Cum pregătesc think tank-urile lui Soros schimbările politice, invocând contracararea „capturării statului”

„Sunt think tank-urile menite să intervină la momentul potrivit, atunci când are loc o schimbare socială, sau e treaba lor să influențeze apariția acelui moment?”, se întrebau cei din conducerea Open Society Fundation, în octombrie 2015, scrie site-ul activenews.ro.
Open Society Foundation este creația lui George Soros, iar dezbaterea din toamna lui 2015 avea drept scop perfecționarea unei noi arme de luptă pentru think-tank-urile pe care Soros le finanțează în întreaga lume: „contracararea capturării statului”.
Despre „capturarea statului” în România a început să se vorbească doar în ultima perioadă, în preambulul protestelor de stradă. La 18 ianuarie a.c., adică după două săptămâni de la instalarea cabinetului Grindeanu, Raluca Prună declara despre guvernarea PSD-ALDE că „e laolaltă disperare de a scăpa de mâna legii penale, inconștiență în guvernare, dispreț pentru societate, capturarea statului și a legii pentru interese personale, pecuniare și probabil penale. Mai există oameni demni care ies în stradă, pentru că altceva nu e de făcut într-un stat capturat.”
Zilele trecute, deputatul USR Matei Dobrovie publica și el pe facebook o notă intitulată „Moțiunea de cenzură și statul capturat”, în care preciza că „România riscă să se transforme într-un stat capturat, așa cum este Republica Moldova în prezent”.
„Momentul potrivit”, așa cum îl numesc cei de la Open Society Fundation, a fost creat chiar de către PSD, prin emiterea celebrei Ordonanțe 13. După abrogarea ordonanței și după demisia lui Florin Iordache, protestele au continuat. Momentul era prea potrivit!
Curând, se va vorbi în spațiul public din ce în ce mai mult despre „statul captiv” și despre necesitatea „contracarării capturării statului”. Cum funcționează acest instrument ideologic?
„Statul capturat” versus „societatea deschisă”
Ȋn octombrie 2015, Open Society Think Tank Fund (TTF) a prezentat un portofoliu pentru inițiativa cu tema „Contracararea capturării statului”. Rezumatul apare în lista http://dcleaks.com.
„Un stat capturat contrazice în mod direct ideea unei societăți deschise”, se precizează în document. „Lupta contra capturării statului nu este în primul rând un demers anti-corupție. Corupția poate fi una dintre modalitățile în care funcționează un stat captiv, dar nu este singura sau cea mai important, iar acest lucru trebuie să fie luat în considerare în proiectarea unei abordări pentru combaterea ei. Prea mult accent pus pe corupție poate diminua problemele reale ale guvernarii. Ungaria oferă un exemplu concret. Deși există un consens larg că guvernul deține controlul asupra vieții publice și gradul de capturare a statului este fără precedent, percepția asupra corupției în Ungaria, în ultimii doi ani, este la cel mai scăzut nivel din 1995, când Transparency International a inaugurat Indexul de Percepției a Corupției.”
Ȋn prezentarea acestui portofoliu, TFF și-a concentrat atenția pe analiza cazurilor din cinci țări, numite de ei „prioritare”: Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România și Slovacia.

Modelul Cehiei și jurnalistul plătit cu 9.600 de dolari
TFF îi învață pe coordonatorii think-tank-urilor finanțate de Soros că, „datorită complexității capturării statului, se impune alegerea unui set de probleme «de bază». În mod ideal, acestea ar trebui să înceapă cu fructele ce stau să cadă, astfel încât interesul inițial într-o abordare sistemică să poată fi recompensat într-un interval de timp rezonabil. În același timp, ele trebuie să vizeze puncte de sprijin vulnerabile ale sistemului de guvernare din stat capturat”.
Ca model demn de urmat, TFF dă exemplul Cehiei. „Campania «Reconstrucția statului» a reușit să identifice aceste puncte de sprijin, în obiectivul său clar de a face presiuni pentru adoptarea legilor specifice anticorupției. Succesul acestei campanii a apărut, în principal, datorită combinației dintre oportunitatea apărută în Republica Cehă și riguroasa contribuție intelectuală a unui număr de think tank-uri care au lucrat cu Frank Bold. Convocarea coaliției a avut loc cu ajutorul Ambasadei SUA de la Praga și Open Society Foundation din Praga.”
„Reconstrucția statului” s-a lansat în iunie 2014, după un uriaș scandal de corupție în urma căruia premierul ceh a demisionat. Frank Bold este cel care inițiat proiectul „Corporația”, ce oferă „platforme strategice, open-source, pentru oamenii de afaceri și experții din societatea civilă și academică, interesați în promovarea pe termen lung a sănătății și sustenabilității societăților cotate la bursă și a managementului afacerilor. Scopul proiectului este de a dezvolta și de a promova noi opțiuni pentru reguli și modele de guvernanță corporativă.”
Deși laudă modelul Cehiei, TFF mărturisește că a suferit o dezamăgire majoră în cazul unui „contract pe care l-am acordat unui jurnalist pentru a acoperi povestea contracarării capturării statul în Republica Cehă, printr-o serie de produse diferite, ce ar fi trebuit să formeze un pachet”. Valoarea contractului era de 9.616 de dolari (7.200 de dolari – onorariul + 2.416 de dolari – costuri suplimentare).
„Scopul acest pachet/studiu de caz era acela de a permite organizațiilor și părților interesate din alte țări să învețe din experiența Republicii Cehe, pentru a evalua caracterul adecvat al acestei abordări și, eventual, pentru a aplica unele din instrumente și strategii în contextul lor național. Studiul de caz trebuia să fie scris sub forma unor povestiri, publicate în mass-media de interes general. Sursele dezamăgirii au fost două: în primul rând, contractantul a livrat textele cu mare întârziere; în al doilea rând, plasarea articolelor nu s-a derulat așa cum era prevăzut, el reușind să publice doar un singur articol în Newsweek; al doilea articol a fost luat în considerare de Foreign Policy și, în cele din urmă, a fost publicat lângă un alt articol pe acest subiect, semnat de alți autori. Ambele texte erau de bună calitate și scrise într-o manieră captivantă. Materialul multimedia (interviuri) a fost de o calitate acceptabilă, chiar dacă nu în forma la care ne-am așteptat (audio în loc de video). Cu toate acestea, am avut speranțe mult mai mari decât ceea ce a fost livrat”, se plâng cei de la Open Society Think Tank Fund.
„Obiectivul nostru de a răspândi știri despre coaliția contra-capturării statului a fost realizat parțial, pentru că mass-media internațională a acoperit povestea Republicii Cehe, chiar dacă nu am plătit pentru acele texte”, susțin ei.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.