Cum poate Marea Britanie să rămână pe piața unică după Brexit

Șocul votului din Marea Britanie a dat frâu resemnării pentru liderii europeni adunați la Bruxelles la Consiliul Europei dar a și devoalat dorința acestora de a începe elaborarea unei foi de parcurs pentru ceea ce se promite a fi o aducere la lumină a unei noi Uniuni Europene. Bloomberg formulează câteva întrebări “supărătoare” pentru șefii Europei, prilej tocmai bun pentru a-i pune pe gânduri.

Cum se poate bloca Brexit-ul?

Va fi foarte dificil pentru europeni să blocheze Brexit-ul. Cu toate acestea există câteva scenarii care converg către o posibilă reușită. Unul dintre ele are în vedere căderea economică până într-acolo încât viitorul premier al Marii Britanii, urmașul lui David Cameron, se va vedea în postura de a se sustrage de la perspectiva de amplificare a durerii prin declanșarea mecanismului de ieșire. El sau ea, nu se știe cine, ar putea ignora rezultatul referendumului, după un acord cu UE. Perspectiva unui alt referendum pentru independența Scoției ar putea determina, de asemenea, o regândire radicală. O a treia ipoteză vizează apariția unei mișcări în interiorul partidelor în acest an care ar putea conduce la alegeri anticipate. Câștigă platforma care dorește organizarea unui nou referendum pentru Brexit și, în ciuda unor tulburări sociale inerente, Ieșirea să nu se mai producă.

Cine va fi următorul prim-ministru?

Boris Johnson, flamboaiantul fost primar din Londra, care a condus revolta împotriva lui David Cameron, a fost inițial indicat ca fiind urmașul actualului premier, atât în fruntea Partidului Conservator cât și în funcția de prim-ministru. Cu toate acestea, succesorul lui Cameron ar putea fi o persoană precaută în ceea ce privește dezbaterea despre Brexit, cu o voce măsurată și care a devenit favorită la casele de pariuri, cu 19% suport, față de cele 18% șanse pentru Johnson, conform unui sondaj YouGov Plc efectuat după referendum.

Ce este „Norvegia Plus”?

Acest model a fost indicat de către secretarul de stat în sănătate Jeremy Hunt, care a spus că îl va prezenta conducerii Partidului Conservator. Norvegia nu face parte din blocul celor 28 de state care compun UE dar are acces nelimitat la piața unică europeană. Islanda și Liechtenstein se bucură de asemenea de avantaje similare, dar în schimb au trebuit să adopte mai multe legi ale UE, fără a avea un cuvânt de spus în modul cum acestea au fost formulate. Hunt susține că Marea Britanie ar trebui să impună o limită privind imigrația pentru că normele UE privind libera circulație a forței de muncă impiedică așa ceva. Există de asemenea problema înțelegerii politice. Întrebarea care se pune este dacă partenerii din UE vor nesocoti cererile pentru concesii ale Marii Britanii. Economistul Jacob Nell de la Morgan Stanley a declarat că un acord de tipul celuia cu Norvegia ar fi mai puțin perturbator pentru economie, dar nerealist în practică. De altfel, ministrul german de finanțe, Wolfgang Schauble, a avertizat înaintea votului că „înăuntru este înăuntru, afară este afară”.

Sunt semne că oricine altcineva dorește să facă un referendum?

Brexit-ul a declanșat speculațiile că Franța, Țările de Jos, Italia și Austria sunt următoarele state care urmează să organizeze referendumuri precum cel din Marea Britanie. Toate aceste țări au partide anti-migrație și vocale care sunt gata să sară din trenul UE. Cu toate acestea, perspectivele unui vot similar ca în Regatul Unit sunt foarte depărtate, chiar dacă Italia, de exemplu, nu este străină de referendum sau de instabilitate politică. În Franța, în ciuda faptului că Marine Le Pen alimentează continuu temerile legate de așa-numitul Frexit, un sondaj arată că există sprijin puternic pentru rămânerea Franței în UE. Ochii ar putea fi ațintiți către Danemarca, având în vedere istoria sa tumultoasă în cadrul blocului comunitar. Copenhaga a respins inițial Tratatul de la Maastricht, planul pentru uniunea politică și economică, dar în urma unor runde de negocieri l-a aprobat, act care a generat proteste intense în stradă.

Va duce Brexit-ul la unificarea Irlandei?

Este foarte puțin probabil ca în curând Brexit-ul să conducă la unificarea Irlandei. În timp ce principalul partid naționalist, Sinn Fein, a acaparat mass-media cu mesaje de reunificare în urma votului din Marea Britanie, realitatea este că există un apetit scăzut de fiecare parte a graniței pentru un referendum pentru reunificare. Sondajele din Irlanda de Nord sugerează un sprijin scăzut pentru unitate și mulți cred că restul Irlandei nu permite așa ceva. În schimb, politicienii și funcționarii se concentrează asupra implicațiilor practice, cum ar fi modul în care să se mențină frontiera deschisă și cum să facă față cererilor pentru pașapoarte irlandeze pentru rezidenții din Irlanda de Nord.

Cât de ușor va fi pentru cetățenii britanici să obțină un pașaport irlandez?

După Brexit a avut loc o creștere bruscă a cererilor pentru obținerea de pașapoarte irlandeze de către cetățenii britanici cu dublă cetățenie dornici să-și păstreze privilegiile lor în UE. Un britanic are dreptul la cetățenia irlandeză dacă s-a născut în insulă înainte de 2005 și/sau dacă a avut un părinte sau bunic irlandez. Graba cu care britanicii vor să obțină un pașaport irlandez a pus presiune pe autoritățile de la Dublin. Ministrul Afacerilor Externe, Charlie Flanagan, a încercat să calmeze panica și a dat asigurat asigurări solicitanților de pașapoarte din Regatul Unit că nu vor fi modificate criteriile de aplicare și că drepturile lor în UE nu vor dispărea cel puțin pentru o vreme.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.