Cum s-a format profitul Băncii Naţionale a României

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a prezentat pe blogul său personal două grafice prin care arată că la formarea profiturilor Băncii Naţionale a României cea mai mare contribuţie o are administrarea rezervelor internaţionale (valutare şi de aur). Acesta îi răspunde astfel economistului Lucian Isar, care a spus că depozitarea aurului BNR la Banca Angliei consumă bani în loc să aducă profit Băncii Naţionale şi, implicit, statului român.

“Unii analişti au spus că BNR nu a publicat date despre pofiturile şi pierderile sale ca să nu se vadă caracterul prociclic al politicii monetare (care stimulează consumul finanţat prin credit, n.r.). Pur şi simplu, nu e adevărat! În rapoartele anuale ale BNR sunt pagini întregi despre profiturile şi pierderile BNR, precum şi despre politica monetară”, a scris Croitoru.

Concluziile lui Croitoru sunt următoarele:

  • Graficele nu sprijină ideea că politica monetară a fost prociclică; a te ghida după acest indicator în conducerea politicii monetare este o greşeală conceptuală. Determinarea prociclicităţii are în centru excedentul de cerere şi reacţia băncii prin instrumentele ei;
  • Operaţiunile de politică monetară dedicate atingerii obiectivului stabilităţii preţurilor pe termen lung costă;
  • BNR ştie să administreze rezervele internaţionale pentru a face profit, care să compenseze pierderile din celelalte activităţi şi să dea bugetului public 80 la sută;
  • BNR nu a avut niciodată nevoie să fie salvată de la buget, deoarece pierderile dintr-un an sunt acoperite din profiturile anilor viitori, conform prevederilor legale

Conform 312 din 2004, Banca Naţională a României este autorizată, în condiţiile pe care le stabileşte şi le poate modifica periodic, să efectueze următoarele operaţiuni (similar altor bănci centrale din ţări cu economie de piaţă):

– Să cumpere, să vândă şi să efectueze alte tranzacţii cu: lingouri şi monede din aur şi cu alte metale preţioase; valute; valori mobiliare emise sau garantate de bănci centrale, de instituţii financiare internaţionale, de societăţi bancare şi nebancare

– Să cumpere, să vândă şi să efectueze alte tranzacţii pe piaţa secundară cu bonuri de tezaur, obligaţiuni şi alte titluri emise sau garantate de guverne străine sau de organizaţii financiare interguvernamentale

– Să deschidă şi să menţină conturi la alte bănci centrale şi autorităţi monetare, societăţi bancare şi la instituţii financiare internaţionale

– Să deschidă şi să ţină conturi şi să efectueze operaţiuni de corespondent pentru instituţii financiare internaţionale, bănci centrale şi autorităţi monetare, societăţi financiare şi bancare, organizaţii financiare interguvernamentale din străinătate, precum şi pentru guverne străine şi agenţiile lor.

La 31 iulie 2016, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 32.659 milioane euro, faţă de 31.729 milioane euro la 30 iunie 2016. În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni:

  • Intrări de 1.167 milioane euro reprezentând alimentarea contului Comisiei Europene (983 milioane euro), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele;
  • Ieşiri de 237 milioane euro reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4.004 milioane euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 iulie 2016 au fost de 36.663 milioane euro, faţă de 35.673 milioane euro la 30 iunie 2016.

Plăţile scadente în luna august 2016 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 206 milioane euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4554 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.