Cum schimbă românii fața satului

Azi, de la 19.00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei deschide expoziția „Minunata lume nouă – case ale migranților români“ la sediul instituției (str. Memorandumului nr. 21).

Beate Wild și Raluca Buțincu Betea, în calitate de curatori, povestesc felul în care expoziția „îşi propune să puncteze diverse aspecte ale migraţiei şi boom-ului din construcţii, ilustrând consecințele acestora asupra satelor, regiunii și peisajului cultural. Minunata lume nouă prezintă exemple de case din Țara Oaşului, Maramureş şi Bucovina, regiuni din Nordul României cu un accentuat caracter rural. Acestea se disting de casele tradiționale prin culori intense, etaje numeroase, decorațiuni din granit și marmură. Proprietarii noilor case muncesc în timpul anului în Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie. În străinătate, lucrează de obicei în construcţii, în sectorul menajer, al serviciilor de îngrijire a bătrânilor sau în agricultură. Banii puşi deoparte sunt investiţi în construirea unor case mari în localităţile din care provin. Casele nou construite ajung însă să fie locuite foarte rar. Vârstnicii rămaşi în ţară continuă să locuiască în propriile case, ocupându-se de îngrijirea nepoţilor şi a caselor nelocuite. Numai de Crăciun, Paște şi în luna august satele se animă, prin întoarcerea celor plecaţi, iar în luna august au loc și numeroase nunţi fastuoase, după care satele amuţesc din nou.“

După ce a fost deja vernisată cu succes în perioada noiembrie 2015 – iunie 2016, la Muzeul Culturilor Europene din Berlin și la Collaboratorium Berlin, expoziția de fotografie pornește într-un turneu în mai multe orașe din România. Prima oprire este la Cluj-Napoca, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Expoziția va fi însoțită de un eveniment conex, intitulat „Vorbind despre case. Dialog cu și despre migranți“, care va avea loc pe data de 6 iulie 2017, orele 17.00. La discuția moderată de Ovidiu Oltean vor participa migranți care trăiesc în Cluj-Napoca. Aceștia vor dezbate în ce măsură fenomenul caselor migranților este întâlnit și în țările lor de origine. Se va oferi astfel o perspectivă transculturală și comparativă despre acest fenomen global, care este prezent din America Latină până în Europa de Est, Africa sau Asia. Pe de altă parte, se va evidenția faptul că România a devenit un loc unde alți migranți își găsesc un temporar sau definitiv „acasă“, anunță muzeul clujean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.