Cum lovește pe nevăzute în piața gazelor Comisia deputatului Iancu

Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, condusă de Iulian Iancu, PSD, eternul candidat la funcția de ministru al Energiei, a adoptat marți un amendament la Legea energiei electrice şi gazelor naturale prin care scoate Bursa Română de Mărfuri din jocul tranzacțiilor cu gaze naturale din țara noastră iar singurul operator să fie OPCOM, bursa de energie. „Se acordă o singură licenţă pentru Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale „OPCOM” S.A., denumit în continuare OPCOM, în calitate de operator al pieţelor centralizate angro de gaze naturale”, stipulează amendamentul. Astăzi, în România sunt două platforme de tranzacţionare a gazelor naturale, BRM şi OPCOM. Dacă amendamentul comisiei lui Iancu va fi votat, gazele se vor putea tranzacţiona doar prin platforma OPCOM, deţinută de stat, prin Transelectrica. Tranzacțiile în acest moment pe BRM sunt mai puțin transparente, acestea putând fi urmărite doar de către persoanele din interiorul bursei. Această mișcare vine în contextul în care în următorii ani sunt prevăzute primele cantități de gaze ce vor fi scoase din Marea Neagră de grupul Carlyle sau de Petrom și Exxon. Amendamentul aprobat de deputații PSD și ALDE a înfuriat conducerea BRM. „Bursă Română de Mărfuri îşi exprimă consternarea în legătură cu decizia Comisiei de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor care în şedinţa sa din data de 16.05.2017, la propunerea domnului deputat Iulian Iancu (preşedintele în exerciţiu al Comisiei), a adoptat un amendament la Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, amendament prin care, practic, naţionalizează serviciile oferite de organizaţia noastră, într-un profund dispreţ faţă de legislaţia europeană şi naţională pe baza căreia compania noastră a fost licenţiată. Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor, la presiunea preşedintelui său, a adoptat această modificare fără ca subiectul să se afle pe ordinea de zi a acestei şedinţe şi împotriva opiniilor negative primite de la Guvern, ANRE, Consiliul Concurenţei şi instituţiilor europene. BRM îşi exprimă profunda dezaprobare a modului în care Preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor tratează capitalul privat românesc care derulează o activitate legală, pentru dezvoltarea căreia a investit până în prezent mai multe milioane de lei, activitate ce este apreciată de către participanţii la piaţă. Aceştia au tranzacţionat, în condiţii de transperanță, nediscriminare şi integritate, un volum de peste 40 TWh în ultimii doi ani, iar la nivelul lunii aprilie atingând un procent de peste 30% din consumul naţional”, se arată într-un comunicat al BRM.

Bursa de Mărfuri comercializeză peste un sfert din cantitatea de gaze naturale din România

Deputatul USR Claudiu Năsui a anunţat că grupul parlamentar din care face parte solicită demiterea lui Iulian Iancu și va cere retrimiterea legii de aprobare a OUG 64/2016 la comisie, pentru că parlamentarii Uniunii doresc că actul normativ să fie adoptat de Parlament în forma iniţială. „Grupul parlamentar USR cere demiterea domnului Iulian Iancu, actualul preşedinte al Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Cerem această demitere din două motive: unul de fond şi unul de formă. Motivul de fond este că de trei luni de zile domnul Iulian Iancu încearcă din răsputeri să blocheze adoptarea OUG 64/2016, care este o ordonanţă care prevede liberalizarea pieţei gazelor în România, transparentizarea acestei pieţe de gaze în care ştim cu toţii ce gen de afaceri, în detrimentul cetăţeanului, s-au făcut. Este o ordonanţă care prevede interoperabilitatea pieţei de gaze din România şi cea europeană. Este o ordonanţă de care piaţă română de gaze avea mult nevoie. Domnul Iancu a încercat să blocheze, nu a reuşit, aşa că ieri în şedinţa Comisiei de Industrii şi Servicii a venit cu zeci de amendamente ale cărui singur scop este să blocheze activitatea, să o facă neoperabilă. Aceste amendamente au trecut la foc continuu, au fost susţinute de către membrii PSD şi mai ales s-au întâmplat fără dezbatere. (…) Aceste amendamente blochează ordonanţă de facto, motiv pentru care USR va cere retrimiterea la comisie a legii de aprobare tocmai pentru că dorim să treacă în formă iniţială, nu cu aceste amendamente care, de fapt, o blochează total.”, a spus Năsui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.