Cum se promovează clientela politică la Electrica

Efectele tragediei de la Colectiv, mişcările de stradă, căderea guvernului Ponta, propagarea ideii de schimbare a mentalităţii în societate şi promovarea în funcţii publice pe criterii de competenţă sunt acţiuni care rămân străine la una dintre cele mai mari companii energetice din România – Electrica, unde statul român are cea mai importantă pondere în capital.

De câteva săptămâni se încearcă o “lovitură de palat” astfel încât două persoane considerate incomode, doi tineri membri în Consiliul de Administraţie, trebuie să fie înlăturare pentru că s-au opus numirilor făcute exlusiv pe criterii politice şi a introducerii criteriilor de performanţă.

“Ce doi tineri, Victor Grigorescu şi Cristian Buşu, au avut curajul să spune public nu corupţiei şi numirilor făcute exclusiv pe criterii politice. Sunt doi tineri care şi-au asumat, din 2014, lupta cu un sistem profund pervers şi corupt, încercând să îşi folosească toată experienţa şi cunoştiinţele dobândite în mediu academic sau în cel european pentru a reuşi.

În condiţiile în care zeci de mii de oameni cer în stradă oameni noi, integritate, profesionalism, sistemul politic ticălor îşi vede de ceea ce a făcut timp de 25 de ani”, scrie Răzvan Nicolescu, energy lead advisor la Deloitte Central Europe şi fost ministru tehnocrat al Energiei.

Mai multe ONG-uri, precum Fredom House, Centrul Român de Politici Europene şi Expert Forum, arată cu degetul către ministrul demisionar al Energiei, Andrei Gerea, despre care spun că a încercat să intervină arbitrar în activitatea Electrica, societate unde statul român deţine 48,78% din capital, prin schimbarea membrilor CA, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice. ONG-urile citate susţin că în 2014, România a listat Electrica la bursa din Londra, o acţiune success la care s-a reuşit să se strângă 496 de milioane de euro, bani destinaţi investiţiilor în sistemul de furnizare a energiei electrice.

Pentru a atrage încrederea investitorilor, spun reprezentanţii celor trei ONG-uri, Romania a promis managament profesionist şi urmărirea performanţei. Ministerul Energiei a numit după procedură, pe criterii de competenţă, membrii în CA, noii acţionari au numit persoane cu experienţă în domeniu, care au condus companii energetice mari din Uniunea Europeană.

Din partea statului român au fost aduşi Vlad Grigorescu şi Cristian Busu. Grigorescu are o experienţă profesională solidă în domeniul administraţiei publice, atât în Romania, cât şi la nivelul Uniunii Europene. Anterior, a ocupat timp de doi ani poziţia de director al AG Industrial Consult, societate specializată în consultanță în domeniul politicilor publice.

În perioada 2007-2011, domnul Grigorescu a ocupat poziţia de secretar II în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, secţia comercială, cu responsabilităţi în domeniul politicii comerciale comune a UE. Principalele responsablităţi au vizat politicile UE în domeniul comerțului cu produse industriale , instrumentelor de apărare comercială, măsuri antidumping şi antisubvenţie, Agenda de Dezvoltare Doha (Rules negotiations). Cristian Buşu a venit din postura de lector universitar în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.

A fost de asemenea, membru al consiliului de administratie şi al comitetului de audit la SIF OLTENIA (din mai 2013) şi director sucursala centrală Marfin Bank Bucuresti (din octombrie 2010). Anterior a fost timp de patru ani consilier economic în cadrul Departamentului Economic al Guvernul României. Între anii 2000 si 2005 a lucrat pentru Prudential Financial, New York, ca planificator financiar/broker. Buşu este doctor în economie, titlu obtinut la ASE Bucureşti, deţinător al unui MBA de la Hofstra University, New York, şi licentiat în administrarea afacerilor în cadrul State University of New York. Consiliul de Administraţie, format din cinci persoane, a propus proceduri de etică şi responsabilitate, a oprit investiţii inutile făcute doar pentru a se încasa comisioane şi a încercat să facă din Electrica o companie rentabilă, susţin reprezentanţii ONG-urilor.

