Cum se crede Klaus Iohannis buricul pământului

De câte ori a folosit Iohannis pronumele personal la cazul nominativ, acuzativ ori dativ la recenta sa întâlnire cu jurnaliștii? În total de 14 ori în zece minute. De șase ori a spus ”eu”, de patru ori a spus a ”mea”, o dată a vorbit despre discuțiile ”mele”, de două ori ”îmi”, și o dată ”mi”. Citiți mai jos transcriptul integral al ultimei sale conferințe de presă și veți afla care sunt întrebările legitime la care cu tupeu refuză Klaus Iohannis să răspundă, care este susținerea pe care continuă să o acorde ”guvernului meu” și cât de tare se fălește cu faptul că ”eu voi decide”. Întrebările au fost puse de jurnaliști acreditați la Cotroceni.

Reporter: Călin Popescu Tăriceanu a anunţat puţin mai devreme că v-aţi întâlnit cu domnia sa, aţi avut o discuţie care, aşa cum spune dânsul, nu a fost una instituţională; şi v-aş întreba în contextul acesta dacă le-aţi propus celor de la ALDE să se alăture unei eventuale coaliţii de centru-dreapta şi, de altfel, dacă i-aţi sugerat să revină în Partidul Naţional Liberal, pentru că, spune domnia sa, a fost curtat în sensul acesta.

Klaus Iohannis: Da, am avut o discuţie cu domnul Tăriceanu, a fost o discuţie informală, discuţie politică şi nu s-a referit la PNL.

Reporter: S-a referit atunci la o mişcare de după rezultatul alegerilor? Viza acea coaliţie?

Klaus Iohannis: Asta nu mai detaliem, ce a fost în continuare. Dacă aveţi altă întrebare.

Reporter: Da, aş vrea să vă mai întreb atunci, în contextul anunţării rezultatelor finale, dacă mai vedeţi posibil un alt guvern în afară de un guvern format din PSD şi ALDE.

Klaus Iohannis: Asta vă voi spune la momentul potrivit, când voi decide eu pe cine voi desemna prim-ministru.

Reporter: Şi preşedintele social democraţilor, Liviu Dragnea, a sugerat aseară că şi-ar fi dorit, ba chiar a spus că şi-ar fi dorit o întâlnire informală cu dumneavoastră. În acest context, de ce aţi ales să vă întâlniţi cu domnul Călin Popescu Tăriceanu, copreşedintele ALDE? Şi ne-ar interesa în mod special dacă această întâlnire s-a petrecut înainte de prima rundă de consultări de aici, de la Cotroceni, sau după. Mulţumesc!

Klaus Iohannis: Nu cred că vă aşteptaţi să vă răspund la această întrebare. Dacă aveţi una pe fond.

Reporter: Dacă îmi permiteţi, da.

Klaus Iohannis: Vă rog!

Reporter: Social democraţii au spus ieri că intenţionează să vină cu o singură propunere la dumneavoastră pentru funcţia de premier. Cum credeţi că se vor desfăşura discuţiile în condiţiile acestea, în care social democraţii nu sunt dispuşi să vă prezinte eventual o listă, să ajungeţi la un compromis?

Klaus Iohannis: Cum se vor desfăşura discuţiile? Cum se desfăşoară toate discuţiile mele, cu calm, cu argumente, fără nici un fel de probleme.

Reporter: În cazul în care vă va nemulţumi acea unică propunere venită din partea PSD, ce credeţi că se va întâmpla?

Klaus Iohannis: Să nu vorbim despre mulţumire sau nemulţumire. Aici vorbim despre discuţii politice.

Reporter: În contextul întâlnirii dumneavoastră cu domnul Călin Popescu Tăriceanu, i-aţi făcut acestuia o ofertă, având în vedere faptul că nu participa la întâlnirea oficială, deoarece a adoptat aceeaşi poziţie ca şi PSD-ul?

Klaus Iohannis: Cum i-am spus şi colegei dumneavoastră, nu doresc să intru în detaliile acelei discuţii.

