Cum i-a răsplătit Băsescu pe ONG-iştii „loialişti”

Cotidianul.roa descoperit de ce reprezentanţii unor ONG-uri s-au înscris în campania de defăimare a României, trimiţând dezinformări la oficialii Comisiei Europene. Totodată am aflat şi ce mare serviciu le-a făcut Traian Băsescu.

Reexaminare pentru salvarea ONG-urilor „loialiste”

Ultimul act efectuat de preşedintele Traian Băsescu înainde de a pleca de la Palatul Cotroceni a fost acela de a trimite Parlamentului, spre reexaminare, PL-x nr. 372/2011.

Este vorba de un proiect de lege care aduce modificări drastice organizării şi funcţionării ONG-urilor din România. Concret, ONG-urile nu mai au dreptul să utilizeze în titulatura lor termeni şi expresii de genul: comisariat, inspectorat, gardă, autoritate, consiliu, agenţie, poliţie, jandarmerie, protecţia consumatorilor sau derivate ale acestora. Tot proiectul de lege retrimis reexaminării mai prevede: „Este interzis ca denumirea asociaţiei să fie identică sau asemănătoare până la confuzie cu denumirea oricărei structuri profesionale constituite în baza legii şi care funcţionează în acord cu aceasta, cum ar fi: «Barou», «Cameră», «Uniune», «Institut», «Consiliu», precum şi altele asemenea”. Nu în ultimul rând, ONG-urile care intenţionează să utilizeze în titulatură termenii „naţional”, „român” sau „academie” trebuie să obţină acordul prealabil al Secretariatului General al Guvernului.

Traian Băsescu, în cererea de reexaminare, solicită nici mai mult, nici mai puţin decât ca ONG-urile existente să nu fie obligate ca în termen de 6 luni de la apariţia legii să-şi schimbe denumirea. Cu alte cuvinte, ca să dăm doar trei exemple, SAR (Societatea Academică Română), un ONG aflat în siajul preşedintelui suspendat, dacă intervenţia lui Traian Băsescu va avea succes, nu ar mai trebui să se adreseze SGG pentru a-şi păstra numele – este posibil să primească sau nu undă verde; sau IPP (Institutul de Politici Publice), un alt ONG pro Băsescu, şi-ar păstra numele, la fel şi ISP (Institutul de Studii Populare), un ONG 100% compus din PDL-işti fideli lui Traian Băsescu.

Proteste împotriva lui Ponta pentru un act al… PDL!

ONG-urile vizate au luat foc, pe 19 iunie, când PL-x nr. 372/2011 a fost adoptată de Camera Deputaţilor în, atenţie, cvasiunanimitate. Imediat liderii ONG-urilor respective au cerut imperativ Parlamentului să aprobe reexaminarea. Mai mult, în cadrul protestelor „papioanelor” (declanşate de H.-R. Patapievici şi clientela sa pe motiv că ICE a fost trecut în subordinea Senatului) au participat mai mulţi reprezentanţi ai ONG-urilor vizate, care cereau vehement premierului Ponta să se modifice legea din Parlament. Este regretabil că persoane care se consideră ca fiind în categoria elitelor nu ştiu că nu un premier decide în ultimă instanţă ce trebuie să voteze Parlamentul.

Dar ceea ce opinia publică nu ştie dezvăluie cotidianul.ro acum. Proiectul de modificare a legislaţiei ONG-urilor aparţine unor deputaţi PNL, PSD, PC şi UDMR şi în decembrie 2010, când a fost înregistrat la Parlament, nu conţinea nici unul dintre articolele înjurate acum de oneghişti. În noiembrie 2011, un deputat PDL, Gabriel Andronache, este cel care introduce în proiectul de lege articolele „incriminate” şi schimbă radical sensul legii. Deputatul PDL a procedat corect, pentru că foarte multe ONG-uri au creat confuzie prin numele lor pompoase; mai mult, în străinătate, denumiri în care apăreau termeni academie, institut sau consiliu creau impresia că sunt organisme oficiale ale statului. Tot corect a procedat şi guvernul PDL. Iniţial a dat un punct de vedere negativ, dar după ce Andronache a modificat radical legea, de la Palatul Victoria a venit un al doilea aviz, de această dată pozitiv. Deci se poate spune că unele dintre reproşurile şi protestele împotriva guvernului Ponta au avut drept obiect un act normativ de această dată 100% al PDL.

Ce va fi în toamnă

Probabil că reexaminarea cerută de Traian Băsescu va fi dezbătută în sesiunea parlamentară de toamnă. Este greu de crezut că USL va accepta reexaminarea, mai ales că, pe parcursul legislativ la PL-x nr. 372/2011, social-democraţii, liberalii şi conservatorii şi-au dat seama că noua variantă este una corectă. Mai mult ca sigur, reexaminarea va fi respinsă, indiferent cine se va afla la Palatul Cotroceni. Totuşi, înaintând cererea de reexaminare, Traian Băsescu a dat un semnal că îi sprijină pe ONG-iştii „loialişti” şi le-a acordat un timp de respiro de câteva luni. A doua oară, preşedintele nu va mai putea apela la reexaminare şi va fi obligat să promulge legea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.