Cum răspunde Iohannis la problema arzătoare din Sănătate

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că problemele din sănătate vor fi discutate la ședința CSAT care va avea loc săptămâna viitoare, menționând însă că soluțiile nu sunt la CSAT, ci la Ministerul Sănătății și la procurori și polițiști.

„Am inclus pe ordinea de zi a CSAT, CSAT care va avea loc săptămâna viitoare, pe 27 mai, un punct pe ordinea de zi destinat acestui sector. Am cerut pentru această lămurire în CSAT materiale de la Ministerul Sănătății, de la instituţiile care au informaţii în legătură cu aceste chestiuni şi am cerut să vină nu doar cu prezentarea situaţiei, ci şi cu soluţii. Acum, ca să nu apară nişte aşteptări care pe urmă creează nişte soluţii parţiale: nu în CSAT se rezolvă problema. În CSAT se discută, se găseşte unde sunt interconexiunile între ce fac, de exemplu, Ministerul Sănătăţii şi serviciile, dar rezolvarea chestiunilor nu este la CSAT, este la instituţiile abilitate. Politicile trebuie create la Ministerul Sănătăţii. Tot Ministerul Sănătăţii trebuie să vină cu norme îmbunătăţite, trebuie să creeze proceduri care previn apariţia altor probleme de acest tip. Procurorii, poliţiştii trebuie să-i caute pe cei care, dacă există, sunt vinovaţi de încălcarea legii. Este evident că în domeniul sănătăţii nu avem de-a face doar cu o problemă punctuală pe dezinfectanţi, avem numeroase probleme care pot fi rezolvate doar dacă cei care au răspunderea vin cu soluţii serioase, care pot fi puse în practică şi le pun în practică”, a spus Iohannis.

În același timp, Klaus Iohannis a luat apărarea SRI. „Nu am avut niciun moment impresia că SRI face parte sau încearcă să acopere anumite nereguli. Însă, SRI produce ceea ce se numește informări. Informările sunt destinate persoanelor care au atribuții, care au putere de decizie în sistemele despre care se vorbește în informarea respectivă. Și atunci este evident că anumiți demnitari nu au citit cu atenție aceste informări sau le-au ignorat cu bună știință. Ceea ce îmi doresc eu este să reparăm sistemul”, a spus președintele răspunzând unei întrebări.

Iohannis a susținut că se bazează pe „experiența sa” atunci când spune că SRI şi-a făcut datoria. Astfel, întrebat pe ce se bazează atunci când afirmă că SRI și-a făcut treaba, președintele a răspuns: „Fiindcă acesta este experiența mea că SRI îşi face treaba şi sunt anumite instituţii, care în anumite momente nu-şi fac treaba. Eu vorbesc din propria experienţă”.

Klaus Iohannis a precizat în același timp că la Președinție nu a ajuns nicio informare legată de un producător concret de dezinfectante.

Șeful statului a mai spus că va solicita SRI să verifice dacă unele din informări pot fi făcute publice, asta după ce inițial susținuse că nu pot fi făcute publice.

Răspunsurile lui Iohannis la întrebările jurnaliștilor pe această temă:

Jurnalist: Domnule Președinte, Constituția oferă Președintelui României rolul și responsabilitatea medierii între stat și societate. În chestiunea dezinfectaților, societatea a aflat din partea statului, a autorităților până în acest moment, inițial că sunt 5% probleme doar, apoi că sunt 50 de spitale, apoi că sunt 20 de județe și ultima comunicare a statului, prin Guvern, a fost că toate produsele unei anume firme sunt neconforme. Ultima comunicare a SRI este că au trimis peste o sută de informări către autoritățile locale, centrale, iertați-mă, cinci sute cu totul, socotindu-le și pe cele locale. Întrebarea mea este următoarea: ce soluții puteți oferi dumneavoastră, în cadrul legii, astfel încât cetățenii să fie convinși că SRI și-a îndeplinit misiunea și nu face parte din sistemul, vă citez, „de nepăsare și corupție”? Sau poate chiar incompetență.

