Cum își bate joc Budapesta de UE

Chiar în ajunul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, Ungaria a primit o lovitură de la CEDO și de la conducerea editorială a ziarului The New York Times. Totul pleacă de la tratamentul aplicat de guvernul de la Budapesta imigranților, însă ziariștii americani merg mai departe, trăgând de mânecă Bruxellesul pentru faptul că închide ochii la derivele din Ungaria.

În urmă cu o săptămână, parlamentul ungar a adoptat o lege ce permite ca toți imigranții care pătrund pe teritoriul țării să fie reținuți și duși în tabere speciale, unde urmează să fie găzduiți în containere de transport marfă. Imediat, organizații precum „Medecins sans Frontieres“ au criticat legea ungară și au acuzat guvernul lui Viktor Orban de abuz și maltratare a imigranților.

O lovitură de la CEDO

La Strasbourg, CEDO pare să‑și fi coordonat anunțarea unui verdict cu aceste critici vocale la adresa Ungariei. Marți, 14 martie, CEDO a decis că Ungaria a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului reținând imigranți în zona de tranzit de la frontiera cu Serbia. Este vorba despre un proces intentat la CEDO în 2015 de doi cetățeni din Bangladesh. Verdictul la care s-a ajuns abia acum poate împiedica aplicarea legii recent adoptate de parlamentul ungar. „Această practică ilegală a reținerii în zona de tranzit este exact ceea ce noua lege ungară prevede pentru fiecare imigrant, deci e limpede: noua lege încalcă Convenția Drepturilor Omului“, spune pentru Reuters Marta Pardavi, copreședinte al Comitetului Helsinki din Ungaria.

„Orban ia UE de fraieră“

După această lovitură dată într-un moment strategic de CEDO, intră în scenă The New York Times, cu un editorial extrem de dur la adresa Ungariei. Ziarul vorbește despre „tratamentul crud“ aplicat de Ungaria imigranților, despre legea care prevede „detenția în masă“ a imigranților și amintește că UE a interzis printr-o directivă această practică. Ziarul amintește și de inițiativa Budapestei de a forma un corp de „vânători“ de oameni la frontiere, înarmați cu pistoale, bastoane și spray paralizant. În plus, guvernul ar fi calculat momentul adoptării legii la o zi după ce UE a dat lumină verde pentru construirea a două reactoare ruse în Ungaria. „În mod clar, Orban ia UE de fraieră. Când va avea UE curajul să ia măsuri împotriva politicilor sale?“, scriu editorii de la The New York Times.

„Deși Viktor Orban își bate joc de valorile UE, Ungaria nu are probleme cu sprijinul european, primind 5,6 miliarde de euro în 2015“, scria ziarul american. „UE este speriată de Brexit și se teme de naționalismul sfidător din Europa Centrală și de Est. Însă UE trebuie să se întrebe din ce punct această tolerare a respingerii de către Ungaria a valorilor europene fundamentale va face ca Uniunea să-și piardă substanța.“

De ce nu este criticată Germania?

Trebuie să privim situația imigranților din Ungaria și din perspectiva Bruxellesului. Iată ce declara comisarul european pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos, pe 2 martie, înaintea adoptării legii din Ungaria: „Rata returnării imigranților trebuie îmbunătățită. Statele membre ar trebui să se folosească și de posibilitatea plasării imigranților în detenție, dacă există riscul ca aceștia să se ascundă, pentru o perioadă suficientă pentru încheierea procedurilor de expulzare“. Prin urmare, se pare că guvernul Orban a ascultat chiar de sfatul Bruxellesului în ce privește reținerea imigranților. Cât despre cazarea lor în containere, în 2015, Germania a luat o măsură similară. La Hamburg au fost amenajate locuințe în containere, iar BBC realiza acolo un reportaj pe un ton laudativ la adresa edililor. Dacă Ungaria va amenaja containerele într-un mod similar, de ce ar fi criticat guvernul Orban?

„Iliberalul“ Orban contra liberalului Soros

Ungaria se plasează în limitele stabilite de UE din punct de vedere legal. La sugestia comisarului UE pentru Migrație, a extins aplicarea pe tot teritoriul țării a unei legi anterioare, care prevedea reținerea imigranților prinși la o distanță de cel mult 5 kilometri de graniță. Apoi, a recurs la un model german pentru cazarea acestor oameni. În plus, minorii cu vârste de până la 14 ani vor fi plasați în custodia statului. Verdictul CEDO și criticile venite de peste Ocean privesc mai mult Comisia Europeană. Fără îndoială, un asemenea editorial acid, publicat într-unul dintre cele mai mari ziare americane chiar înainte de 15 martie, este o lovitură pentru Viktor Orban, iar atacurile sale la adresa Fundației pentru o Societate Deschisă și a ONG-urilor finanțate de George Soros, cât și adevărata vânătoare începută împotriva acestora nu sunt străine de reacția dură de peste Ocean.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni în România

UDMR a depus miercuri un proiect de lege privind declararea zilei de 15 martie, „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni“, drept sărbătoare oficială a comunităţii maghiare din România. La cerere, angajatorii ar urma să acorde o zi liberă etnicilor maghiari.

La Oradea, UDMR şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania au organizat acţiuni separate. La Arad, UDMR a anunțat că participă doar lideri locali ai comunităţii maghiare, care vor depune coroane de flori la Statuia Libertăţii, simbol al Revoluţiei Maghiare de la 1848-1849, amplasată în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare.

La Târgu Mureş au fost anunțate adunări publice la statuia lui Bernady Gyorgy, statuia lui Petofi Sandor şi la Monumentul Secuilor Martiri. Manifestările au fost organizate atât de UDMR, cât şi de PPMT. La Miercurea Ciuc a fost programată festivitatea de comemorare, urmată de depuneri de coroane în Piaţa Cetăţii, la statuile revoluţionarilor Petőfi Sándor şi Nicolae Bălcescu. Primăria din Miercurea Ciuc a anunţat că ziua de 15 martie este zi liberă. La Sfântu Gheorghe, manifestările au inclus depuneri de coroane de flori la monumentele mai multor eroi ai Revoluţiei de la 1848, printre care Gabor Aron şi Nicolae Bălcescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.