×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 21 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 30 aprilie 2017, 15:47
EUR (€)
+0.0044 ↗
4.5333 RON
USD ($)
-0.0112 ↘
4.1453 RON
• • •
Cum se explică frigul neobișnuit din mijlocul lui aprilie

Frigul din ultimele zile a luat România prin surprindere, în ciuda avertismentelor date de meteorologi. Gabriela meteorolog la Administrația Națională de Meteorologie, a declarat pentru HotNews.ro că aceste fenomene meteo nu sunt normale pentru această perioadă, având o rată de apariție foarte rară, ultimul de acest gen avand loc în urmă cu 20 de ani, în 1996.

"Tot acest episod reprezintă o situație tipică de viscol sau de episod de vreme severă în anotimpul rece. Adică, pe de o parte avem o masă de aer rece transportată către țara noastră de un anticiclon, în general de proveniență eurasiatică, dinspre Siberia, și pe de altă parte acțiunea unui ciclon mediteranean. Aceste doua formațiuni s-au întâlnit deasupra teritoriului României, potrivit b1.ro.

Ciclonul vine din Mediterana, deci are umezeală. El transportă un aer mai cald și umed. Pe de altă parte, transportul de aer rece asigurat de câmpul de presiune ridicată face ca precipitațiile să ajungă în formă solidă la nivelul solului. Când acțiunea ciclonului mediteranean se termină, se instalează masa de aer rece adusă de anticiclonul despre care vorbeam", a explicat meteorologul Gabriela Băncilă.

Sâmbătă dimineața, când este așteptată cea mai rece dimineață, nu numai în București, dar și în cea mai mare parte a țării, cerul va fi lipsit de nori, și vom avea o răcire nocturnă foarte intensa. Temperaturile vor coborî sub pragul de îngheț în majoritatea regiunilor, iar în zonele depresionare se vor situa la pragul gerului, adica - 10 grade.

(R.C.)Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
3113
 | 5
 | 4
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Carol
+6
Dar cu sateliții!? Cum poate fi modificată direcția și consistența maselor de aer prin acțiunea unor sateliți? Și, evident, prin bazele de la sol, de la Polul Nord, din Mediterana, și alte alea, cum ar fi modificarea gravitațională, că pe noi astea ne-ar interesa mai degrabă... Explicațiile ăștea le știm și noi, că sunt mulți experți meteo pe la televizor și se cam unduie pe lângă realitate...
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Natura este complexa
+9
Asa cum nici azi nu putem explica modul cum s-au produs erele glaciare, ci doar banuim ca un cataclism major le-a declansat tot asa sunt fenomene de alternanta frig/caldpe care aparent nu le putem explica, dar care au anumita ciclicitate, nu degeaba in traditia populara sunt ''babele'', zapada mieilor si sfintii inghetati de pe 25 mai, sunt perturbari care se petrec de milenii, iar scopul lor este o echilibrare multiperiodica a climei, tot ne jelim ca s-a incalzit clima, iata ca dupa zece-douazeci de ani vine un eveniment care reuseste sa ne arate ca una este teoria si alta realitatea. In 1988 a nins si s-au asternut 20 cm in jurul pomilor infloriti, cred ca si acum 27 de ani era rece si ploua, dar atunci societatea era in schimbare profunda si nu avea timp sa observe vremea sau poate pe atunci clima era aspra in mod firesc, fara vaicareli.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
rob @ Natura este complexa
+3
Ehei, sa fii tu sanatos, babele si mosii au trecut de mult! La inceput de martie mai era oarecum acceptabil, dar la sfarsit de aprilie?!!!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Krixus
+11
"anticiclon...dinspre Siberia, și pe de altă parte acțiunea unui ciclon mediteranean. Aceste doua formațiuni s-au întâlnit deasupra teritoriului României.....". Dinspre Siberia, da, dahhhh!Desigur ca Putin a provocat acest anticiclon ca sa ameninte securitatea Romaniei! Noroc ca trimite Marele Aliat Strategic impotriva-i un ciclon cu aer cald de la bazele sale din jurul Mediteranei - pacat numai ca daca se intalnesc ambele deasupra teritoriului Romaniei, iese ce se vede :-) .... Aviz amatorilor! A propos, musiu RC, meteorologul acesta este atat de faimos ca este suficient prenumele - sau ti-a fost foame dtale si i-ai inghitit numele? Neica, neica...
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Halep, ratare la Stuttgart
Publicat acum 17 ore şi 45 minute
Va pieri industria europeană a cărbunelui?
Publicat acum 22 ore şi 7 minute
Iohannis, gest controversat la Bruxelles
Publicat acum 6 ore şi 54 minute
Subocupații - șomerii mascați
Publicat acum 7 ore şi 44 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Subiectele zilei
4 articole/ Actualizat Vineri, 28 aprilie 2017
alarm off
Cronica din Berceni
6 articole/ Actualizat Miercuri, 19 aprilie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
10 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 31 minute
alarm off
Fotografiile bunicilor
17 articole/ Actualizat acum 59 minute
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
111 articole/ Actualizat Joi, 27 aprilie 2017
Simona Popescu

Eroicul atac al celor 8800 de oi româneşti asupra unei nave militare ruseşti va rămâne cu siguranţă în istoria României la capitolul mari victorii.

Simona PopescuPublicat acum 20 ore şi 44 minute