Cum l-au lovit pe Dragnea rachetele Patriot

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că el și fostul premier Sorin Grindeanu au aflat din presă că România vrea să cumpere rachete Patriot.

„Noi, eu, ca președinte al Camerei Deputaților, ca președinte al PSD, premierul Grindeanu la vremea aia, noi am aflat din presă că România vrea să ia rachete Patriot. Întrebați-l și pe Sorin Grindeanu, pentru că ne-am sunat unul pe altul și fiecare ne întrebam unde s-a decis asta. Eu nu spun că e un lucru rău. Vă spun foarte clar — amândoi am fost foarte supărați în acea zi, l-am sunat amândoi pe ministrul Apărării care a spus că a ieșit cu informația asta șeful Statului Major, domnul general Ciucă, a zis că a ieșit nu știu care secretar de stat. Iertați-mă! Vreau să vă spun că și asta a contat, nefiind vina directă a fostului ministru, dar și asta a contat în înlocuirea ministrului Leș. V-am dat un exemplu, nu înseamnă că rachetele Patriot nu sunt importante pentru România și dorim să le achiziționăm, dar nu se face așa, noi nu discutăm să cumpărăm trei biciclete sau o mașină”, a spus Dragnea într-un interviu pentru DC News.

El a adăugat că România nu poate achiziționa aceste rachete dând toți banii o dată.

„Cred că România merită un tratament aparte, adică în această situație României îi poate fi acceptată solicitarea de a face plata pentru aceste baterii de rachete într-o perioadă rezonabilă de ani”, a susținut liderul PSD.

Informațiile privind achiziționarea rachetelor Patriot au apărut în aprilie când MApN a trimis o cerere către Guvernul SUA în care își exprimă disponibilitatea de a cumpăra rachete de tip Patriot, urmând ca procedurile de achiziție să fie demarate anul acesta. Secretarul de stat în MApN, Florin Vlădică, a afirmat că s-a trimis o solicitare către Biroul de Cooperare în domeniul Apărării din România din cadrul Ambasadei Statelor Unite la București, prin care România se declară interesată să achiziționeze rachete de tip Patriot, urmând ca cererea să ajungă la guvernul american. Șeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, s-a declarat optimist că procedurile de achiziție pot fi demarate în acest an.

Modul în care a fost făcut anunțul a provocat iritarea atât a lui Dragnea, cât și a lui Grindeanu. „Ce nu mi-a plăcut astăzi (20 aprilie – n.r.) a fost declaraţia – nu ştiu dacă a fost astăzi sau ieri – declaraţia şefului Statului Major care a anunţat deja că va achiziţiona rachete Patriot. Păi au finalizat procedurile? Nu e bine să aştepte derularea procedurilor, totuşi? E şeful Statului Major şi mă aştept la foarte multă rigoare. Poate şi ministrul Apărării se gândeşte la asta tot timpul acolo, prin minister. Mai puţine declaraţii şi mai multă acţiune cred că este mai bine”, a spus Dragnea la Antena 3.

În aceeași zi, și Grindeanu își avertizase miniștrii în privința comunicării publice. „Un ultim lucru, ca şi precizare legată de dumneavoastră, echipa mea. Nu-mi doresc – şi am şi cerut să se facă o inventariere – ca altcineva decât cei care sunt titularii pe posturi să discute despre lucruri care ţin de alte ministere.Nu vreau să aflu despre investiţii la Ministerul Apărării decât din declaraţii ale ministrului Apărării. Suntem clari?!”, s-a adresat Grindeanu miniştrilor, la începutul şedinţei Executivului.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat, pe 11 iulie , o posibilă vânzarea a unor sisteme antiaeriene și antibalistice de tip Patriot către România, în valoare de aproximativ 3,9 miliarde de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.