Cum funcţiona fabrica de bani falşi de la Oradea (VIDEO)

Procurorii DIICOT au descoperit o fabrică de bani falşi la Oradea, judeţul Bihor, şi au ridicat mai multe persoane care ar face parte dintr-un clan mafiot din Napoli. Anchetatorii au găsit 11,6 milioane de euro în imobil şi 90.000 de euro la o groapă de gunoi, unde membrii grupării intenţionau să îi ardă, precum şi mai multe bancnote care fuseseră parţial distruse.

Potrivit surselor citate, banii au fost găsiţi la percheziţiile făcute joi de poliţişti şi procurorii DIICOT, la 15 adrese din Oradea, judeţul Bihor, dintre care zece la sediile unor societăţi comerciale şi cinci la locuinţele unor persoane suspectate că au falsificat sume mari de bani.

Într-unul dintre imobilele percheziţionate erau tipărite bancnote false din cupiura de 50 de euro, aceştia având serii diferite. Anchetatorii au găsit două tiparniţe, cerneala şi matricile care ar fi fost folosite la fabricarea banilor falşi.

Sursele citate au precizat că anchetatorii au găsit în total aproximativ 14 milioane de euro, dintre care 11,6 milioane de euro erau în imobilul unde se falsificau banii. Alţi 90.000 de euro falşi au fost găsiţi la o groapă de gunoi din Oradea, unde membrii grupării intenţionau să îi ardă, iar aproximativ două milioane de euro fuseseră parţial distruşi.

Procurorii DIICOT au făcut percheziţii la Oradea, în noaptea de joi spre vineri, având informaţii că membrii grupării ar fabrica acolo bani falşi.

Surse judiciare au declarat vineri, pentru agenția citată, că în urmă cu două zile, Direcţia Naţională Antimafia din Italia a ridicat trei persoane din aceeaşi grupare şi a confiscat 19 milioane de euro.

În urma percheziţiilor au fost ridicate 20 de persoane, între care şi doi cetăţeni italieni, acestea fiind audiate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, potrivit aceloraşi surse.

Reţea specializată în falsificarea bancnotelor de 20, 50 şi 100 de euro

UPDATE. Potrivit unui comunicat al DIICOT, reţeaua era specializată în falsificarea și punerea în circulație a bancnotelor de 20, 50 și 100 de euro.

Procurorii din Structura Centrală a DIICOT s-au sesizat din oficiu în data de 25 octombrie 2013 și, după o monitorizare specifică de 11 luni de zile, au început urmărirea penală față de cinci persoane, dintre care patru cetățeni italieni – și unul român, „pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, falsificare de monede, falsificare de valori străine, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 367 alin. 1 și 3, art. 310 alin.1 rap. la art. 316 CP, respectiv art. 314, alin.1 şi 2 CP”, se arată în comunicatul citat.

Cei patru cetăţeni italieni, susţin procurorii români, „au contrafăcut în perioada octombrie 2013 – septembrie 2014, bancnote din cupiura de 20, 50 și 100 de euro, prin intermediul unei firme aparținând italianului RV, folosind ca tehnică de tipărire/contrafacere metoda offset”.

„Membrii grupului procurau hârtia și vopselurile precum și celelalte materiale necesare asigurării elementelor de siguranță a falsului și tipăreau bancnote contrafăcute la o locaţie din județul Bihor. Ulterior, banii falsificați în cantități mari erau depozitați la sediile altor societăți comerciale, fiind apoi transportați și distribuiți în țările Uniunii Europene”, susţin procurorii DIICOT.

Desfăşurarea evenimentelor
  • În cadrul cooperării cu autoritățile judiciare italiene, în data de 22 septembrie 2014, a fost interceptat pe teritoriul Italiei un transport de euro falsificați din cupiura de 50 euro, fiind confiscată suma de 18.900.000 de euro. Banii contrafăcuți fuseseră expediați de o firmă din România ce aparține italianului RV – suspectul fiind, de altfel, arestat în Italia, lângă Milano.
  • În data de 25 septembrie, procurorii DIICOT au efectuat 15 percheziții domiciliare și la sediile sociale ale firmelor implicate, fiind descoperiți și ridicați aproximativ 13 milioane de euro falsificați, matrițe, holograme și alte materiale folosite la contrafacerea de monedă.
  • De asemenea, la groapa de gunoi din Oradea, la banda de sortare a deşeurilor au fost descoperite bancnote contrafăcute din cupiura de 50 euro, aproximativ 55.000 bancnote, despre care există suspiciunea rezonabilă că provin din activitatea de contrafacere de bancnote străine desfăşurată de grupul de criminalitate organizată condus de suspectul RV. Totodată, în altă locație au fost găsite bancnote false rupte, arse.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.