Cum mai veghează Comisia Europeană la respectarea tratatelor

Dorește un membru al Comisiei Europene să penalizeze un guvern național cu o orientare politică opusă sau încearcă cumva PPE să ascundă o realitate care nu-i face cinste? Aceasta este dilema creată de o dispută recentă între guvernul Spaniei și ”guvernul” Europei.

A început în urmă cu o lună, când comisarul european pentru afaceri economice și monetare, francezul Pierre Moscovici, a respins previziunile bugetare prezentate de guvernul spaniol al lui Mariano Rajoy în cadrul reuniunii miniștrilor de Finanțe din zona euro. Madridul a pus pe masă o estimare de creștere economică de 3,3% în 2016 și un deficit bugetar de 2,8%, adică sub limita de 3% la care statele UE s-au obligat. Comisarul francez a susținut însă că datele sunt eronate și că Spania va inregistra un deficit bugetar de 3,6%, care ar fi al doilea cel mai mare din UE, după Croația și mai mare până și decât al Greciei.

Problemele apărute la Bruxelles sunt extrem de deranjante pentru premierul conservator Mariano Rajoy. În luna decembrie vor avea loc alegeri generale în Spania, iar Partidul său Popular are nevoie de o marjă mare de manevră pentru a face promisiune după promisiune electorala pentru a rămâne la putere. Rajoy se uită cu teama spre vecinii portughezi, unde alegerile au fost câștigate de stângiști, iar decizia președintelui conservator de a-l numi din nou pe actualul premier de dreapta, pentru a nu transmmite ”un mesaj negativ institutiilor financiare și piețelor”, a fost catalogată drept atentat la adresa democrației, o ”lovitura de stat”. Conservatorii spanioli au nevoie de estimări economice optimiste confirmate de Bruxelles, pentru a nu avea emoții în fața socialiștilor din PSOE și a partidelor antisistem Podemos și Ciudadanos. Acum însă, se trezesc nevoiți să reducă cheltuielile bugetare cu 0,6% din PIB, chiar în ajunul alegerilor, o chestiune aproape sinucigașă.

Este motivul pentru care guvernul și presa conservatoare de la Madrid au trecut la atac împotriva comisarului francez Moscovici, membru al Partidului Socialist din Franța. S-a speculat că acesta ar avea un pact cu socialiștii spanioli, pe care îi va ajuta să câștige alegerile, intervenind împotriva guvernului conservator în cadrul Comisiei. Repede, totul s-a transformat într-o dispută surdă între Partidul Socialist European și Partidul Popular European.

Premierul Rajoy și-a mobilizat susținătorii, în special pe cei de la Berlin. Astfel s-a ajuns ca ministrul de Finanțe Wolfgang Schaeuble, cunoscut pentru intransigența sa dusă până la extrem, să se sucească și să spună că ”trebuie să ne uitam de unde vine Spania”. Adică un deficit bugetar care încalcă tratatele este permis, dacă țara în cauza a avut o revenire puternică dacă a luat conștiincios pilulele austerității prescrise de Berlin și este condusă de oamenii PPE. Cum deficitul bugetar estimat depășește 3% și în Portugalia condusă acum de un guvern minoritar, prin disconsiderarea votului popular, PPE-ul s-a mobilizat și l-a scos la rampă pe însuși președintele Comisiei. Liberation scrie că Jean-Claude Juncker, aflat la finalul lui octombrie la Congresul PPE de la Madrid, i-a telefonat socialistului Moscovici și i-a cerut să nu scoată o vorbă în ce privește problemele dreptei din Portugalia.

Președintele Juncker a mai folosit o pârghie pentru a-l controla pe Moscovici. A profitat de modul în care a structurat actuala Comisie, cu echipe de comisari coordonați de vicepresedinti ai Comisiei. Juncker i-a cerut vicepreședintelui Valdis Dombrovskis, care îl are în subordine pe Moscovici, să îl tempereze și să vină cu precizări favorabile Spaniei care să edulcoreze afirmațiile mai dure, dar adevărate, ale comisarului francez. Iar comisarul leton, membru si el al PPE, s-a executat imediat.

Gestul cel mai flagrant a fost însă intervenția sefului de cabinet al lui Jean-Claude Juncker, germanul Martin Selmayr, un personaj ”atotputernic”, precum secretarul general al Comisiei din mandatul lui Josae Manuel Barroso, Catherine Day. Liberation scrie că Selmayr, membru al Uniunii Crestin-Democrate a Angelei Merkel, a încercat să-l forțeze pe comisarul Moscovici să nu organizeze o conferință de presă în care să prezinte previziunile pentru Spania. Ar fi fost un moment fără precedent în istoria Comisiei. În cele din urmă, presedintele Juncker a judecat că acest gest ar fi prea dur și ar expune prea mult Comisia.

Așadar, în Europa există cel puțin doua guverne de dreapta care beneficiază de susținere din partea comisarilor PPE pentru a încălca tratatele. Pe de altă parte, guvernul socialist al Frantei a fost taxat extrem de dur în urmă cu un an pentru o depășire a deficitului bugetar de 0,1%.

În al doilea rând, ar trebui să ne gândim la vocea României în Comisie, unde suntem reprezentați de un comisar social-democrat, al cărui ”șef” este finlandezul Jyrki Katainen, membru PPE. Desigur, este o problema care se va rezolva prin venirea la putere în România a PPE. Pare însă tot mai clar că deciziile unei Comisii care ar trebui să vegheze la respectarea tratatelor se iau cu jumătăți de măsură, iar aceasta în favoarea unei drepte europene tot mai dezinvolte și mai lipsite de complexe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.