Cum îngraşă spitalele româneşti afacerile unui concern american

Un raport al Curţii de Conturi dezvăluie că o singură companie, Stericycle România SRL, controlează aproape toată piaţa internă de servicii de colectare, tratare şi eliminare a deşeurilor medicale, iar spitalele din ţară au plătit în perioada 2012-2014 aproape 5,3 milioane de euro în plus pentru respectivele servicii, în mare parte aflate în mâna firmei amintite.

Conform documentului Curţii, distribuţia în teritoriu a principalilor operatori economici autorizați pentru serviciile de strângere a deşeurilor medicale şi eliminare a lor a fost împărțită în 5 regiuni, respectiv Bacău, Regiunea București, Regiunea Pitești, Regiunea Sibiu și Regiunea Timișoara. Fiecare regiune a fost ”adjudecată” de cel puțin un operator economic astfel, potrivit Curţii de Conturi:

-SC Mondeco SRL și Ecomed SRL în Regiunea Bacău;

– SC Stericycle România SRL, Steryl Eco SRL și Perfect Curier SRL în Regiunea București;

– SC Stericycle România SRL în Regiunea Pitești;

– SC Stericycle România SRL, SC L.G. Prod SRL, ASKD România SRL în Regiunea Sibiu;

– SC Stericycle România SRL în Regiunea Timișoara.

Se poate constata astfel că SC Stericycle România SRL își desfășoară activitatea în 4 din cele 5 regiuni prevăzute, susţin inspectorii Curţii de Conturi. Compania este o subsidiară a companiei americane Sterycicle, considerată cea mai mare firmă de servicii de colectare,
tratare şi eliminare a deşeurilor medicale din lume.

Potrivit principiului “poluatorul plăteşte”, unitățile sanitare poartă responsabilitatea legală şi financiară pentru deșeurile generate. Astfel, la nivelul unităților sanitare, finanțarea gestionării deșeurilor medicale, respectiv a serviciilor de colectare, transport și eliminare a deșeurilor se efectuează din veniturile proprii ale acestora provenite din servicii medicale prestate. Inspectorii Curţii de Conturi susţin că unităţile spitaliceşti au plătit mult mai mult către firmele de colectare deşeuri, din care se remarcă Stericycle. „Dacă unitățile sanitare ar fi practicat aceleași prețuri minime, respectiv 0,17 lei/kg în anii 2012 și 2013 și 0,14 lei/kg în anul 2014, valoarea serviciilor de colectare, tratare și eliminare în perioada 2012 – 2014 ar fi fost în sumă totală estimată de 1.118.865 lei din care: 401.554 lei în anul 2012, 354.041 lei în anul 2013 și respectiv 363.270 lei în anul 2014.

Economiile care s-ar fi putut realiza în perioada 2012 – 2014, raportate la valoarea serviciilor plătite pentru aceeași perioadă (24.859.438 lei) ar fi fost în sumă totală estimată de 23.740.573 lei (aprox. 5.296.752 euro, luând în considerare cursul de 4,4821 lei/euro valabil la
31.12.2014) din care: 7.526.350 lei în anul 2012, 7.472.306 lei în anul 2013 și respectiv 8.741.917 lei în anul 2014, se arată în raportul Curţii de Conturi.

În situaţia în care în 2013 şi 2014, unitățile sanitare ar fi obținut, urmare negocierii cu operatorii economici, un cost mediu de 3,36 lei/kg deșeu colectat, acestea ar fi realizat o economie în valoare estimată 1.215.544 lei (828.840 lei în anul 2013 și respectiv 386.704 lei în anul 2014), calculată ca diferență între suma plătită pentru serviciile de colectare și suma calculată prin aplicarea costului mediu ponderat asupra cantității colectate și eliminate în perioada 2013 – 2014. În analiza efectuată pentru perioada 2013 – 2014 a fost utilizat costul mediu de 3,36 lei/kg deșeu calculat pentru anul 2012 având în vedere faptul că variația costurilor minime și maxime aferente serviciilor
contractate de unitățile sanitare în perioada auditată, a fost nesemnificativă de la an la an, aceste costuri fiind relativ similare. Mai mult decât atât, într-o anumită proporție contractele încheiate de unitățile sanitare cu operatorii economici au vizat o perioadă mai mare de un an, respectiv de până la trei ani, incluzând și perioada auditată (2012 – 2014), conform raportului amintit.

Curtea de Conturi susţine că economiile în valoare estimată de 1.215.544 lei (aprox. 271.200 euro, luând în considerare cursul de 4.4821 lei/euro valabil la 31.12.2014) pe care le-ar fi obținut unitățile sanitare, s-ar fi utilizat pentru îmbunătăţirea sistemului de gestionare a deşeurilor rezultate din activități medicale prin achiziția unui număr de 3 instalații tip NEWSTER10 (este un echipament proiectat pentru tratarea deșeurilor sanitare solide cu potențial infecțios pentru a obține sterilizarea, modificarea fizică, deshidratarea, reducerea
volumului și a greutății acestora) la prețul unitar de 99.439 euro al unei asemenea instalații, cu care s-ar fi dotat încă 3 unități sanitare.

În România sunt 15 companii autorizate pentru eliminare prin incinerare a deşeurilor.

Afacerile cu tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase a început în 2005, atunci când statul român a hotărât să închidă toate incineratoarele din spitale pe motiv că nu sunt conforme cu normele UE. În paralel, a alocat fonduri de aproape 30 de milioane de lei pentru deschiderea de incineratoare noi, private. Singura firmă care a apărut instantaeu la noua masă pusă a fost IF Tehnologii, controlată de câțiva oameni de afaceri din Cluj și de un constănțean, rudă de-a primarului de la Constanţa, Radu Mazăre. Conform Gazetei de Cluj, la această societate făceau coadă toate spitalele și laboratoarele din Transilvania și toate echipele de la BCCO care așteptau la rând cu sacii cu droguri care urmau să fie incinerate. La nivel național, situația avea o alură de monopol pentru că în toată țara funcționau patru firme care dețineau incineratoare conforme cu Uniunea Europeană. În 2011 însă, IF Tehnologii se vinde concernului Stericycle.

A fost doar primul pas al americanilor pentru că în 2012 au realizat o fuziune între mai multe societăți românești care se ocupă de neutralizarea deșeurilor periculoase. În cadrul acestei fuziuni americanii au absorbit firma Guardian Eco Burn, din Dolj, care i-a aparținut politicianului conservator Dumitru Ghinea, precum şi SC Medical Waste, care îi aparținea lui Teodor Florescu, supranumit Regele gunoaielor din Râmnicu Vâlcea, Eco Servtrans şi Cogen Energy Medical Company.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.