Cum se face că anticorupţia dă lovitura la Chişinău chiar în ajunul alegerilor

Instituțiile de drept din Republica Moldova se mișcă cu viteza melcului. Cel puțin asta ar putea fi concluzia mersului anchetei în frauda de spălare a 20 de mili­arde USD din Rusia prin inter­me­diul instan­țe­lor de jude­cată din Republica Mol­dova, caz ce este investigat de mai bine de 2,5 ani, scrie Unimedia.

Infracţiunile au fost comise de către judecători şi angajaţi ai băncilor din Republica Moldova în perioada 2010-2013. Rise Project a scris despre acest caz cu mai bine de un an înainte de reţinerea, pe 20 septembrie 2016, a celor 15 judecători care au legalizat spălarea miliardelor din Rusia. Rise Project a scris că este cea mai mare operaţiune de spălare de bani din Europa de Est, în care a fost implicat un văr al lui Vladimir Putin, ofițeri FSB, firme rusești, companii off-shore, bănci din Rusia, Letonia și Moldova, judecători moldoveni, agenți proxy și figuri importante ale lumii interlope.

Şeful Centrului Naţional Anticorupţie de la Chişinău, ”DNA-ul” de peste Prut, spune că ancheta a durat mult pentru că au trebuit obţinute documente din alte state și că procurorii CNA sunt foarte încărcaţi.

„În 2014 a fost sesizată Procuratura Generală de către CSJ. La acel moment a fost pornită cauză penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, mă refer la peste 20 de miliarde de dolari. În cadrul cauzei respective a fost documentată informația respectivă. Temei pentru pornirea cauzelor penale în privința judecătorilor și executorilor judecătorești au servit materiale penale care au fost pornite în 2014. De ce acum. Am enumerat cât este de complexă. În afară de asta, fiecare procuror și ofițer de urmărire penală mai are și alt volum de lucru. Planificăm acțiunile reieșind din probele pe care le avem”, a declarat Viorel Morari.

Șeful Procuraturii Anticorupție a prezentat schema prin care au fost spălate peste 20 de miliarde de dolari din băncile rusești prin intermediul băncii comerciale Moldindconbank, schemă la care au participat judecători și executori judecătoreşti.

Prima etapă
Un debitor și un creditor încheiau un contract de împrumut. De exemplu, suma de 200 de milioane de dolari. Companiile off-shore erau reprezentate de cetățeni ai Ucrainei.
A doua etapă
Debitorul și creditorul semnează contracte de garanție. În calitate de garant este pusă o persoană – cetățean al Republicii Moldova. De regulă, este vorba despre cetățeni din categorie social-vulnerabilă, complicat de identificat, uneori din regiunea transnistreană.
A treia etapă
Astfel sunt semnate contractde de fidejusiune cu patru companii din Federația Rusă. Cetățeanul RN care este garant la executarea contractului între debitor și creditor „găsește” patru companii din Federația Rusă care restituie datoria.
A patra etapă
Neonorarea obligațiunilor contractuale și adresarea în instanța de judecată a creditorului. Persoana garant din Republica Moldova argumentează competența instanței de judecată la examinarea cererii în procedura de ordonanță.
A cincea etapă
Instanța de judecată admite cererea, în pofida faptului că acolo există mai multe încălcări și neajunsuri privind eliberarea ordonanțelor judecătorești. Ulterior, companiile off-shore, adresându-se la executorii judecătorești, încasează din conturile de corespondență a companiilor din FR într-o bancă din RM (Moldincdconbank) pentru încasarea ordonanțelor judecătorești.
A șasea etapă
Se încasau, astfel, banii companiilor rusești.
A șaptea etapă
Banii primiți de excutorii judecătorești erau transmise creditorilor – companiilor offshore, etc., pentru divizarea provenienței acestora.

Se pune însă întrebarea de ce acest cutremur în justiţie din Republica Moldova a trebuit să se producă în pragul alegerilor prezidenţiale de pe 30 octombrie. Este limpede că acest val de reţineri va oferi muniţie electorală partidelor și candidaţilor. Cele 20 de miliarde de dolari spălate înseamnă de 2,5 ori PIB-ul Republicii Moldova. Primul care a atacat a fost Andrei Năstase, candidatul Partidului Demintate şi Adevăr, care a susţinut că CNA a acţionat la ordinul lui Vladimir Plahotniuc, cel mai puternic oligarh din ţară şi liderul din umbră al Partidului Democrat aflat la guvernare. În opinia lui Năstase, Plahotniuc a dorit reţinerea judecătorilor pentru că aceştia ar fi fost pe punctul de a depune mărturii împotriva sa. Nu trebuie uitat că Andrei Năstase, acum politician, este avocatul celor mai mari inamici ai lui Plahotniuc – fraţii Victor şi Viorel Ţopa.

Spălarea celor 20 de miliarde s-a petrecut în plin regim pro-occidental la Chişinău, pe când UE monitoriza evoluţiile ţării şi se pregătea să semneze Acordul de Asociere cu Chişinăul şi să ridice obligativitatea vizelor. Acest lucru poate fi speculat de candidatul pro-rus Igor Dodon, care va mai avea o armă împotriva rivalilor săi pro-occidentali, şi aşa incapabili să propună un candidat unic la preşedinţie.

Şeful Procuraturii Anticorupţie a spus: „În schemă sunt implicaţi ucraineni şi cetăţeni ai ţării noastre. Schema a avut loc prin intermediul mai multor companii off-shore şi companii din Rusia. Deocamdată nu deţinem informaţii unde au ajuns banii”. Dar ce se va întâmpla, inclusiv la nivel electoral, dacă procurorii vor afla şi vor şi spune, până pe 30 octombrie, unde s-au dus aceşti bani?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.