„Noul ministru Andrei Gerea a încercat să-i aduca „la ordine” pe membrii CA. A încercat să intervină arbitrar în activitatea companiei, să anuleze planurile de investiţii şi decăapuşare.

În fine, a încercat să deturneze banii colectaţi prin ieşirea la bursă pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a încercat să intervină peste membrii CA. Întrucât a eşuat, azi (marţi, 10 noiembrie, n.r.) a pus în practică un plan indirect: a propus creşterea numărului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice.

Practic, ministrul demisionar Gerea încearcă să-şi numească oameni în CA al Electrica şi să pună astfel, post-mortem, mâna pe bani. Un guvern mort care încă mai face mizerii”, susţin cele trei ONG-uri. Totodată acestea scriu că unul dintre acţionarii minoritari la Electrica, Banca Europeană pentru Recontrucţie şi Dezvoltare (BERD), a propus în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor de marţi, 10 noiembrie, ca cei numiţi în viitorul CA să respecte criterii de profesionalism şi integritate, dar propunerea a fost respinsă de ministerul condus Gerea.

„Suntem în situaţia în care băncile străine se îngrijesc mai mult de participaţiile statului român decât miniştrii români. Acest caz e mai mult decât despre Electrica. Companiile de stat reprezintă încă un sector uriaş în România, iar cele mai multe sunt căpuşate. Indiferent daca vor fi privatizate sau nu, ele trebuie decăpuşate. Trebuie să adopte management modern şi practici etice solide.

Dacă România dă semnalul că nu-şi ţine angajamentele luate la listare, atunci toate viitoarele ieşiri pe bursa pot fi compromise: de ce ar mai investi oamenii bani în companiile româneşti? Iar fără investiţii sectorul energetic şi companiile de stat în general se vor scufunda în datorii.

În acest context, nu este vorba doar despre căpuşarea unei companii de stat, ci despre iresponsabilitatea unui ministru demisionar”, se mai spune în comunicat un celor trei ONG-uri. În AGEA din 10 noimebrie, Ministerul Economie şi alţi acţionari privaţi au aprobat modificarea structurii CA al Electrica precum şi începerea negocierilor cu Fondul Poprietatea în vederea preluarii participaţiilor minoritare pe care FP de deţine la filialele Electrica. (22% pentru fiecare). Acest acţiuni ar urma sa fie achiziţionate cu banii obtinuţi de Electrica din privatizare şi care ar trebui folosiţi pentru investitii.

Gerea, membru al ALDE, formaţiune condusă de Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat de câteva luni de membrii CA Electrica că încearcă politizarea companiei. La AGEA amintită s-a găsit formula măririi numărului membrilor CA de la 5 la 7 astfel încât să se facă noi numiri, pentru a fi excluşi cei doi incomozi, Grigorescu şi Buşu.

Actualii membri au dreptul sa fie candidaţi din oficiu. Patru din cei şapte a trebui să fie independenţi şi trei să fie propuşi de Ministerul Energiei, acţionarul principal, imediat, până să fie instalat un nou Guvern. Ministerul Energiei nu poate să obţina aprobarea modificării actului constitutiv dacă nu are şi sprijinul unor acţionari mai mici.

Pentru modificarea actului constitutiv este nevoie de 55% din voturile tuturor acţionarilor. Conform surselor Hotnews.ro, acţionarii minoritari care şi-au oferit sprijinul au fost nişte fonduri ale ING. Acestea au interesul să se deschidă negocierea cu FP pentru acţionile minoritare la filialele Electrica (Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud, Electrica Distribuție Transilvania Nord şi Electrica Furnizare).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4553 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.