Cum se fac promovările în funcţii ale poliţiştilor în „epoca portocalie”

Domnului senator Valer Marian 

   În ultimii doi ani,toate promovările în funcţii de conducere în Poliţia Română s-au realizat şi se realizează, în exclusivitate, având la bază acte de corupţie. În majoritatea cazurilor, în cele din urmă, banul este cel care face legea… Majoritatea funcţiilor de conducere (vorbim de cele de la şef de serviciu în sus) s-au ocupat şi continuă să se ocupe, de cele mai multe ori, pe…bani. Bani care ajung în „visteriile” locale şi centrale ale PDL.

   Dar, pe lângă acest aspect, nimeni nu poate accede în astfel de funcţii dacă nu primeşte ,,undă verde” de la conducerile locale şi/sau centrale ale PDL. Nici măcar funcţia de şef de post de poliţie comunală nu poate fi ocupată fără a avea ,,viză portocalie”. Sigur, se mai fac promovări şi pe criterii care au la bază relaţii de prietenie, de rudenie, datorii morale sau chiar materiale, etc. Ştim că vi se pare incredibil, dar vă asigurăm că asta-i cruda realitate. Mai ales de când a venit la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş. De competenţă şi de competitivitate nici nu mai poate fi vorba. Şi asta o ştiu foarte bine toţi poliţiştii şi le este lehamite, scârbă de ceea ce văd…! Că este aşa, vă veţi convinge analizând câteva dintre astfel de aspecte întâlnite la Poliţia Judeţului (IPJ) Arad, pe care vrem să vi le aducem în atenţie în cele ce urmează.

   Numai de când a fost numit Igaş ministru, din cadrul Poliţiei Judeţului Arad au fost promovaţi în funcţii de conducere (în exclusivitate pe astfel de criterii) atât la nivelul IPJ Arad cât şi la niveluri ale unor structuri superioare din minister, nu mai puţin de 30 de ofiţeri, în exclusivitate protejaţi ai puterii portocalii. Iată câteva exemple:

Tanco Alexandru, fost şef al Poliţiei Judeţene (IPJ) Arad, promovat adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române (I.G.P.R). Această funcţie este prevăzută cu grad de chestor. Este sprijinit de secretarul general al PDL, Ion Olteanu, care l-a ajutat să ajungă şi în funcţia de inspector şef, atât la Arad cât şi la Bistriţa. Şi tot PDL l-a ajutat să-şi transfere soţia de la M.Ap.N. la poliţie, sfidând toate prevederile legale în domeniu.

Jurcă Adrian, fost lucrător de judiciar la Poliţia municipiului Arad, promovat adjunct al şefului Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (D.G.I.P.I.) din M.A.I., cu sprijinul PDL-ului local şi al prietenului său Igaş. Această funcţie este prevăzută cu grad de chestor. Este absolvent al Facultăţii de educaţie fizică şi sport din Arad şi fără nicio experienţă managerială.

Hălmăgean Pavel, fost subofiţer (ajutor şef de post la Postul de poliţie Târnova, judeţul Arad )şi făcut ofiţer „la apelul bocancilor”, promovat de Igaş într-o funcţie de şef de direcţie (Filaj) din cadrul D.G.I.P.I., funcţie prevăzută cu grad de chestor. Este sprijinit şi de Ioan Dascălu-secretar de stat-în baza relaţiilor de prietenie şi nu numai. Prima şi singura impresie pe care ţi-o lasă acest individ, dacă stai un minut de vorbă cu el, este aceea de…dobitoc. Ca să nu mai vorbim de moralitate. După mai multe escapade amoroase cu diverse „exemplare” din poliţia arădeană, şi-a abandonat soţia şi copilul şi s-a cuplat cu o fostă subordonată, pe care acum a dus-o cu el la Bucureşti.

