Cum se fac angajările în TVR?

Vă adresez rugămintea, domnule Alexandru Lăzescu, Președinte Director General al TVR, de a accepta un interviu televizat, în direct, la TVR , luni 11 iunie, cel mai probabil în preziua pierderii mandatului de președinte director al televiziunii publice, ca urmare a votului din Parlament asupra raportului de activitate al TVR. Consider că Publicul are nevoie de lămuriri privind calitatea programelor difuzate de canalele TVR. Vom discuta, cu toată onestitatea, despre cenzura și manipularea de care sunteți acuzat fie că le-ați orchestrat, fie că le-ați tolerat cu bună știință. Iată mai jos câteva întrebări din interviul televizat pe care vi-l solicit.

 1.O televiziune se impune prin credibilitatea programelor sale de știri. Iar aceasta, se știe, vine din acuratețea și obiectivitatea cu care sunt reflectate evenimentele, echidistanța și imparțialitatea moderatorilor ori echilibrul dat de alegerea invitaților într-o emisiune. Regăsiți aceste valori în programele informative ale TVR , în speță TVR Info?

 2.Instituția pe care o conduceți de doi ani se confruntă cu un deficit de imagine enorm. Exemplificator este (nu doar ratingul emisiunilor de știri sau dezbateri) momentul protestelor de strada din ianuarie, când, vă amintiți, reporterii TVR erau aproape linșați în stradă de protestatari furioși și indignați de manipularea practicată de postul public. V-ați simțit vreun moment responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat atunci ori când mii de protestatari au asaltat sediul TVR cerând demisia dvs.?

3. E adevărat că moșteniți la știri managementul păgubos al Rodicăi Culcer și l-ați perpetuat? Profesioniști “epurați” și “aruncați” în anonimat de talibanismul și subiectivismul acesteia. Și numirea în poziții editoriale cheie, de directori, producători, editori (care stabilesc unilateral temele și invitații), oameni promovați doar pe criterii subiective și partizane, de altfel vechi ziariști de casă ai PD/PDL …

4. Care este relația dumneavostră cu instituția prezindențială? Dar cu fostul partid de guvernământ? Și cum v-ați raportat la acestea? V-ați păstrat echidistanța? Va întreb din perspectiva calității pe care o aveți, aceea de șef al unei televiziuni publice libere și independente, care nu acceptă ingerințe în politica editorială ori vreun partizanat politic.

5. Mulți vor să știe, domnule Lăzescu, cum se fac angajările la TVR… (Mărturisesc, că în cazul meu, a fost un concurs de împrejurări, deși ani la rând am așteptat un concurs… După doar câteva zile de la angajare și după prima emisiune cu subiect politic, Dna Culcer și “camarilla”  mi-au reproșat că sunt prea incisiv cu invitatul PDL…”Ești pătimaș! Ai înebunit, dai în PDL? Nu ne plac dizidenții! Ciocu mic !” …de atunci, iubesc emisiunile despre agricultură, dimineața devreme) Cunoașteți aceste practici de intimidare ?

6.A existat în urmă cu 2 luni un concurs de angajare în TVR pentru moderatori, prezentatori etc. Mii de oameni s-au înscris – unii cu nume sonore în televiziune. În mod suspect, nimeni nu a câștigat acest concurs. În schimb, în scurta vreme prin redacțiile canalelor TVR au apărut, soți, soții, cumnați, veri și verișoare etc…Cum se fac de fapt angajările în TVR?

7. E adevărat că ați angajat în funcții cheie oameni apropiați dvs, din Iași, care locuiesc în vile RAPPS plătite din bugetul TVR…? Pe de altă parte, cunoașteți că de două luni, mulți dintre redactorii și cameramanii din TVR info, cei cu statut de colaboratori (80% din personal) nu și-au mai luat salariile? Și asta cu mult înainte de blocarea conturilor instituției. Sunt colegi disperați care așteaptă măcar un răspuns, de undeva. Ce le spuneți acestor oameni?

8.Ați știut de existența unor contracte grase cu anumiți formatori de opinie, oameni agreați de fostul partid de guvernamint? Salarii de 100 de milioane doar pentru prezența, o dată pe săptămână, în emisiunile de dezbateri? Stiți că de fapt, chiar și la o lună după decizia CA de a înceta aceste plăți, contractele lor sunt încă în vigoare?

9.De ce mergeți atâît de des în străinătate, dle președinte?

10. În 2012, telespectatorul nostru e mai deștept ca realizatorul și ne judecă…cu telecomanda. Dvs, când veți fi un simplu telespectator, ce așteptări aveți de la un program de știri sau de la o dezbatere difuzată de postul public de televiziune?

Ultimul raport Freedom House SUA avertizează asupra degradării în anii din urmă a libertății presei nu doar în Ungaria, ci și în România. Din decență, vă menajez și nu vă solicit un comentariu pe acest subiect… Dar aș vrea să știu ce le-ați spune studenților dvs de la Iași, cărora le predați jurnalismul…Ați putea să le spuneți, poate, că e momentul ca adevărații profesioniști din TVR ( și eu sunt ultimul dintre ei, fără gratuită modestie) să-și reia locul pe care-l merită în atenția marelui public. Că succesorii dvs, poate,  n-ar fi bine să conducă o instituție de o asemenea prestanță în mod discreționar, partizan și autocrat, răspunzând la firul scurt al partidului aflat la putere. Și asta, pentru că te supui blamului public și-ți pierzi orice credibilitate . În fine, e bine cred, dle professor Lăzescu, că noi ca breaslă, să nu murim încet și să pervertim principiile funciare ale profesiei noastre: acuratețe, imparțialitate, echidistanță…

Vă mulțumesc și vă aștept în direct!

Cu respect Adrian Bucur, realizator TVR

Adrian Bucur este moderator la TVR Info, canalul de știri al TVR.

A lucrat câteva luni la B1 Tv, fiind concediat la scurt timp dupa relansarea postului din Calea Victoriei.

Notorietatea și-a câștigat-o la Prima Tv unde a prezentat principalul jurnal de știri Focus, vreme de 10 ani .  

A mai lucrat la Europa Fm, Radio Total, Jurnalul Național și Mediafax.

Este câștigătorul unei burse Euronews în 2010 și laureat APTR în 2006.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.