Cum ne protejăm de gripă și răceală

De la începutul toamnei până la sfârșitul iernii, cazurile de gripă și răceală sunt mult mai frecvente. Odată cu scăderea temperaturilor, virusurile din aer pot cauza neplăceri dacă sistemul imunitar nu este destul de puternic încât să lupte cu ele. Dureri de cap și de gât, tuse, strănut, scurgeri nazale, frisoane și chiar febră – toate sunt simptome ale gripei și răcelii.

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și, în special, prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate și expunerea prelungită la frig. Respectarea unui regim de viață sănătos (alimentație bogată în proteine, legume și fructe, odihnă și mișcare, mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse) este esențială pentru menținerea unui corp sănătos.

Minerale și vitamine pentru imunitate

Fitoterapeuții recomandă cât mai multe alimente cu efect antibiotic și antiviral, ca: usturoi, ardei iute, ceapă sau praz, dar și cât mai multe fructe și legume proaspete, evitând alimentele procesate și pe cele bogate în grăsimi. Mineralele și vitaminele pe care le conțin întăresc imunitatea și protejează împotriva răcelii. Nu trebuie ignorată nici hidratarea: ceaiuri calde cu lămâie, de preferat neîndulcite, apă la temperatura camerei sau sucuri naturale.

Pe lângă o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume și săracă în grăsimi animale, suplimentele alimentare pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. Printre cele mai cunoscute este echinacea, care poate fi luată pe toată durata sezonului rece. Mai au efecte benefice produsele apicole, mai ales lăptișorul de matcă și polenul crud, suplimentele cu usturoi, vitaminele B, C, D și ceaiul verde, care are un puternic efect antioxidant.

Un stil de viață activ ne ferește de boală

Chiar dacă este iarnă, nu trebuie să găsim scuze și să devenim sedentari. Sunt suficiente plimbările în parc, un abonament la sală sau exercițiile simple acasă! Dacă ne simțim obosiți, lipsiți de vlagă sau am început să tușim, să avem dureri de cap și de gât ori nasul înfundat, trebuie să ne tratăm până nu se instalează gripa sau răceala. Siropuri precum cele de brad, de măceșe ori de cătină pot fi un adevărat remediu benefic în caz de gripă ori de răceală.

Antibioticele, periculoase pentru copii

Medicul de familie Elena Lascu spune că cea mai frecventă greșeală pe care o fac părinții atunci când copilul se îmbolnăvește este să-l trateze „după ureche“. „Este foarte important ca el să fie consultat de un medic pentru a-i prescrie un tratament adecvat. Medicamente precum aspirina ori algocalminul pot avea ca reacţie secundară şocul anafilactic, o urgenţă medicală cu complicaţii potenţial fatale. În cazul copiilor, unele antibiotice pot fi extrem de toxice pentru aparatul auditiv (pot da hipoacuzie) şi pentru aparatul vestibular (provocând tulburări de echilibru), afectările fiind uneori ireversibile“, spune ea.

„În cazul copiilor, unele antibiotice pot fi extrem de toxice pentru aparatul auditiv (pot da hipoacuzie) şi pentru aparatul vestibular (provocând tulburări de echilibru)“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Corneanu 31 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.