Cum se apără Jandarmeria în cazul marșului unioniștilor

Jandarmeria arată, în raportul trimis ministrului Afacerilor Interne, că intervenţia din Piaţa Victoriei a fost conform procedurilor, nu a fost în forţă, nu s-au folosit spray-uri şi bastoane, ci s-a format un cordon de ordine pentru a împiedica manifestanţii să blocheze un drum, iar cele cinci persoane au fost scoase din mulţime şi duse la secţia de poliţie pentru ca ceilalţi manifestanţi să nu se solidarizeze şi să ocupe drumul public, au declarat pentru News.ro surse ministeriale.

Potrivit surselor citate, în raport se arată că jandarmii nu a avut o intervenţie în forţă la manifestaţia unioniştilor din Piaţa Victoriei, pentru că aceasta presupune folosirea elementelor din dotare, respectiv spray, tonfe, bastoane şi pistol, ci a fost folosită o procedura de blocare prin cordon de ordine publică, în conformitate cu procedurile Jandarmeriei.

În cazul celor cinci persoane care au fost duse la secţia de poliţie, Jandarmeria precizează că acestea nu au fost reţinute, ci scoase din mulţime, aşa cum prevăd procedurile. Măsura a fost luată în cazul celor care incitau la spargerea cordonului de ordine publică, pentru a nu exista riscul ca ceilalţi manifestanţi să se solidarizeze şi să ocupe drumul public.

Raportul jandarmilor arată că de vină pentru incidente ar fi Primăria, care a acordat autorizații pentru două manifestații, pe același traseu.

Legat de faptul că manifestanţilor le-a fost blocată intrarea pe Calea Victoriei, Jandarmeria arată că în Piaţa George Enescu era organizat sâmbătă un festival.

Jandarmeria mai arată că există şi imagini din care se poate vedea modul în care au intervenit jandarmii la manifestaţia unioniştilor care a avut loc sâmbătă, în Piaţa Victoriei.

Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, i-a cerut sâmbătă inspectorului general al Jandarmeriei Române Marin Andreiana un raport complet cu privire la evenimentele din Piața Victoriei, care au condus la reținerea celor cinci participanți de la marșul pentru Basarabia, anunța MAI într-un comunicat de presă.

Sursa citată adăuga că „ministrul Afacerilor Interne a precizat că nu va ezita să ia măsuri în situația în care au fost săvârșite abuzuri în timpul intervenției jandarmilor”.

MAI mai preciza că jandarmii au primit dispoziție să nu intervină în derularea manifestației din Piața Universității, decât pentru a asigura protecția participanților și fluidizarea traficului din zonă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.