Cum interpretează specialiştii scăderea-surpriză a economiei româneşti

Scăderea economiei româneşti în al doilea trimestru al anului şi intrarea în recesiune tehnică, pe fondul optimismului manifestat de premierul Victor Ponta, sunt explicate de specialişti.

„Cifrele par surprinzătoare şi arată o deteriorare semnificativă a activităţii economice în trimestrul doi, care putea fi cu greu anticipată în primul trimestru. Atunci, cifrele arătau că intrăm într-un trend de accelerare, consumul crescuse”, a declarat pentru Digi24 Ionut Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

„Cifrele par surprinzătoare şi arată o deteriorare semnificativă a activităţii economice în trimestrul doi” (Ionuţ Dumitru)

„Estimările specialiştilor se bazau pe evoluţia peste aşteptări din prima parte a anului, când părea că şi consumul a intrat într-un trend pozitiv, vânzările cu amănuntul au accelerat, părea că am intrat pe o traiectorie în care partea de cerere internă devenise principalul motor al activităţii economice. Cifrele contrazic aceste aşteptări, pare că am avut o deteriorare a consumului populaţiei, şi cel mai probabil şi la nivelul investiţiilor, cele publice au scăzut în mod clar în trimestrul doi, absorbţia de fonduri europene a mers şi ea foarte slab, investiţiile private au evoluat şi ele foarte slab”, a adăugat Dumitru.

Andrei Rădulescu: „Contracţia investiţiilor productive nu a putut fi contrabalansată de relansarea consumului privat”

„Această evoluţie a fost determinată de contracţia investiţiilor productive, care nu a putut fi contrabalansată de relansarea consumului privat. În primul semestru economia internă s-a confruntat cu o divergenţă între climatul investiţional din economia reală şi climatul investiţional din economia financiară, pe fondul climatului macro-financiar extern, a crizei din Ucraina şi a politicii statului în materie de investiţii publice”, este de părere economistul şef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, care a scris un raport citat de HotNews.

„La nivelul economiei reale climatul investiţional s-a deteriorat, fapt reflectat de declinul formării brute de capital fix, cu impact nefavorabil pentru dinamica întregii economii. Planurile investiţionale ale companiilor au fost nefavorabil influenţate în semestrul I de acciza la carburanţi şi de taxarea construcţiilor speciale.

„Evolutia nefavorabilă a investiţiilor productive din primele şase luni ale anului se reflectă negativ la nivelul potenţialului economic” (Andrei Rădulescu)

În economia financiară climatul a fost pozitiv: costul finanţării statului a consemnat noi minime istorice, iar indicele bursier BET a urcat cu 8%. Evolutia nefavorabilă a investiţiilor productive din primele şase luni ale anului se reflectă negativ la nivelul potenţialului economic.

În scenariul central (care va fi revizuit in toamna) ne aşteptăm la o relansare graduală a investiţiilor productive începând cu trimestrul al treilea, evoluţie susţinută, printre altele, de declinul costurilor de finanţare (la minime istorice) şi relansarea creditării în RON, revigorarea consumului privat, o politică mai proactivă la nivelul investiţiilor publice”, se mai arată în raportul citat.

Ionuţ Dumitru: „Datele sunt mult sub aşteptări”

„Cred că perspectiva unei creşteri economice pe tot anul de peste 3% s-a îndepărtat” (Ionuţ Dumitru)

”Datele sunt mult sub aşteptări, ceea ce arată că performanţa economică s-a deteriorat foarte tare. Cifrele lunare pe care le vedeam nu arătau aşa rău, dar în final rezultatul din trimestrul al doilea este foarte slab. Având în vedere acest lucru cred că perspectiva unei creşteri economice pe tot anul de peste 3% s-a îndepărtat”, a declarat pentru ZF Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank.

Vlad Muscalu: „Rezultate surprinzător de slabe”

La rândul lui, Vlad Muscalu, economistul şef al ING, arată că aceste cifre sunt „surprinzătoare”, potrivit ZF.

„Mi se pare că dăm semne îngrijorătoare privind agricultura” (Vlad Muscalu)

„Trebuie să vedem care sunt explicaţiile în privinţa acestei scăderi. Mi se pare că dăm semne îngrijorătoare privind agricultura. Concluzia mea este că având în vedere aceste rezultate surprinzător de slabe, aşteptările de relaxare monetară primesc un nou element care să le susţină”, a mai spus Muscalu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.