Klaus Iohannis: Nu am avut niciun moment impresia că SRI face parte sau încearcă să acopere anumite nereguli. Însă, SRI produce ceea ce se numește informări. Informările sunt destinate persoanelor care au atribuții, care au putere de decizie în sistemele despre care se vorbește în informarea respectivă. Și atunci este evident că anumiți demnitari nu au citit cu atenție aceste informări sau le-au ignorat cu bună știință. Ceea ce îmi doresc eu este să reparăm sistemul. Vorbim aici de sistemul de sănătate. Din acest motiv am avut discuții, chiar mai multe discuții cu ministrul interimar al sănătății, cu Prim-ministrul Dacian Cioloș, care mi-a prezentat concluziile pe care le-a tras, am discutat pe marginea lor și am ajuns la soluții care, în mod paradoxal, sunt destul de simple. Oricine putea să le găsească dacă și-ar fi dorit până acuma. Trebuie clarificate norme și trebuie clarificate proceduri. Norme pentru a ști ce condiții trebuie să îndeplinească, de exemplu acești dezinfectanți, proceduri pentru a ști cum se achiziționează aceste materiale specifice tocmai pentru a elimina subiectivitatea din achiziția publică făcută de unele unități spitalicești. Eu cred că SRI și în acest caz și-a făcut datoria. Când a avut semnale că ceva nu funcționează bine, a sesizat, dar unele autorități cred că nu și-au făcut treaba foarte bine și, dacă au fost persoane care cu bună știință au încălcat legea, atunci evident că mă aștept de la procurori să-i găsească și să-i predea justiției.

Jurnalist: Iertați-mă, deci noi nu avem nicio soluție de a crede și noi, de a vedea și noi informările sau… noi, cetățenii?

Klaus Iohannis: Nu.

Jurnalist: Nu există nicio soluție legală ca să ne convingem?

Klaus Iohannis: Nu, ele sunt destinate unei categorii de demnitari, ele sunt cu titlul de secret și strict secret. Nu sunt destinate publicului general. Dar puteți să cereți lămuriri de la SRI. Nu știu dacă unele dintre ele pot fi date cu titlul de nesecret, dacă așa este, atunci o să vă lămurească SRI.

Jurnalist: Domnule Președinte, 22 dintre aceste informări au mers către Parchete. Cei din Comisia pentru controlul SRI nu au spus dacă și către DNA, către Ministerul Public, către Parchete. Spuneți că SRI și-a făcut treaba. Înseamnă că aceste instituții nu și-au făcut treaba? Pentru că niciuna nu s-a autosesizat. Ce faceți dumneavoastră ca să aflați vinovații pentru că ancheta nu merge acum și în cazul instituțiilor care nu și-au făcut treaba și a procurorilor și a celor de acolo?

Klaus Iohannis: Șefii instituțiilor vor trebui să verifice dacă au ajuns acele informări, dacă au fost luate în seamă și, dacă n-au fost luate în seamă, de ce este așa. Avem procurori noi, avem Procuror General nou, avem Procuror Șef la DNA reînvestit pentru rezultate bune, avem Procuror Șef destul de nou la DIICOT. Aștept să-și facă treaba, să verifice, Inspecția Judiciară să verifice și să facă ordine.

Jurnalist: Ca Şef al CSAT veţi cere acest lucru?

Klaus Iohannis: Da, categoric.

Jurnalist: Vroiam să vă întreb dacă dumneavoastră aţi primit informări de la SRI legate de această problemă a infecţiilor intraspitaliceşti şi a dezinfectanţilor şi a firmei Hexi Pharma şi ce aţi făcut în urma primirii acestor informări?

Klaus Iohannis: Anumite informări ajung la Administrația Prezidenţială, dar dacă sunt specifice pentru un domeniu ele de regulă ajung la consilierii care se ocupă de acest domeniu.

Jurnalist: În cadrul CSAT veţi cere SRI să facă publice anumite informaţii legate de acest subiect?

Klaus Iohannis: Această chestiune, dacă anumite informări pot fi făcute publice sau nu, am abordat-o înainte, cu colegul dumneavoastră. O să cer SRI să verifice dacă unele din aceste informări pot fi desecretizate şi date publicului.

Jurnalist: Faptul că SRI a trimis aceste informări este contestat de mulţi demnitari. Pe ce anume vă bazaţi când spuneţi că SRI şi-a făcut cu certitudine datoria şi practic firul s-a rupt în momentul când s-a ajuns la aceşti demnitari?

Klaus Iohannis: Fiindcă acesta este experiența mea că SRI îşi face treaba şi sunt anumite instituţii, care în anumite momente nu-şi fac treaba. Eu vorbesc din propria experienţă.

