Cum se explică frigul neobișnuit din mijlocul lui aprilie

Frigul din ultimele zile a luat România prin surprindere, în ciuda avertismentelor date de meteorologi. Gabriela meteorolog la Administrația Națională de Meteorologie, a declarat pentru HotNews.ro că aceste fenomene meteo nu sunt normale pentru această perioadă, având o rată de apariție foarte rară, ultimul de acest gen avand loc în urmă cu 20 de ani, în 1996.

„Tot acest episod reprezintă o situație tipică de viscol sau de episod de vreme severă în anotimpul rece. Adică, pe de o parte avem o masă de aer rece transportată către țara noastră de un anticiclon, în general de proveniență eurasiatică, dinspre Siberia, și pe de altă parte acțiunea unui ciclon mediteranean. Aceste doua formațiuni s-au întâlnit deasupra teritoriului României, potrivit b1.ro.

Ciclonul vine din Mediterana, deci are umezeală. El transportă un aer mai cald și umed. Pe de altă parte, transportul de aer rece asigurat de câmpul de presiune ridicată face ca precipitațiile să ajungă în formă solidă la nivelul solului. Când acțiunea ciclonului mediteranean se termină, se instalează masa de aer rece adusă de anticiclonul despre care vorbeam”, a explicat meteorologul Gabriela Băncilă.

Sâmbătă dimineața, când este așteptată cea mai rece dimineață, nu numai în București, dar și în cea mai mare parte a țării, cerul va fi lipsit de nori, și vom avea o răcire nocturnă foarte intensa. Temperaturile vor coborî sub pragul de îngheț în majoritatea regiunilor, iar în zonele depresionare se vor situa la pragul gerului, adica – 10 grade.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.