Cum s-a văzut prima zi de campanie la televiziunile de știri

O monitorizare a celor 5 televiciuni de ştiri în prima zi de campanie. Unde au fost dezbateri electorale şi despre ce a fost vorba.

Dezbatere electorală despre Zgonea şi Băsescu

Vineri a început, oficial campania electorală pentru alegerile locale. Neoficial, a început pe 11 iunie 2012, adică a doua zi după ce românii şi-au votat ultimii aleşi locali. Din pură curiozitate am vrut să văd ce dau televiziunile de ştiri, în prime time.

La Antena 3, emisiunea Subiectiv. Pe ecran, sus, cu litere de-o şchioapă, „Dezbatere electorală”. La pupitrul candidaţilor, cei doi favoriţi (liberalul şi social-democratul) de la sectorul 6 din Bucureşti – „gata”, mi-am zis, „o să aflu ce au în cap cei care se bat pentru sectorul în care locuiesc”, o doamnă tăricenistă candidată la Ploieşti şi, eternul şi fascinantul Mugur Ciuvică. Iată, candidează şi el pe undeva şi eu nu am ştiut. Se mai întâmplă. Şi a început dezbaterea electorală. La început cu un program de miştocăreală la adresa lui Valeriu Zgonea. După care s-a intrat în normalitate. Adică în programul anti-Băsescu. Şi dăi şi luptă de parcă fostul preşedinte ar candida la capitală. Acum, candidaţii reali, ce să spună despre ce vor ei să facă? Dădeau din cap la chestiunile „electorale” ridicate de moderator şi Ciuvică, mai mormăiau două trei cuvinte şi probabil se întrebau ce caută acolo. În fine, după ce Băsescu a fost bine tăvălit, Ciuvică a dat tonul la un scurt moment – tot de miştocăreală – Klaus Iohannis. Acum, mă întreb, ce au aflat din această dezbatere electorală alegătorii din sectorul 6 şi din Ploieşti?

RoTv: dezbatere electorală pro Ponta şi anti-Iohannis

Lămurit ce şi cum arată o dezbatere electorală la Antena 3, am butonat la Ghiţă Tv, post cunoscut şi sub numele de România TV. Şi aici, dar pe stânga sus, şi tot cu litere de-o şchioapă, „Dezbatere electorală”. În platou, SRS, Ioşca Buble – mai nou „navetist” între Realitatea Tv şi România Tv, probabil cei de la Antene i-au făcut vânt – un „analist” căruia nu i-am reţinutnumele şi prin telefon, din SUA, Corina Dragotescu. Şi cum ştiam că „Ioşka” şi SRS nu sunt băgaţi pe vreo listă, am crezut că poate Drăgoteasca e în cărţi pentru vreo primărie. Că e plin de ziarişti care vor să devină primari pe 5 iunie. Dezbaterea electorală a avut două subiecte. Evident, fără nicio legătură – nici măcar un cuvânt – cu alegerile locale. Primul, despre cum este Ponta pregătit să revină din toamnă la şefia palatului Victoria. De fapt este un subiect zilnic al postului patronat se Sebastian Ghiţă. Şi al doilea subiect a fost unul pe care îl vedem zi de zi la această televiziune: demolarea lui Iohannis. De această dată la „pachet” cu soţia sa, Carmen. Şi, ca de obicei, tot fără argumente. Speranţa mea să o văd pe „Drăgoteasca” la vreo primărie, s-a năruit astfel foarte repede. În emisiune era să se înregistreze o tragedie. După ce SRS a spus două chestii pozitive şi patru negative despre Iohannis, Ionela Năstase, moderatoarea, care se albise l-a faţă, a răsuflat uşurată: „m-am speriat că îl lăudaţi pe Iohannis.

Salvatorul Bucureştiului a salvat prima seară de campanie

Cum mi-am dat seama că nici la RoTv nu pot afla ceva despre alegerile locale, am plecat şi m-am oprit la Realitatea Tv. Şi aici tot dezbatere electorală. Dar numai scrisă pe sticlă. În platou, o moderatoare şi un ONG-ist, subiectul, scandatul Hexi Pharma. Oricum, faţă de posturile anterior vizitate, aici discuţia este cât de cât interesantă. Dar cum caut ceva despre „locale”, m-am mutat pe Digi 24. Aici, stiri. Normale. A mai rămas B1 Tv. Cine caută, găseşte. La ei, nu se cheamă „dezbatere electorală” ci „emisiune electorală”. În bătaia camerelor de luat vederi, o moderatoare şi cel care vrea să salveze Bucureştiul. Şi chiar se discută chestiuni ce ţin de primăria mare. Acum, că salvatorul de profesie al capitalei vindea gogoşi, este altă mâncare de peşte. Unii îl vor crede, alţii, ceva mai mulţi, nu. Dar nu asta contează. Ci faptul că ce scria pe sticlă era şi în platou. Cam asta a fost prima zi de campanie, la televiziunile de ştiri. Aşteptăm totuşi o reacţie de la CNA. Nu de alta, dar poate le spun cei de acolo lui Ciuvică şi Corina, că Zgonea, Băsescu, Ponta sau Iohannis nu candidează la localele din 5 iunie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.