Cum se mai contrează PSD și PNL în războiul celor două tururi

Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a calificat drept „un abuz de drept” acțiunea în instanță a PNL prin care contestă alegerea primarilor într-un singur tur.

„Hotărârea de Guvern pe care PNL a decis s-o atace în instanță cuprinde doar informația legată de data alegerilor, iar celelalte HG-uri conexe derivă din prevederile explicite și imperative ale legii. Prin urmare, liberalii contestă ori dată în sine a alegerilor ori faptul că Guvernul respectă legea, ambele variante fiind una mai ridicolă decât cealaltă. În realitate, acest demers nu este decât un abuz de drept și o implicare a instituțiilor statului în jocurile politice. Argumentul suplimentar adus de PNL în sprijinul acestei inițiative este acela că, în cazul votului într-un singur tur, ar urma să fie schimbați doar 15-17% dintre primari, în timp ce votul în două tururi ar aduce nu mai puțin de 70% primari noi. Dincolo de faptul că acest calcul nu poate fi probat, în democrație alegerile se organizează pentru că cetățenii să-și aleagă reprezentanții cei mai potriviți, și nu pentru a se schimba un anume procent dintre aceștia”, afirmă Firea într-un comunicat de presă transmis vineri.

În opinia senatoarei PSD, dacă PNL avea o problemă de principiu legată de perioada petrecută în funcție de către primari, avea posibilitatea să propună în Comisia de Cod Electoral limitarea numărului de mandate la 2, sau chiar la 1.

„Prin urmare, Partidul Social Democrat condamnă cu fermitate aceste practici total antidemocratice și solicită liderilor PNL să dea dovadă de responsabilitate și să-și asume consecințele votului pe care l-au dat legii electorale atunci când s-a aflat în dezbatere parlamentară”, conchide Firea.

În replică la declarațiile vicepreședintelui PSD, purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a transmis sâmbătă într-un comunicat de presă că „exercitarea unui drept legal nu poate fi un abuz de drept”.

„Am luat act cu un oarecare amuzament de reacția doamnei Gabriela Firea la decizia PNL de a ataca în contencios administrativ Hotărârea de Guvern de organizare a alegerilor locale. PNL este consecvent și folosește toate mijloacele legale în vederea democratizării alegerilor locale și reintroducerii celor două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor. Într-o logică pur electorală, jocul politic și nevoia PSD de a ne ataca și contrazice permanent acțiunile poate fi de înțeles, dar, totuși, o astfel de abordare lipsită de seriozitate și de temeinicie nu-și mai găsește locul în politica anului 2016. PSD vrea să cenzureze libera exprimare, acum încearcă să ne limiteze nouă, liberalilor, dreptul de a ataca, în condițiile legii, un act normativ al Guvernului”, afirmă Stroe.

Acesta mai transmite că PNL nu tratează cu seriozitate astfel de atitudini „provocatoare și limitative”.

„De altfel, doamna Gabriela Firea ne-a obișnuit și din campania electorală trecută cu reacții agresive și ciudate. Ar merita totuși puțină autocenzură în folosirea expresiilor de tipul ‘abuz de drept’ cu referire la acțiunea PNL de atacare în contencios administrativ, în condițiile în care nu este sigură de semnificația acelei sintagme. ‘Caracter abuziv’ al unor acte de procedură normale există numai în discursul politicianist al PSD. O asigurăm cu toată responsabilitatea că exercitarea unui drept legal-în conformitate cu rostul și limitele sale—nu poate fi în niciun caz un abuz de drept”, conchide purtătorul de cuvânt al PNL.

Conflictul între cele două partide s-a reaprins după ce copreședintele PNL Alina Gorghiu a anunțat joi că liberalii vor ataca în contencios administrativ Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea alegerilor locale, cu scopul de a introduce votul în două tururi.

„Ieri (miercuri – nr.), Guvernul a publicat legislația secundară pentru alegeri, 5 iunie va fi data alegerilor, conform ultimei hotărâri a Guvernului Cioloș, motiv pentru care, văzând acest calendar anunțat, vă informăm că săptămâna viitoare vom iniția demersurile pentru atacarea acestei hotărâri în instanța de contencios administrativ, astfel încât să putem invoca excepția neconstituționalității prevederilor alegerii primarilor într-un singur tur. Nu există democrație în România dacă nu vom reuși să impunem două tururi de scrutin”, a declarat Gorghiu într-o conferință de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.