Reporter: Aş dori să vă mai pun o întrebare, este referitoare la faptul că Ludovic Orban a declarat că PNL nu este partidul dumneavoastră de buzunar pentru a oferi funcţia de preşedinte de partid domnului Călin Popescu Tăriceanu. Şi vroiam să vă întreb dacă apreciaţi că aveţi vreo vină pentru situaţia creată actual în PNL?

Klaus Iohannis: Cu siguranţă, dar nu ştiu dacă se numeşte vină, cred că se numeşte altfel. Da, eu am participat la formarea noului PNL din vechiul PNL şi vechiul PDL, iar în ceea ce priveşte buzunarul, n-am găsit nici un partid aici – credeţi-mă! – dar nici nu am de gând. Eu îmi doresc un PNL puternic şi în niciun caz nu este dorinţa mea să transform PNL într-un partid de buzunar. Dorinţa mea, dar asta depinde foarte mult de cei din PNL, este să se transforme într-un partid foarte puternic din România.

Reporter: Aseară domnul LiviuDragneaa declarat că nu a vorbit cu dumneavoastră nici măcar telefonic după alegerile din 11 decembrie, în timp ce domnul Tăriceanu, după cum aţi recunoscut şi dumneavoastră, aţi avut o discuţie cu el; şi aş dori să vă întreb de ce nu l-aţi sunat pe domnulDragneaşi aţi avut o discuţie cu domnul Tăriceanu, în condiţiile în care PSD, după cum aţi şi spus, a câştigat alegerile?

Klaus Iohannis: Am mai răspuns la această întrebare acum 2 minute.

Reporter: Era vorba despre un telefon dat în seara alegerilor. La acest lucru mă refeream.

Klaus Iohannis: Dacă aveţi altă întrebare.

Reporter: Aş dori să vă mai întreb atunci, domnul LiviuDragneaspunea aseară că cine nu va respecta votul din 11 decembrie nu respectă valorile democratice şi implicit Constituţia. Intenţionaţi să nu… Dacă va fi respinsă o eventuală propunere a PSD-ului, credeţi că vă încadraţi în acest enunţ al domnului Dragnea?

Klaus Iohannis: Dar dumneavoastră ce credeţi? Eu cred că mă încadrez între cei care respectă democraţia cu vârf şi îndesat, ba chiar mă consider dintre cei care promovează democraţia română.

Reporter: În condiţiile în care PSD şi ALDE au anunţat destul de ferm că vor merge împreună la guvernare, consideraţi că în acest moment există o majoritate sau din consultările de săptămâna viitoare se poate degaja o altă soluţie?

Klaus Iohannis: Ştiţi, în această perioadă, şi aţi observat, desigur, se fac multe, multe declaraţii. Toată lumea se poziţionează pentru negocieri şi atunci este bine să privim declaraţiile cu calm şi să aşteptăm proba.Proba fiind evident votul de învestitură.

Reporter: Dar în condiţiile în care PSD şi ALDE vor veni la dumneavoastră cu propuneri de premier, propuneri pe care ulterior le veţi respinge din cauza criteriilor de integritate pe care le susţineţi, aveţi intenţia de a declanşa alegeri anticipate?

Klaus Iohannis: Cred că ne grăbim un pic cu aceste scenarii. Haideţi să îi lăsăm pe cei din partide mai întâi să vină la consultări, să îmi spună cum îşi imaginează ei formarea guvernului, pe urmă să desemnez pe cineva, pe urmă să voteze Parlamentul şi pe urmă vedem mai departe.

Reporter: Voiam să vă întreb dacă din discursul de aseară al preşedintelui PSD LiviuDragneaaţi înţeles că nu se va propune pe el variantă de premier?

Klaus Iohannis: Nu am urmărit discursul de aseară şi nu mi-am pus problema. Preşedintele nu află din presă ce doresc partidele, ci din consultări.

