Cum ocoleşte Greblă demisia

Judecătorul Toni Greblă va intra de marţi în concediu, ocolind demisia.

Urmărit penal pentru trafic de influenţă, grup infracţional şi organizarea unei filiere de export ilegal în Rusia, Toni Greblă a declarat duminică seara, la B1 TV, că în zilele următoare va decide dacă va demisiona de la CCR.

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, luni seară, că judecătorul Toni Greblă nu își va da demisia, în condiţiile în care acesta neagă acuzaţiile care i se aduc şi afirmă „că acuzațiile făcute publice nu sunt adevărate și nu sunt de natură a-i atrage o condamnare”.

De marți, judecătorul Toni Greblă va intra în concediu de odihnă, a mai spus Zegrean.

”Domnul Toni Greblă a făcut o declarație în care spune că nu a avut niciun fel de activități care să îl facă incompatibil cu postul de judecător. De mâine va fi în concediu de odihnă pentru a-și rezolva problemele. Am spus că nu putem lua o decizie disciplinară împotriva lui câtă vreme el spune că nu a îndeplinit niciun fel de activități care să îl facă incompatibil cu activitatea Curții”, a declarat Zegrean.

”Nu putem să îi cerem demisia. Noi suntem judecători. Nu există noțiunea de a-i cere demisia. El are dreptul la un concediu de 35 de zile lucrătoare și va intra în concediu începând de mâine dimineață. Nu va mai participa la activitatea de judecată pe perioada aceasta”, a mai spus președintele CCR.

Potrivit unui comunicat de presă al Curţii Constituţionale, plenul CC s-a întrunit luni pentru a lua act de declaraţia judecătorului Toni Greblă comunicată preşedintelui Curţii, Augustin Zegrean, „în temeiul art. 64 lit. d) din Legea nr. 47/1992” privind organizarea şi funcţionarea instituţiei. Prevederea legală menţionată stabileşte că judecătorii CC sunt obligaţi „să comunice preşedintelui Curţii Constituţionale orice activitate care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul pe care îl exercită”.

În declaraţia pe propria răspundere, Toni Greblă a afirmat că nu a desfăşurat şi nu desfăşoară activităţi care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul de judecător al Curţii Constituţionale pe care îl exercită în prezent, se menţionează în comunicat.

„Având în vedere cele declarate, Plenul Curţii Constituţionale a decis că nu sunt incidente dispoziţiile art. 62 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a instanţei constituţionale, potrivit cărora «Judecătorii Curţii Constituţionale răspund disciplinar pentru încălcarea, cu vinovăţie, a dispoziţiilor art. 64 din Legea nr. 47/1992, republicată», astfel că, împotriva domnului judecător Toni Greblă nu poate fi pornită o acţiune disciplinară”, se precizează în comunicatul CC.

Conform sursei citate, „ţinând seama de faptul că demisia este un act juridic unilateral, plenul Curţii Constituţionale nu poate impune unui membru al instanţei constituţionale luarea unei astfel de decizii”.

În acest context, judecătorul Toni Greblă a anunţat că, începând cu data de 27 ianuarie, va intra în concediu legal de odihnă, se mai arată în comunicatul CC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.