Cum folosesc românii smartphone-ul

În prezent, 53% din români utilizează telefoanele inteligente. În 2012, rata de folosire a smartphone-urilor în România era de doar 12%, informează go4it.ro.

Din anul 2012 până în 2016, compania de studii de piaţă Kantar TNS, la cererea gigantului Google, a făcut un sondaj de opinie referitor la obiceiurile de folosire a Internetului, la care au participat utilizatori de pe mapamond. Răspunsurile au scos la iveală schimbări majore în adopţia tehnologiei, în numai jumătate de deceniu.
Pentru mulţi români, smartphone-ul a adus o schimbare semnificativă în viaţa cotidiană. Chiar dacă acest lucru se reflectă la nivelul tuturor categoriilor demografice, tinerii folosesc cel mai mult smartphone-ul ca pe un asistent personal. Astfel, relaţia dintre tineret şi smartphone s-ar putea interpreta astfel:

  • 91% utilizează smartphone-ul, faţă de 24% în urmă cu 4 ani. Pentru ei, telefonul inteligent a început să înlocuiască computerul: utilizarea computerului a scăzut de la 88% în 2012 la 79% în 2016.
  • Telefonul personal este sursă de informaţii: 73% din cei chestionați utilizează motoare de căutare pe dispozitivul mobil, iar 79% vizitează platforme de social media.
  • Jumătate din ei îşi verifică e-mail-ul pe smartphone.
  • Distracţie: 75% din tineri vizionează videouri pe smartphone cel puțin o dată pe săptămână
  • Smartphone-ul este dispozitivul preferat al tinerilor pentru activități cotidiene, precum: să asculte muzică (66%), să afle cât e ceasul (71%) și să facă poze (65%).

De ceva vreme, telefonul inteligent nu mai reprezintă un dispozitiv secundar.

La nivel global, aproximativ o treime din utilizatorii de smartphone accesează Internetul mai des de pe smartphone decât pe computer.

În România, 38% din utilizatorii de smartphone spun că accesează mai des Internetul de pe telefon decât de pe computer. Doar 17% din utilizatorii de smartphone din România folosesc exclusiv computerul pentru a naviga pe Internet.

Pe de altă parte, oamenii folosesc mai multe dispozitive decât în trecut. Întrebaţi, în 2012, ce dispozitive utilizează (smartphone, tabletă sau computer), 50% din români au răspuns că folosesc un singur dispozitiv, 10% două şi doar 2% toate cele trei.

Însă la finele anului 2016, cei mai mulţi din români (31%) spun că utilizează două dispozitive. Studiul prezentat mai sus documentează cinci ani de cercetare (între 2012 şi 2016), în care Google şi Kantar TNS au susţinut peste 625.000 de interviuri cu oameni din toată lumea. Studiul a fost realizat în 40 de ţări, printre care şi România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.