Cum joacă Hora Unirii procurorii, poliţia şi Aurel Bîrluţiu-Napoca Security, pe tăpşanul evaziunii fiscale

Mare ştire, bombă mare, săptămâna trecută. Poliţiştii de la criminalitate economică au dispus urmărirea penală faţă de un amărât de patron de sereleu din Câmpia Turzii, care timp de doi ani, 2013 şi 2014, ar fi reţinut de la angajaţi impozitele pe venit şi contribuţiile sociale, fără să le vireze la bugetul de stat. Imensul prejudiciul cauzat: 6500 lei. Fără doar şi poate fapta poate constitui evaziune fiscală, aşa cum este prevăzută ea de Legea 241/2005. Dar vorbim de 6500 lei! Ceva mai puţin de 1500 de euro. O sumă derizorie. Prejudiciu ce poate fi plătit pe loc şi cu asta basta. ANAF în loc să se axeze pe corecţie şi îndrumare în hăţişul legislaţiei economice, execută motorul economiei pentru derizorii sume găsite în plus. Să ne înţelegem, poliţia doar propune măsuri către procuri şi execută strict indicaţiile acestora legate de cercetările într-un dosar. Iar procurorii, în loc să se ocupe de prejudicii cu “p” mare îşi fac de lucru cu 6500 lei. Păi mai mare e pierderea Statului decât câştigul. Poliţiştii investighează, procuroii lucrează. Salarii şi cheltuieli bifate. Mai ajungem şi într-un proces. Judecători, grefieri, prourori. Alte salarii. Plus birotica, alte cheltuieli. Bonus vreo doi copaci tăiaţi. Şi, în final, eventual cireaşa de pe tort, o condamnare. Ceea ce se traduce cu o nouă cheltuială din partea statului. Iar prejudiciul rămâne nerecuperat pentru că între timp firma cu 3-4 angajaţi e în insolvenţă–faliment. Tragem linie şi ce avem?! Poliţiştii şi procurorii în loc ca prin acţiunile lor să aducă bani la buget, au stors bugetul de o căruţă de bani.

Dar astea ne sunt legile, acesta e neînţelesul modus operandi al Statului.

Însă, totuşi, dacă ne batem cu cărămida în piept şi pozăm în vajnici apărători ai bugetului de stat şi povestim de prejudicii, cum se face că marile prejudicii trec pe lângă urechea procurorilor precum trenurile de mare viteză prin tunel? Cum se face că marile evaziuni trec pe lângă urechea poliţiştilor precum glonţul tras de un miop pe lângă ţintă?

Napoca Security şi 636.738 lei reţinuţi de la angajaţi, dar neviraţi la buget

Pentru 6.500 lei prejudiciu avem dosar penal, evaziune fiscală, prejudiciu la bugetul de stat şi mare tam tam. Şi câtă ipocrizie şi abuz în serviciu trebuie să fie în discuţie ca să nu vezi o evaziune de 100 de ori mai mare?!

Napoca Security, firmă a cărui administrator este Aurel Bîrluţiu, fost adjunct al IPJ Cluj şi firmă în care se pompează bani publici în urma unei licitaţii desfiinţate de Justiţie, are contribuţii sociale reţinute de la angajaţi, dar nevirate la stat în valoare de 636.738 lei! Concret, la finele T4 2014, Napoca Security se prezenta astfel:

BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE

CONTRIBUŢIA INDIVIDUALĂ REŢINUTĂ DE LA ANGAJAŢI, DAR NEVIRATĂ LA STAT: 313.358 LEI

BUGETUL ASIGURĂRILOR DE SĂNĂTATE

CONTRIBUŢIA INDIVIDUALĂ REŢINUTĂ DE LA ANGAJAŢI DAR NEVIRATĂ LA STAT: 161.690 LEI

BUGETUL ASIGURĂRILOR DE ŞOMAJ

CONTRIBUŢIA INDIVIDUALĂ REŢINUTĂ DE LA ANGAJAŢI DAR NEVIRATĂ LA STAT: 15.069 LEI

Toate acestea pe lângă alte datorii precum TVA neplătit, impozit pe venit din salarii, contribuţii proprii ale firmei la bugetul asigurărilor sociale, de şomaj sau de sănătate, totalizând la data amintită mai sus 1,185 milioane lei. Toate acestea în timp ce Napoca Security se înfruptă din bani publici. Sunt informaţii extrase din acte publice, oficiale ale staului român. Cu toate acestea, procurorii conduşi de Florin Maghiar procuror şef adjunct al Curţii de Apel Cluj nu văd evaziunea de 636.738 lei ! Iar poliţiştii conduşi de chestor Tudor Grindean, comandant IPJ Cluj, se laudă cu dispunerea urmăriii penale pentru evaziune de 6500 lei. Democraţie şi Lege, dar nu şi pentru căţei ! Patronul de serele făcut praf pentru 6500 lei, fostul adjunct al IPJ Cluj adăpat de la banul public şi iertat pentru peste 600.000 lei. Te apucă sila…