Moldovan Ştefan, promovat într-o  funcţie  de  şef de  direcţie  în cadrul D.G.I.P.I (Tehnică – interceptări telefonice şi ambientale). Această funcţie este prevăzută cu grad de chestor. Provine din rândul subofițerilor de miliţie. Este sprijinit de Ioan Dascălu-secretar de stat- în baza relaţiilor de prietenie, de pe vremea când Dascălu era şef la Arad.

Parască Teofil, promovat adjunct al şefului Poliţiei din Satu Mare, apoi, pentru scurt timp, într-o funcţie de conducere din D.G I P.I., iar acum, recent, şef al Poliţiei Judeţului Giurgiu. Este sprijinit de Ioan Dascălu-secretar de stat, în baza relaţiilor de prietenie (au fost împreună în Kosovo);

Bătrân Nicolae, promovat în funcţia de şef al Poliţiei Judeţene (IPJ) Arad, cu totalul sprijin al PDL Arad. Este şeful-marionetă de care are nevoie PDL-ul şi Traian Igaş. Cât despre caracter, întrebaţi-i pe poliţiştii arădeni.

Hadjia Ioan, promovat în funcţia de adjunct al şefului I.P.J.Arad. Fiind încadrat direct din viaţa civilă, în anul 1995, împreună cu Dascălu, este sprijinit de acesta, drept recompensă pentru „serviciile” pe care Hadjia i le-a făcut pe vremea când Dascălu era inspector şef la I.P.J.Arad, iar el ofiţer în cadrul structurii de control a inspectorului şef. Şi ştiu poliţiştii arădeni despre ce servicii este vorba. Dacă Dascălu dicta „decapitarea vreunui şef”, care nu era în graţiile pedeleului, Hadjia era „călăul”. În ultimii ani, Hadjia, împreună cu concubina lui, îşi făcea câte o parte din concediul de odihnă la Londra, fiind cazat de Dascălu care era detaşat acolo ca ofiţer de legătură.

Bîlc Romulus, promovat în funcţia de şef serviciu la I.P.J.Arad. Sprijinit de Dascălu, drept recompensă pentru aceleaşi „servicii” pe care i le-a făcut, în echipă cu Hadjia. „Gurile rele” spun că, pe vremea când lucra la Serviciul de poliţie transporturi Arad, aflându-se într-o vădită stare de ebrietate, Bîlc şi-ar fi reclamat furtul propriului autoturism, la scurt timp după producerea unui accident rutier, soldat cu moartea sau rănirea gravă a unei persoane. Poliţiştii de la Poliţia Rutieră i-au găsit autoturismul abandonat între blocurile unui cartier din Arad şi au constatat că acest mijloc de transport a fost cel care a provocat accidentul. Dosarul s-a îngropat sau se va îngropa cu… A.N. Doar Bîlc, unii dintre poliţiştii arădeni şi…Dumnezeu ştiu care-i adevărul.

Budihală Alin, promovat şef de secţie la Arad, dintr-o funcţie de execuţie la Poliţia Rutieră. N-are nicio experienţă managerială. Dar îl are pe Dascălu, care-i este…naş.

Suciu Dan, promovat de Igaş în funcţia de şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Arad. A fost agent la Poliţia de Frontieră Arad, avansat ofiţer nu se ştie pe ce merite şi mutat la acest serviciu fără a avea nicio pregătire ori specializare. În perioada în care a lucrat la Poliţia de Frontieră a acumulat o avere fabuloasă, în discrepanţă flagrantă cu venitul familial (legal, evident). Este prietenul lui Igaş încă de pe vremea când acesta îşi făcea veacul prin punctele de frontieră. De fapt, cu una sau două excepţii, aproape toţi lucrătorii SIPI Arad (şi sunt peste 25) provin de la Poliţia de Frontieră. De când a fost numit Igaş ministru au fost înlăturaţi toţi profesioniştii, rând pe rând şi şi-a adus oamenii lui, care, nu cu mult timp în urmă, îi protejau actele de contrabandă şi schimbul ilegal de valută în vămile arădene.

