Cum justifică Dacian Cioloș atacarea legii conversiei la CCR

Premierul Dacian Cioloș a susținut, marți, după ce Guvernul a atacat legea conversiei creditelor în franci elvețieni la CCR, că nu este împotriva actului normativ, dar Parlamentul nu a luat în calcul amendamente propuse de către Executiv.

„Vreau să precizez din start că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru că, din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul că am trimis la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei. Sunt acolo câteva elemente, așa cum a fost ea votată în Parlament — pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus, care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă, și dacă nu clarificăm constituționalitatea, acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte și peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau…Oricine altcineva poate să o atace și va crea mai multe probleme celor care așteaptă să li se rezolve problemele”, a declarat Dacian Cioloș.

Acesta a mai spus că Guvernul prin atacarea legii la CCR vrea să vadă dacă sunt „elemente de neconstituționalitate”, pentru ca acestea să fie ”limpezite”.

„Să le clarificăm acum. Vă promit că, în măsura în care CCR va da un răspuns rapid, Guvernul va lua toate măsurile pentru a corecta acele lucruri în lege în așa fel încât ea să aibă acea adresabilitate a oamenilor care chiar au probleme și nu a speculatorilor. Și aici, când vorbesc de potențiali speculatori, din cele câteva zeci de mii de creditori în franci elvețieni, sunt 200 de creditori care au luat împrumuturi de peste 250 de mii de franci elvețieni. Și cei 200, din câte am înțeles, totalizează peste un miliard de lei din cele cinci și ceva miliarde de lei câți au fost împrumutați. Deci, nu vrem ca din cauza unor speculatori, care au speculat atunci cursul francului elvețian, să tragă ponoasele acum cei care, într-adevăr, au probleme. Deci, acesta a fost motivul pentru care am trimis această lege la Curtea Constituțională. Și în măsura în care vom avea răspunsul rapid de la CCR vom veni și cu măsurile pentru a corecta aceste lucruri, pentru ca această lege să poată fi aplicată fără riscul ca ea să fie atacată ulterior, după ce își face efectele”, a afirmat Cioloș.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.