Indicii rezonabile

Dar de să ne minunăm ?! Doar nu e prima ocazie cînd bravii procurori sfidează puterea de înţelegere a omului de rând. În cazul fostului adjunct al IPJ Cluj, comisar şef Cristian Pintea, deşi au în posesie un telefon primit de la o firmă fantomă, nedeclarat de Pintea, pe care comisarul a înregistrat tot ce mişcă (Ambiental şi convorbirile telefonice. Amici, prieteni, colegi, şefi de IPJ, şefi de IGPR, amante, amici penali precum Ioan Bene, amici de pe la DGA şi alte instituţii, amici ce îi raportau cum au executat ordinele sale de intimisare martori, cetăţeni veniţi în audienţă, discuţii despre procurori, despre dosare în lucru sau despre dosare şi judecători implicaţi în ele, plus poze, mailuri, scanări şi foto screen-uri ale unor monitoare pc pornite, probabil cele de la locul de muncă), procurorii caută o clonă a comisarului Pintea. Dosarul, unul subţire cu o banală săvârşire a infracţiunii de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, prevăzută de Art. 304 CP (uitându-se de potenţial abuz în serviciu sau luare de mită), zace în stadiul de cercetare IN REM. Avem faptă nu avem făptuitor.

Procurorii studiază dacă nu cumva e vocea clonei, dacă nu cumva şefii comisarului, amicii săi, colegii săi, amanta sa, s-au înşelat si vorbeau cu clona comisarului. Poate clona comisarului şi-a făcut selfi-urile din telefon. Ce indicii rezonabile, ce date şi probe mai bune doriţi decât telefonul însuşi!? Zeci de ore de înregistrări telefonice şi ambientale! Aveţi poze şi capturi de ecran! Mailuri! Documente oficiale! Şi câte şi mai câte! Şi încă se caută indicii rezonabile, date şi probe?!

Fă ce zice Andreica, nu ce fură Popa

De asemenea, situaţie similară şi în ceeea ce priveşte Dosarul 5187/P/2014 de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, unde vorbim de o splendidă delapidare din banul public al comunei Floreşti. Concret, în luna aprilie 2014, primarul comunei Floreşti, Horia Şulea, după un control al Compartimentului audit din cadrul primăriei Floreşti, depunea o plângere penală pentru furt, indicând autorul: preot paroh Andreica Dumitru Marcel. Parohia acestuia din urmă nu putea justifica cheltuirea sumei de 107,182,25 lei, bani primiţi de la Consiliul Local Floreşti de-a lungul anilor. Preotul Andreica depusese acte justificative neconforme cu legislaţia în vigoare, făcuse cheltuieli nejustificative şi, mai mult, transferase suma primită de la administraţai locală în contul său bancar personal. Poliţiştii de la Secţia 6 Poliţie Rurală Floreşti au trimis Parchetului propunerea de continuare a urmăriii penale faţă de Andreica Dumitru Marcel, adică trecerea din faza de urmărire penală IN Rem (asupra faptei), la IN PERSONAM (adică asupra făptuitorului), şi de atunci…noapte buna! Avem delapidare din banul public, dar nu ştim cine e autorul?! Şi îl tot căutăăăăăăăăăăm! Păi haideţi să dăm o mână de ajutor procurorilor, întrucât îi înţelegem că sunt sufocaţi de dosare. Banii publici au fost viraţi la Parohia ortodoxă Sf Dumitru Floreşti şi de acolo, de ordonatorul de credite al parohiei, Andreica Marcel Dumitru, în contul personal al lui…Andreica Marcel Dumitru. Cheltuielile au fost făcute de Andreica, iar actele justificative, majoritatea, sunt pe numele preotului Andreica.

Imunitatea de fost adjunct al IPJ şi alte explicaţii cu maghiar şi PSD în coadă

Trist este faptul că în ambele cazuri oamenii au găsit câte o explicaţie. Logică, de altfel. Din înregistrările telefonice şi ambientale, rezidă faptul că între comisarul Pintea şi fostul procuror şef al Curţii de Apel, Florin Maghiar, în prezent procuror şef adjunct la Parchetul Curţii de Apel, este o relaţie de amiciţie şi prietenie ce excede cu mult relaţiile de servici. Iar în cazul Andreica, potrivit localnicilor, preotul Andreica nu o dată şi-a îndemnat enoriaşii să voteze cu mâna stângă. Membrii ai consiliului parohial sunt, printre alţii, 2 consilieri locali PSD. Iar însuşi preşedintele PSD Floreşti a sponsorizat o Monografie a Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Dumitru”, Floreşti Cluj, coordonată de preotul Andreica,. Monografie care, lăsând la o parte faptul că monografie presupune potrivit DEX, Studiu științific (date seci adică) care tratează amplu și aprofundat o singură problemă, e plină de adânci percepte…politice!

Preotul stângii şi mult iubit de procurori să fie, dar să ştim şi noi! Iar în ceea ce priveşte Napoca Security, se pare că pe lângă imunitatea parlamentară, unii procurori au inventat şi imunitatea de fost adjunct al IPJ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.