Cum îi ține Dragnea aproape pe prietenii lui Ponta

Spațiul de manevră al lui Victor Ponta în PSD este pe zi ce trece mai restrâns de către Liviu Dragnea, prin deciziile ferme pe care le pune în aplicare. Dacă la nivel declarativ Dragnea îi permite fostului premier să facă opoziție atât în partid, cât și în exterior și vrea să lase impresia că amenințările cu demisia în alb sunt doar alte glume de-ale lui Ponta, liderul PSD a dat atacul final în fieful de la Gorj.

Majoritatea apropiaților lui Victor Ponta din PSD Gorj, pe care acesta se sprijinea, au fost reevaluați rând pe rând și recompensați cu funcții în eșaloanele secundare guvernamentale. Aceste lovituri sub centură aplicate lui Ponta îi reduc acestuia șansele de repoziționare ca alternativă la actuala conducere, însă îi dau și mai multe motive să devină din ce în ce mai vehement. Indignarea fostului șef al PSD, exprimată liber, îi convine lui Dragnea, pentru că ajută PSD să pară, în plan extern, drept un partid democratic. Și totuși, prin noncombatul afișat, Dragnea își fragilizează într-o oarecare măsură poziția de șef.

Tactici în spatele ușilor închise

O parte din actualii lideri PSD nu au ezitat să-l critice public pe Victor Ponta. Și mai mulți dintre aceștia o fac, constant, în spatele ușilor închise ale tuturor reuniunilor de partid.

Imediat după ce fieful gorjean al lui Victor Ponta va fi complet destabilizat și după ce Dragnea îi va acapara și restul susținătorilor din Senat și Camera Deputaților, PSD va adopta o măsură tranșantă în privința sorții politice a fostului său lider. Surse din PSD demontează integral teoria potrivit căreia Liviu Dragnea s-ar lăsa înduioșat de Ponta și i-ar acorda mai multă putere în interiorul partidului. Printr-o astfel de mutare, procesul amplu de fidelizare a grupării Ponta în jurul lui Dragnea ar deveni nul, iar șeful PSD s-ar preda singur într-un război pe care, de fapt, l-a câștigat. Și pentru ca Victor Ponta să nu ajungă să fie perceput, în plan extern, drept o victimă care a avut curajul și competența să identifice greșelile partidului și să propună soluții alternative, aproape toate organizațiile partidului vor începe să lanseze mesaje publice prin care se vor distanța total de Victor Ponta. Mai mult, acestea își vor reafirma prin demersul lor sprijinul pentru actuala conducere a PSD, reprezentată de Liviu Dragnea. Printr-o asemenea mișcare concentrată, Victor Ponta va avea de pierdut și la nivel de electorat. Astfel, acesta nu va mai cântări pe segmentul simpatiei pentru social-democrați la fel de mult ca Liviu Dragnea.

Fieful fostului premier, decimat

După ce Ciprian Florescu, prieten vechi de-al lui Victor Ponta, a fost „iertat“ și i s-a dat undă verde de la București pentru postul de prefect de Gorj, Dragnea a mai pregătit o mutare-cheie pentru a-l destabiliza pe fostul lider în fieful său. Gorjeanul Andrei Petrișor Maioreanu a fost numit, printr-o decizie a premierului Sorin Grindeanu, în funcția de secretar de stat la Ministerul Energiei.

Numirea lui Maioreanu este cu atât mai surprinzătoare, mai ales că social-democrații gorjeni își pierduseră deja speranțele privind numirea unui secretar de stat la Energie, din cauza conflictului dintre Ponta și Dragnea.

La fel de uimitor este și momentul ales, pentru că, potrivit declarațiilor vicepreședintelui PSD Gorj, care a lucrat în sistemul energetic peste 23 de ani, CV-ul său a ajuns pe masa liderului PSD încă din noiembrie 2016. Anterior, Andrei Petrișor Maioreanu a avut pretenția să fie susținut de colegii săi de la Gorj să ocupe prima poziție pe lista pentru Senat, la alegerile parlamentare de anul trecut. Dar, din cauza apropierii de Ponta, nu i-a reușit pasența.

Secretarul de stat Maioreanu, colecționar de acuzații

Pe lângă opțiunea politică de a rămâne în jurul lui Victor Ponta, de numele noului secretar de stat la Ministerul Energiei se leagă și o serie de scandaluri. Acesta a fost deconspirat de CNSAS că a dat note informative fostei Securități sub numele conspirativ Arthur. De asemenea, Andrei Petrișor Maioreanu, director al UVA Rovinari cu ani în urmă, a fost scos basma curată dintr-un dosar privind dispariția a 86 tone de fier vechi provenite din dezmembrarea unui excavator, care a creat un prejudiciu evaluat la 373.000 de lei.

Pesedistul gorjean a fost scos de sub urmărire penală după ce procurorii au făcut cercetări și au concluzionat că lipsa în gestiune nu este imputabilă persoanelor cercetate penal, ci a fost provocată de „factori obiectivi legaţi de condiţiile de depozitare improprii, fierul fiind supus intemperiilor şi eroziunilor“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.