Cum funcţionează birocraţia în Bucureşti după tragedia de la Colectiv

Din 2015, după evenimentul tragic de la clubul Colectiv, primăriile de sector, prin hotărâri de Consiliu Local, obligă agenţii economici ca la cererea pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare pentru alimentaţia publică să aducă între 13 şi 23 de documente. Până în 2004, era nevoie de 5 documente. După aceea, legea prevedea asumarea de către solicitant a responsabilităţilor privitoare la legalitatea desfăşurării activităţilor prin declaraţie pe propria răspundere, respectiv persoana juridică trebuia să îndeplinească condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar veterinar, protecţia mediului, protecţia muncii, eliminând evaluarea privind prevenirea şi stingerea incendiilor. „Dacă azi ai banii necesari pentru o investiţie şi ţi-ai făcut business-planul, trebuie să te aştepţi că vei porni prima zi de funcţionare între 2 şi 3 ani de când ai toate puse la punct. Între un an şi 3 ani durează să obţii autorizaţia de construire – fie că eşti greenfield (investiţia pornită de la zero, n.r.), fie că reamenajezi un spaţiu”, a declarat Dragoş Petrescu, proprietarul lanţului de restaurante City Grill, la o conferinţă organizată de Romanian Business Leaders.

Conform acestuia, până în 2004, firmele funcţionau în baza unei legi care stipula că este nevoie de 5 ştampile. „După evenimentul nefericit de la Colectiv, a intrat în vigoare o nouă procedură, care dă dreptul fiecărui consiliu local să decidă câte documente sunt necesare pentru a putea funcţiona. Acest set de documente e diferit de la primărie la primărie, şi culmea, în Bucureşti de la o stradă la altă, depinzând de sectorul în care te afli. De pildă, în Bucureşti, sectorul 1 se solicită 16 documente, la fel că şi sectorul 2. În sectorul 3 ai nevoie de 13 documente, sectorul 4 are nevoie de 19 documente, sectorul 5 23 de documente, iar în sectorul 6 19 documente”, a mai declarat Petrescu.

Comentând acest fenomen, analistul Bogdan Glăvan susţine că logica funcţionării statului este tocmai asta: iresponsabilitate totală. „Dacă birocraţii nu suportă consecinţele faptelor lor, atunci sunt iresponsabili şi risipesc toţi banii. Daca se simt ameninţaţi, atunci iar sunt iresponsabili şi blochează totul. Doar un incult politic şi un analfabet economic pot crede că simpla ieşire în stradă determină vreo reformă a statului. Nu, dragi tovarăşi, statul nu poate fi reformat. E o chestie de principiu. El poate fi doar subţiat, diminuat, izgonit din viaţa noastră”, declară Glăvan.

OUG 76/2001 prevedea anexă la certificatul de înregistrare (viza cu 5 ştampile), document care conţinea evaluarea a cinci autorităţi: Ministerul de Interne (Brigada Pompieri a Capitalei), Ministerul Sănătăţii şi Familiei (Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti), Ministerul Agricultuiri (Direcţia Sanitar Veterinară a Municipiului Bucureşti), Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului (Inspectoratul de Protecţie a Mediului din Municipiul Bucureşti) şi Ministerul Muncii – Inspecţia Muncii (Inspectoratul Teritorial de Muncă). La finalul lui 2004, a apărut Legea 359, care este în vigoare şi azi. Aceasta prevede asumarea de către solicitant a responsabilităţilor privitoare la legalitatea desfăşurării activităţilor prin declaraţie pe propria răspundere. După Colectiv, fiecare primărie de sector a decis cum şi de câte acte e nevoie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.