Cum răspunde șeful Cancelariei Prezidențiale la acuzațiile premierului Ponta

Șeful Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, l-a „sfătuit” sâmbătă seara, pe premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat Antenei 3, să-și găsească alți consultanți politici după ce primul-ministru a susținut că președintele Klaus Iohannis ar fi retrimis în Parlament Codul Fiscal din cauza unor influențe externe.

Mihalache a afirmat că o astfel de strategie, în care „străinul” Iohannis vinde România, a mai fost folosită și în campania prezidențială, fără șanse de succes însă. „I-aş recomanda foarte serios domnului prim-ministru Ponta să-şi schimbe consultanţii politici. Pentru că o să-l aducă încet încet la sapă de lemn”, i-a transmis Dan Mihalache lui Victor Ponta.

De asemenea, Mihalache a susținut că nu are nicio șansă de credibilitate compararea lui Iohannis cu Traian Băsescu, amintind că nici în campanie nu a avut.

În același interviu, șeful Cancelariei Prezidențiale a dezvăluit cum „a reacționat” șeful statului după ce premierul Victor Ponta a spus că Mihalache este „al doilea președinte” al țării.
„Președintele României nu reacționează la ironii din astea ieftine, de cartier. E o copilărie (declarația lui Ponta – nr.). Președintele e un om normal la cap”, a declarat Dan Mihalache.

Mihalache a criticat totodată sâmbătă seara propunerea lui Victor Ponta care a spus că ar renunța la funcția de premier dacă președintele Klaus Iohannis îi garantează, printr-un acord scris, că numește un prim-ministru din actuala coaliție de guvernare. Mihalache a calificat propunerea cu „acordul scris” drept un troc de neacceptat și a criticat dur pactul de coabitare dintre Traian Băsescu și Victor Ponta din 2012.

”Statul român nu e o formă de troc. Rămâne o rușine a politicii românești pactul de coabitare dintre Traian Băsescu și Victor Ponta. Noi nu semnăm un asemenea pact de coabitare. Constituția prevede clar cum se numește un premier. Dacă există o coaliție, trebuie procedat cum scrie în Constituție. Președintele Klaus Iohannis va fi ce a promis: garantul Constituției”, a spus Mihalache la Antena 3.

Victor Ponta şi Klaus Iohannis nu au mai discutat din luna iunie, a confirmat consilierul prezidenţial.

Dan Mihalache i-a transmis premierului că Palatul Cotroceni nu este „cutie poştală” să trimită doar hârtii pe care să nu le susţină cu argumente.

„El (Ponta – nr.) nu mai nimerește telefoanele, nu mai vorbește deloc. E un comportament bizar de comunicare doar prin intermediul televiziunilor”, a spus Mihalache la Antena 3.

În ce privește Codul Fiscal, Mihalache a precizat că Președinția nu l-a respins, doar l-a retrimis în Parlament, anunțând că șeful statului nu-l va ataca la Curtea Constituțională. Mihalache a apreciat că e bine că proiectul a generat dezbateri, însă a acuzat politizarea acestora.

„Codul Fiscal putea fi gestionat, dacă exista un dialog politic normal, în alți parametri. Deși nici acum nu mi se pare o dramă retrimiterea în parlament.
Primul obiectiv pe care l-am urmărit în această retrimitere la Parlament este să generăm o dezbatere. O dezbatere care nu a existat în perioada adoptării lui. Au ieșit, apoi, diverși factori, Banca Națională, Consiliul Fiscal s.a.m.d care au început să emită și alte opinii cu privire la scăderea bruscă a TVA-ului de la 24% la 19%. Despre asta e de fapt vorba.
Ai cu ce să susții și scăderea foarte brutală a TVA-ului? Concomitent cu legea unică a salarizării nu ne ducem pe un derapaj periculos. De ce este așa dramatic dacă mai discutăm o lună?”, a declarat Dan Mihalache.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.