Cum negociază Victor Ponta redevenţele

04.06.2014

Expira cei zece ani de redevenţe îngheţate în înţelegerea cu Petrom. Comportamentul guvernanţilor e cel puţin ciudat.

Pare că mergem la alegeri să votăm pentru lobbyşti pentru diferite companii. Din ce în ce mai mulţi angajaţi guvernamentali se poartă agresiv pro-investitori. Problema e că nu mai vorbim de găinării locale, ci de afaceri strategice din ce în ce mai mari şi de relaţii cu multinaţionale care ne pot afecta direct şi în masă.

Azi dimineaţă, Victor Ponta a avut o intervenţie despre negocierea redevenţelor pentru resurse minerale. Perspectivele sînt extrem de îngrijorătoare. Pentru că premierul a ieşit cu o poezie foarte pe placul investitorilor care oricum au beneficiat de redevenţe modice. Declaraţii:

Ponta, despre redevenţe: Ideea nu e să iei foarte mult din puţin, ci puţin din foarte mult

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) – Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la o dezbatere despre energie organizată de Institutul Aspen, că România va avea şi după 1 ianuarie 2015 o legislaţie foarte clară şi stabilă în ceea ce priveşte redevenţele, el arătând că ideea nu e să iei foarte mult din puţin, ci puţin din foarte mult.

„Discut de fiecare dată cu investitorii privaţi şi îi asigur că România şi după 1 ianuarie 2015 va avea o legislaţie, inclusiv cea referitoare la redevenţe, foarte clară, stabilă. Ideea nu este să iei foarte mult din puţin, ci puţin din foarte mult, pentru că per total asta înseamnă continuarea investiţiilor şi înseamnă avantaje pentru ţară, inclusiv pentru buget, pe care le ştim cu toţii. Dar cu siguranţă că noua Lege a redevenţelor va asigura în primul şi în primul rând stabilitate”, a spus Ponta.

Premierul a spus că diferenţele de investiţii şi de exploatare a diverselor resurse vor fi prevăzute în mod clar în noua Lege a redevenţelor.

„Nu ştiu dacă modelul cu zece ani care a fost aplicat în cazul Petrom este suficient. Putem vorbi de stabilitate pe 15-20 de ani şi, cu siguranţă, diferenţele de investiţii şi de exploatare a diverselor resurse vor fi prevăzute în mod clar în lege. Bineînţeles că să exploatezi o resursă on shore faţă de off shore presupune investiţii și cheltuieli diferite şi atunci cu siguranţă că statul român va dori să aibă redevenţe care să sprijine bugetul de stat, să sprijine investiţiile, dar care mai ales să asigure că investitorii privaţi consideră România o ţară în care au stabilitatea şi predictibilitatea de care au nevoie”, a subliniat Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul lucrează împreună cu experţii Băncii Mondiale la un sistem de redevenţe diferenţiat privind exploatările terestre şi cele maritime, el arătând că noua Lege a redevenţelor va fi aplicabilă oricăror noi contracte de concesiune.

Nu, ideea nu e să iei puţin din foarte mult, ideea e să taxezi cum trebuie resurse naturale care pînă acum au fost date ‘geaba. La fel cum ideea nu e să fii obsedat să privatizezi zone strategice din energie tocmai în momentul în care fiecare se chinuie să recîştige un minim control de stat pentru că altfel îţi sfărîmi “precarii” complet.

Se negociază diferenţiat, evident, diferenţe de exploatare etc. Dar eu mă întreb, dacă Ponta vorbeşte aşa din partea statului român, cum vorbesc cei care vin din partea Petrom şi Exxon la negocieri? Aceştia din urmă ce mai zic dacă le face premierul toată treaba.

Sînt siteuri (preucm ăsta) care dau direct ştirea că redevenţele rămîn aceleaşi pentru Petrom şi se schimbă pentru noile concesiuni (cele mai multe în minus se vor schimba pentru că sînt investiţii mari). Însă aici e forţată o interpretare pe care ar trebui s-o refuzăm. Am văzut ezitarea premierului, sper că doar nu a vrut să rişte vreo declaraţie. Dacă au deja concluzia trasă că redevenţele nu vor fi mărite pentru zăcăminte clasice, situaţia e de-a dreptul scandaloasă. Practic sponsorizăm toţi un profit uriaş Petrom şi atît.

Ponta ne mai şi explică cu emfază cum lucrează cu Banca Mondială la noi redevenţe. E clar că nu vrea să răspundă simplu dacă va creşte sau nu redevenţele pe exploatări clasice deja marate. Mai mult, el deja explică de ce le va micşora pe cele viitoare.În ritmul ăsta probabil că va sfîrşi ca Schroder printr-un birou prin vreo companie de energie, nu rusească, ci americană sau austriacă.

Gheorghe Duţu de la ANRM, altul care vorbeşte ca un lobbyst de obicei, a lăsat totuşi o ieşire – să se taxeze mai mult profitul că noi cred că nu ne vom atinge de redevenţe:

‘Sunt mai multe aspecte de luat în calcul: onshore (pe uscat – n.r.), offshore (pe mare – n.r.), offshore deep (perimetre maritime de mare adâncime – n.r.). De asemenea, zăcămintele depletate, epuizate, trebuie abordate altfel, astfel încât să stimulăm exploatarea lor. Pe zăcămintele mari, puternice, probabil vom face o suprataxare a profitului; este şi asta o variantă, se practică în multe ţări. Însă, până nu finalizăm acest proces, nu putem da detalii’, a explicat el. (mai mult aici)

E groasă. Iar stresul din partea civică e minim. Pentru că toată lumea e de partea investitorilor strategici. Ne vom merita soarta.

Ca un bonus, îl mai văd pe premier cum citează azi triumfător pe facebook din analiza think tank-ului Stratfor pe facebook, de unde înţelegem că a înghiţit complet poezia cu forţa energetică.

Va recomand sa cititi aceasta analiza foarte interesanta publicata de STRATFOR, care subliniaza avantajele pe care sprijinul Statelor Unite si o alianta mai stransa intre Romania si Polonia le-ar aduce stabilitatii si prosperitatii din regiune.

“Criza din Ucraina si tacticile agresive ale Rusiei din acest caz au deschis usa pentru o mai mare cooperare intre tarile de la Marea Baltica la Marea Neagra, in special pe probleme de aparare si de energie.

In cazul in care Polonia si Romania, cele mai mari tari din regiune, decid sa creeze o structura de alianta mai puternica, alte tari mai mici din regiune s-ar putea alatura.

Investitii straine substantiale in domeniile energiei si apararii ar fi necesare pentru ca orice alianta sa functioneze. Ca urmare, Statele Unite vor trebui sa joace un rol important in dezvoltarea unei aliante de coeziune in regiune.” – STRATFOR

Asta-i uneşte şi pe neoconii de pe lîngă Revista 22 cu “viziunile” lui Ponta. S-a tot plimbat pe aici şi a tot fost intervievat Robert D. Kaplan, şeful cu geopolitica la Stratfor, ideea obsedantă vizînd tot investiţiile în energie (gaze de şist şi exploatări în Marea neagră).

P.S. Iohannis a declarat ieri că ar trebui să fim mai atenţi cu exploatarea gazelor de şist. Deja un mercenar din ce în ce mai ieftin precum Mirel Palada a sărit cu poezia fabricată că Iohannis e cu ruşii. (vedeţi aici)

voxpublica.realitatea.net

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.