Maftei, fost ofiţer în cadrul Biroului protecţie cadre din S.I.P.I. Arad, promovat într-o funcţie de conducere din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă. Fost ofiţer de grăniceri apoi de poliţie de frontieră şi după aceea la SIPI Arad, unde răspundea de „integritatea morală” a cadrelor Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Arad. A fost dat afară pentru acte de corupţie, dar reîncadrat de Igaş. Mai mult, a fost avansat în gradul de comisar şef şi promovat în funcţie la Bucureşti, unde conduce un compartiment de „poliţişti sub acoperire”. Poliţiştii de frontieră îşi mai amintesc de listele cu poliţiştii-donatori de valută pe care acest individ le întocmea pentru fiecare punct de trecere a frontierei. Diferenţiat, în funcţie de calitatea…,,vadului”.

   Şi această înşiruire poate continua cu cel puţin încă alţi 20 ofiţeri promovaţi în funcţii de conducere, în exclusivitate pe astfel de criterii şi asta numai de când a ajuns Igaş ministru. Cu excepţia lui Tanco şi Bătrîn toţi ceilalţi au fost promovaţi în anul 2011 !?. Niciodată în poliţia arădeană n-au fost atâtea promovări în mai puţin de un an de zile.

   Este deosebit de relevant faptul că toate aceste aproximativ 30 de promovări din cadrul I.P.J. Arad s-au făcut, în exclusivitate, pe bază de…examen. Niciunul nu a avut vreun contracandidat ca să se organizeze concurs. Chiar dacă Statutul poliţistului, Ghidul carierei şi…normalitatea invocă, în primul rând, concursul. În Poliţia Română, dar mai ales în Poliţia Judeţeană Arad, noţiunea de „concurs” nu mai există de când a devenit Igaş ministru deşi, pentru ocuparea oricărei funcţii de conducere vacantă, se organizează concurs, se stabilesc tematici şi se indică bibliografii, se dau termene de înscriere, se stabilesc comisiile, etc. Aşa, de ochii lumii, deoarece toată lumea ştie că s-a scos cutare post la concurs şi toată această lume este conştientă că nu va fi niciun concurs deoarece toţi ştiu cine va ocupa postul respectiv.

   Acum, mai mult ca oricând, pentru a se certifica cu anticipaţie ocuparea vreunei funcţii de către o anumită persoană şi de a-i pune cu botul pe labe pe eventualii contracandidaţi, înainte de a se scoate postul la concurs, prin dispoziţie scrisă a conducătorului unităţii, ofiţerul indicat ori validat de către PDL se desemnează ori se împuterniceşte să îndeplinească prerogativele funcţiei respective. În felul acesta se indică/arată, în mod direct şi fără pic de jenă, cine este preferatul şi cine va ocupa acea funcţie. Asta pentru a tăia din start elanul eventualilor doritori…! Niciodată în Poliţia Română nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Au mai fost concursuri „trântite”, s-a mai bârfit despre faptul că x sau y ar fi preferatul şi că este sprijinit de la „centru”, s-a mai comentat în urma unor concursuri că ar fi fost mai mult sau mai puţin corecte… Dar ca acum, când dinainte ţi se spune şi ţi se arată-n faţă cine va fi câştigătorul (prin împuternicirea lui pe funcţia respectivă înainte de concurs), n-a mai fost niciodată.