Reporter: Şi voiam să vă mai întreb, în calitatea dumneavoastră de fost preşedinte al PNL, cum credeţi că a gestionat PNL campania electorală şi rezultatul din alegeri?

Klaus Iohannis: Am mai fost întrebat şi nici atunci nu am vrut să comentez.

Reporter: Aţi avut şi întâlniri informale, cum a fost cea cu Călin Popescu Tăriceanu, şi cu alţi lideri politici, cum ar fi de exemplu Traian Băsescu? Întâlniri sau discuţii?

Klaus Iohannis: Asta nu o să vă spun.

Reporter: Lui Călin Popescu Tăriceanu i-aţi propus, aţi discutat posibilitatea ca el să ocupe funcţia de premier?

Klaus Iohannis: Nu am discutat aşa ceva, nici nu era cazul, premierul este după consultări.

Reporter: În urma alegerilor – cum aţi spus şi dvs – nu s-a degajat un partid cu majoritate absolută, astfel încât negocierile se vor desfăşura cu toate partidele din parlament, dar au fost lideri social-democraţi care au spus că în urma convocării Parlamentului ar putea să vină şi alţi parlamentari către PSD şi să formeze astfel acea majoritate absolută. În primul rând ce părere aveţi despre astfel de încercări – primii traseişti ai Parlamentului, practic – şi în al doilea rând dacă acest lucru va schimba cumva negocierile, dacă se va obţine o majoritate absolută prin astfel de practici, dacă va fi schimbat modul în care vor fi purtate consultările? Mulţumesc.

Klaus Iohannis: Aţi atins un subiect foarte sensibil şi pentru Europa şi pentru România, migraţia. Doar fondul este foarte diferit dacă vorbim de Europa şi am adus vorba fiindcă ieri la Consiliul European prima temă şi una cu greutate a fost migraţia. La noi nu avem această migraţie, dacă ne referim la oameni care se refugiază din zone de conflict, ci avem migraţia politică, foarte toxică, migraţie politică sau cum se mai spune traseismul politic. Este această migraţie politică probabil cel mai nociv fenomen în politica românească post-decembristă. Şi spun acest lucru pentru că Parlamentul care tocmai îşi încheie mandatul, şi bine că şi-l încheie, nu mai seamănă deloc cu Parlamentul care a fost ales acum patru ani. Or, aşa ceva într-o democraţie matură este imposibil. Şi dacă la alte capitole democraţia românească stă bine, la acest capitol stăm prost, stăm foarte prost. Şi faptul că, aşa cum spuneţi, se pare că există lideri politici care din capul locului îşi imaginează că pot convinge parlamentari să migreze şi să îşi completeze astfel echipa arată că nu e o excepţie, este un fenomen care este luat în calcul, este promovat, este folosit dar este fundamental greşit. Speranţa mea este că acest traseism nu va deveni un fenomen de masă în noul Parlament. Acesta ar fi un indicator al calităţii Parlamentului. Dacă acest traseism se păstrează la cote reduse înseamnă că am făcut un progres; dacă vom avea un fenomen de aceeaşi amploare cum a fost în parlamentul trecut, când vă amintiţi, au apărut chiar partide noi datorită migraţiei politice, atunci nu am făcut nimic. Eu sper ca acest lucru să fie înţeles şi de liderii de partid, fiindcă depinde mult de ei. Dacă încurajează fenomenul se va întâmpla, dacă îl descurajează nu se va întâmpla.

Reporter: Şi în legătură cu a doua parte a întrebării – dacă se obţine majoritate absolută prin traseism veţi chema la consultări doar acel partid care a obţinut majoritatea în urma traseismului sau rămâne formula pe care aţi anunţat-o astăzi?

Klaus Iohannis: Nu, rămâne formula pe care am enunţat-o astăzi, fiindcă eu vorbesc aici despre Parlamentul care se constituie în baza rezultatului votului. Că ulterior unii sau alţii migrează, este problema lor, nu mai este problema mea şi nu mai e legată de consultări. Vă mulţumesc, vă doresc o zi bună.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.