Cum este tratat omul lui Băsescu-Udrea, cum a fost tratat Ion Stan

DNA a anunţat începerea urmăririi penale faţă de deputatul (ex PDL – actualmente membru al PMP) Aurelian Florin Popescu. Acesta este unul dintre oamenii de casă ai tandemului Băsescu-Udrea. Există o diferenţă între cum s-a comportat DNA faţă de Popescu şi cum s-a comportat DNA faţă de Ion Stan, un critic al regimului Băsescu. DNA cere şi arestarea preventivă pentru Popescu.

Comunicatul DNA privindu-l pe Florin Popescu

„Procurorii din cadrul DNA (…) au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul POPESCU FLORIN AURELIAN, la data faptelor preşedinte al organizaţiei Dâmboviţa al unui partid politic, în prezent deputat, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 şi anume folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale se menţionează că există probe care susţin următoarea stare de fapt:
În anul 2012, inculpatul Popescu Florin Aurelian, folosind influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa al unui partid politic, i-a cerut administratorului unor societăţi comerciale (denunţător în cauză) cantitatea de 60 sau 70 tone pui (grill), cu o valoare de peste 400.000 lei, pentru a o distribui cetăţenilor în scop electoral, în contextul campaniei electorale din luna iunie 2012.

Pentru a împiedica descoperirea faptei de corupţie, omul de afaceri respectiv a livrat produsele în pungi neinscripţionate, dintr-un spaţiu de depozitare închiriat şi folosit de o societate comercială care nu îi aparţinea omului de afaceri.

Detaliile privind livrarea, transportul şi locurile de descărcare a produselor au fost stabilite de Popescu Florin Aurelian cu o persoană, auditor financiar şi cenzor la una din firmele omului de afaceri denunţător, la cererea acestuia din urmă.”

Tratament diferenţiat

Există – în ceea ce priveşte acuzaţiile – mai multe similitudini între acţiunea pornită împotriva lui Florin Popescu şi cea pornită acum 2 ani împotriva deputatului PSD Ion Stan, amândoi deputaţi de Dâmboviţa. Tratamentul aplicat este însă total diferit. Vă prezentăm câteva diferenţe:

– faptele care îl vizează pe Florin Popescu se referă la campania electorală pentru alegerile locale iunie 2012.

– faptele care îl vizează pe Ion Stan se referă la campania electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012

– DNA s-a pus în mişcare în cazul lui Florin Popescu la 2 ani de la „consumarea” faptelor incriminate.

– DNA s-a pus în mişcare în cazul lui Ion Stan IMEDIAT, în plină campanie electorală, Ion Stan fiind candidat în respectiva campanie electorală.

– DNA l-a invitat (telefonic sau în scris) pe Florin Popescu la sediul central.

– DNA l-a luat pe „sus” pe Ion Stan la sediul central.

– procurorii l-au încadrat pe Florin Popescu la „folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid” în baza art. 13 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Aici sancţiunea este de la 1 la 5 ani închisoare.

– procurorii l-au încadrat pe Ion Stan la „trafic de influenţă”. Aici sancţiunea este de la 2 la 10 ani închisoare.

Popescu, un „sacrificat” de ochii lumii

Ar mai exista o diferenţă, de altă natură, de această dată, între cele două cazuri: despre Florin Popescu s-a scris – chiar şi înainte de 2012 – că nu era deloc uşă de biserică; în cazul Stan, nici măcar presa portocalie nu a găsit în perioada similară lucruri în neregulă.

Procurorii au cerut Camerei Deputaţilor aprobarea pentru arestarea preventivă a lui Florin Popescu. Se pare însă că această acţiune împotriva deputatului PMP este una de „ochii lumii”. Mai mult ca sigur, Florin Popescu a fost „ales” să fie „sacrificat” (el oricum nu mai contează în „economia” PMP-Băsescu, a devenit un pion minor) pentru a se arăta opiniei publice că DNA se ocupă şi de zona portocalie, nu doar de zona PSD şi PNL. Evident, de „peştii mari” din zona portocalie, DNA nu are nimic de spus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.