   După o anumită perioadă de desemnare sau împuternicire, apreciată drept suficientă pentru a ajunge la urechile tuturor posibililor contracandidaţi ai celui „ales”, postul se scoate la concurs. Evident, nimeni nu mai are curajul să concureze cu cel preferat, astfel că, din lipsă de contracandidaţi, nu se mai organizează concurs ci…examen. Şi chiar dacă s-ar organiza concurs cel fără „vocaţie” n-ar avea nicio şansă deoarece singura probă este interviul, „structurat pe probleme profesionale”. Dar care nu poate fi contestat…!!! Uneori, în situaţii de… „forţă majoră”, concomitent cu scoaterea la concurs se face şi…împuternicirea. Fără nicio jenă de nimeni. Aşa s-au petrecut lucrurile şi în cazul lui Budihală Alin, promovat în funcţia de şef de secţie. Chiar dacă acel post a putut foarte bine să stea vacant aproape un an de zile, fără să se întâmple nimic, nu a mai putut să stea două săptămâni până la concurs!? Împuternicirea acestui ofiţer în aceeaşi zi cu scoaterea postului respectiv la concurs este unul dintre cele mai elocvente exemple de mârşăvie şi de ingerinţă a factorului politic în managementul resurselor umane din Poliţia Română.

   Dacă până nu cu mult timp în urmă înscrierea unui singur candidat la astfel de concursuri era o excepţie şi motiv de îngrijorare a conducerii unităţii vizavi de calitatea „rezervei de personal”, acum, sub oblăduirea ministrului Igaş, este o stare de normalitate. Asta înseamnă că atunci când era excepţie se mai credea în corectitudinea acestor concursuri şi în promovarea pe criteriul competenţei. Acum, dacă-ţi exprimi credinţa ori încerci să susţii şi să promovezi aceste valori, prin încercarea de a convinge pe cineva să participe la astfel de concursuri, chiar dacă n-are niciun sprijin politic, eşti luat drept nebun.

   Ca să nu mai vorbim de avansările în gradele profesionale! Ceea ce s-a petrecut la Arad cu ocazia Zilei Naţionale din 2011, este de-a dreptul strigător la cer. Statutul Poliţistului prevede că avansările în grad se fac o singură dată pe an, de Ziua Poliţiei. Acestea se fac, de regulă, la îndeplinirea stagiului minim în grad, adică avansare la termen. Pentru rezultate excepţionale în muncă poliţiştii pot fi avansaţi  în gradul următor înaintea îndeplinirii acestui stagiu, avansare înainte de termen, însă nu înainte de a îndeplini cel puţin jumătate din acest stagiu, aşa cum prevede ordinul ministrului în domeniu. Cu totul excepţional şi pentru adevărate acte de eroism, poliţiştii pot fi avansaţi în gradul următor, înaintea îndeplinirii a jumătate din stagiul minim, în baza unei derogări dată de către ministru. Aceasta, în limbajul poliţienesc şi nu numai, se numeşte avansare la excepţional.

   Prevalându-se de acest text de lege şi călcând în picioare orice regulă a bunului simţ, de Ziua Naţională a României, 1 Decembrie 2011, ministrul Igaş a avansat în gradul următor, nu mai puţin de 13 poliţişti (2 la excepţional şi 11 înainte de termen) din Poliţia Judeţului Arad, în timp ce la alte inspectorate au fost avansaţi în medie 2-3 poliţişti sau chiar niciunul. Şi asta în condiţiile în care în judeţul Arad nu s-a întâmplat nimic de natură a se evidenţia vreun poliţist. Nimeni nu a ieşit din sfera normalităţii şi nimeni din Poliţia  Judeţeană Arădeană nu s-a remarcat cu activităţi excepţionale ori cu acte de eroism, dimpotrivă…Cum se face că în 2010, de Ziua Naţională, de la Arad nu a fost nimeni avansat şi, după numai un an de zile, răsar nu mai puţin de 13 merituoşi?! Dar este foarte important de ştiut că propuneri de înaintări în grad s-au făcut pentru aproximativ 25 de poliţişti arădeni. Probabil cineva, cu picioarele mai aproape de pământ, l-a tras de mânecă pe Igaş şi i-a spus că 25 de „excepţionali arădeni” e totuşi prea mult…aşa că a mai tăiat…de-au mai rămas 13.