Jurnalist: S-a întâmplat vreodată ca din 2014 până acum vreunul dintre consilierii dumneavoastră să vă informeze că ar fi primit notificări de la SRI cum că ar fi probleme cu dezinfectanţii în spitale, şi în special cu firma despre care vorbim acum?

Klaus Iohannis: Nu îmi amintesc de nicio discuţie sau informare care s-ar fi referit la un anumit producător. Dar au fost informări despre proceduri care nu merg bine în unele spitale. Da, este adevărat.

Jurnalist: Puteţi să ne detaliaţi dacă era vorba chiar despre infecţiile nosocomiale sau despre alt subiect şi ce aţi considerat că se poate face în momentul în care aţi primit aceste informări?

Klaus Iohannis: În momentul în care primim informări, le citim şi ne considerăm informaţi. Preşedinţia nu este entitate de sesizare. Preşedintele nu este un Supra-guvern. Fiindcă aceste informări – trebuie să vă spun un pic cum arată ele. Vine o informare despre o temă X. Majoritatea sunt trimise din oficiu şi Administraţiei Prezidenţiale, dar ele nu sunt destinate special Administraţiei Prezidenţiale. Dacă informarea conţine lucruri care sunt demne de ştiut în zona spitalelor, informarea merge la Prim-ministru, Ministrul Sănătăţii, eventual la un director judeţean. Dacă sunt sesizate abateri care eventual ar putea fi considerate penale, atunci aceste informări merg şi la Parchete. De fiecare dată, cel care este autoritate în domeniu, trebuie să acţioneze. Dacă o informare este făcută pentru Ministrul Sănătăţii, nu acţionează instituţional Administraţia Prezidenţială. Dacă sunt chestiuni foarte grave, atunci consilierii prezidenţiali vin cu o informare specială către mine şi dacă, într-adevăr, consider şi eu ca este un caz grav pot să-l prezint într-o discuţie cu Prim-ministrul, căci este o chestiune care ţine de guvern, sau chiar pot să cer o informare în CSAT. Dar nu este gândit în aşa fel încât să primească informări zece oameni şi Președinția să sesizeze suplimentar Ministerul Sănătăţii: „Atenţie că ne-a scris SRI ca sunt anumite probleme!”

Jurnalist: Înseamnă, domnule Preşedinte, că până acum nu aţi primit nici o informare cu privire la sistemul de sănătate pe care aţi considerat-o gravă până în acest moment?

Klaus Iohannis: Ba da, imediat după Colectiv am primit câteva şi le-am discutat la vremea respectivă.

Jurnalist: „Sunt suspiciuni că în spatele Hexi Pharma s-ar afla un serviciu secret”. Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu. Cum catalogaţi această declaraţie, cum o vedeţi?

Klaus Iohannis: Cu ghilimele.

Jurnalist: De luat în serios?

Klaus Iohannis: Dacă nu am fi în campanie electorală, s-ar putea să fie o afirmație stranie, dar o cataloghez sub alte declarații de campanii electorale. Nu pot să iau în serios într-o conferință de presă publică o afirmație de acest tip. Dacă cineva are indicii că așa este, atunci este obligat prin lege, atenție, nu prin faptul că vă spun eu acum, este obligat prin lege să dea aceste informații procurorilor. Dacă nu o face, este pasibil de o urmărire penală, fiindcă se numește tăinuirea unor informații.

Jurnalist: Având în vedere situația dezinfectanților, putem vorbi despre un genocid, poate foarte multe mii de persoane și-au pierdut viața în urma acestor situații din spitale?

Klaus Iohannis: Putem să vorbim cu siguranță despre o chestiune scandaloasă și putem să vorbim, evident, de nevoia unei schimbări a sistemului și aceasta este abordarea pe care o am. S-au întâmplat, probabil, situații în care pacienții au suferit din cauza acestei nepăsări, fără să fie raportat cazul ca atare. Aceste lucruri pot fi verificate și, din informațiile mele, ele sunt în curs de verificare. Dar important este să tragem învățămintele care se impun și să schimbăm lucrurile în așa fel încât pacienții să nu fie tratați cu indiferență, cu nepăsare, datorită unor oameni care nu și-au făcut treaba.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8501 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.