   Staţi să vedeţi c-au fost vreo 2-3 pe care era cât pe ce să-i facă Igaş…chestori. De exemplu Tanco, adjunctul şefului I.G.P.R., (numai că a fost ,,faultat” de dispariţia tonelor de combustibil de la I.P.J. Arad), Bătrîn, actualul şef al I.P.J. Arad (neavansat probabil atât datorită dispariţiei combustibilului, deoarece documentele încheiate cu custodele erau semnate de el, cât şi datorită vechimii reduse în funcţia actuală, ori, de ce nu, datorită faptului că D.G.A. este din ce în ce mai interesat de persoana sa) sau Hălmăgean din cadrul D.G.I.P.I (neavansat nici el probabil datorită faptului că, văzându-i locomoţia bipedă, inteligenţa „sclipitoare” şi „uimitoarele” aptitudini manageriale, cei de la capitală s-au cam prins de faptul că arborele lui genealogic nu prea are…crengi). Dar toţi trei au dat şi au „luat” examenul de chestor. De urmărit ce se-ntâmplă cu ei în 25 martie 2012, de Ziua Poliţiei!?. De reţinut că toţi aceşti 13 poliţişti din Arad care au fost avansaţi înainte de termen n-au făcut niciodată-n  viaţa lor ceva care să-i ridice deasupra celorlalţi poliţişti arădeni şi au fost avansaţi doar pentru că sunt foarte apropiaţi lui Igaş ori Dascălu şi total aserviţi PDL.

   Aşa au ajuns să fie avansaţi: 1. Şimon, adjunctul şefului Inspectoratului Arad, un apropiat al lui Igaş şi a întregii conduceri locale a PDL; 2. Goilean, şef al Serviciului rutier de câteva luni, avansat la „excepţional”, cu derogare de la îndeplinirea a jumătate din stagiul minim, fiind prietenul lui Igaş şi apropiat al liderilor locali ai PDL, 3. Paşca, ofiţer la Serviciul arme, avansat la „excepţional” cu derogare de la îndeplinirea a jumătate din stagiul minim, numai pentru faptul că fiica sa este unul dintre consilierii lui Igaş; 4. Budihală, şef al unei secţii de poliţie din Arad, finul lui Dascălu; 5. Munteanu, şeful Poliţiei Pecica, localitatea unde-şi are domiciliul Igaş; 6. Dreghici, împuternicit la conducerea unui birou din cadrul S.I.P.I. Arad, apropiat al lui Dascălu şi ai şefilor locali ai PDL; 7. Şerpescu, un agent de la Lipova, căruia Igaş i-a promis că-l va avansa, cu ocazia întâlnirii pe care au avut-o (însoţit de şeful IGPR) la Bata judeţul Arad, cu primarii şi poliţiştii din localităţile aflate în colegiul său senatorial, în toamna anului trecut; 8. Mihale şi 9. Budea, doi ofiţeri de judiciar, probabil cei mai aproape de merituozitatea avansării, cu menţiunea că primul este consătean cu… Igaş; 10. Vîrcuş, împuternicit la conducerea Biroului protecţie cadre din SIPI Arad, transferat de Igaş, cu puţin timp în urmă, de la poliţia de frontieră. Este un foarte bun prieten al lui Igaş, încă de pe vremea când lucra la poliţia de frontieră, iar Igaş inspira aerul unguresc prin vămile de Vest. Dacă vă mai aduceţi aminte, este unul dintre poliţiştii de frontieră cărora DNA-ul sau DGA-ul le-au găsit valuta, luată drept mită, ascunsă în cuşca unui câine, în punctul de frontieră. Atunci a fost dat afară din poliţie, dar, ulterior reîncadrat. Deşi se afla în perioada de tutelă (în care timp de 6 luni cel tutelat este interzis a fi mutat), Vîrcuş a fost promovat de Igaş în funcţia de şef al poliţiei Vinga. Recent, un control la Poliţia Vinga a scos în evidenţă peste 20 şi foarte grave nereguli în actul lui managerial. Pentru astfel de fapte orice alt poliţist „de rând” ar fi fost dat afară din poliţie. În schimb, el a fost promovat în funcţia de la nivel judeţean care implică cel mai înalt grad de moralitate, atitudine şi profesionalism: protecţia cadrelor.  Vă vine să credeţi aşa ceva?; 11. Ardelean, agentul de poliţie rutieră de la Poliţia Pecica, oraşul lui Igaş, avansat de acesta la „excepţional” încă din data de 14.11.2011. Pe lângă faptul că este antemergătorul lui Igaş ori de câte ori acesta se află în judeţul Arad, este unul dintre cei mai buni şi vechi prieteni ai săi. De remarcat este faptul că acest agent este unul dintre cei mai corupţi poliţişti arădeni. Pe lângă faptul că a căzut de 4-5 ori testul de integritate, are pe rol cam tot atâtea dosare penale, pentru luare de mită. A scăpat nearestat şi fără a fi dat afară din poliţie datorită lui Igaş, Cionca şi alţi lideri PDL. Iar acum este „avansat la excepţional”.

   La o săptămână de la Ziua Naţională, mai apar doi „excepţionali”: Zau, şeful poliţiei de la Siria şi Cuciulă, şeful de la Sîntana. Şi asta datorită intervenţiei primarilor pedelişti din aceste localităţi la ministrul Igaş. Este de-a dreptul incredibil ! Igaş poate dispune avansarea, de Ziua Naţională a României, oricând şi când „vrea muşchii lui”. Pentru el 1 Decembrie poate fi oricând!? Mai mult, din ordinul său şi sfidând orice normă legală în materie, Igaş i-a acordat un spor salarial lunar de 50% unui agent de la Poliţia Pecica. Nu că agentul n-ar fi meritat aceşti bani (este unul dintre poliţiştii cu adevărat profesionişti şi cu un comportament exemplar), însă nu există prevederi legale care să reglementeze acest aspect şi, drept urmare, este un abuz grosolan din partea ministrului. Ca să nu mai vorbim de faptul că mai există astfel de poliţişti merituoşi şi la alte structuri decât Poliţia Pecica, unde locuieşte Igaş.

   Iată cum se fac avansările în poliţie, iată pe cine a avansat ministrul Igaş şi care au fost adevăratele motive care au stat la baza recompensării prin înaintarea în gradul următor a acestor poliţişti. Pe cei care muncesc cu adevărat şi care fac cinste acestei instituţii, dar care stau departe de mocirla portocalie, nu-i bagă nimeni în seamă.

   Oameni buni, dragi poliţişti din celelalte unităţi de poliţie din ţară, vă rugăm să înţelegeţi că majoritatea poliţiştilor arădeni sunt oameni cinstiţi şi corecţi. Ei n-au nici-o vină şi nu-i băgaţi în aceeaşi oală cu cei mai sus menţionaţi. Au ajuns să le fie ruşine să spună că fac parte din poliţia arădeană, tocmai datorită acestor pupincurişti care nu-şi urmăresc decât propriul interes. Au ajuns nu numai să le fie ruşine dar chiar sa se simtă umiliţi de faptul că sunt conduşi de acest aşa-zis ministru căruia, nu cu mulţi ani în urmă, îi dădeau şuturi în fund prin punctele de frontieră şi prin parcările hotelurilor din Arad.

   Nu, arădenii sunt cei mai deştepţi poliţişti din ţară. Dar, n-au nicio vină că Igaş a transformat judeţul Arad într-o „pepinieră portocalie”, de unde-şi recrutează şefii pentru structurile „cheie” ale ministerului, după bunul său plac şi sfidând normele legale şi bunul simţ. Ştim că astfel de nevertebrate se mai găsesc în poliţia arădeană şi cu siguranţă Igaş îşi va mai recruta câteva exemplare în vederea promovării. Dar nu-i arătaţi cu degetul şi pe ceilalţi, că n-au nicio legătură şi condamnă aceste practici care au distrus tot ce-a fost mai bun în Poliţia Română.

                           Un grup de poliţişti din judeţul Arad

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.