Cum se trăiește în închisorile din România

După scandalul ordonanţei de grațiere, deţinuţii se plâng că nu le este respectat dreptul la sănătate şi că trăiesc în condiţii inumane. Într-o singură celula stau înghesuiți nu mai puțin de 20 de oameni.

„Ne trezim dimineața, la toaletă 21 de inși stăm la rând. Așteptăm chiar și o jumăte de oră să pot să mă duc la toaletă, și o oră chiar”, afirmă un deținut de la Penitenciarul Jilava.

Deţinuţii se plâng de condiţiile din celule şi spun că familiile sunt cele care le asigură strictul necesar.

„Dacă n-ar fi să mă caute familia, să mă ajute familia nu aș putea să mă întrețin să am un cearșaf curat. Deci nu se poate trăi. E inuman în condițiile astea”, afirmă un pușcăriaș.

„Sunt groaznice. De exemplu, dușurile sunt la comun. Deci să faci baie cu 20 de inși… Ați fost în sistemul penitenciar și în străinătate? Am prieteni care au fost și în Austria și în Spania. E diferență de la cer la pământ”, s-a plâns un alt deținut.

„Am greșit cu toții, ne ispășim pedeapsa, dar în anumite condinții. Nu dreptul la sănătate să ne fie luat, nu dreptul de a avea condiții anume, cum sunt în Uniunea Europeană”, a adăugat altul.

Cu toate acestea, susţin ei, vina nu aparţine conducerii penitenciarului, ci statului.

„Nu este vina penitenciarelor că nu s-a construit, că nu sunt locuri de cazare. E vina celor mai sus puși. Timp de 25 de ani și-au batut joc de sistemul penitenciar”, acuză un deținut.

Deținuții nu și-au pierdut însă nici simțul umorului. Întrebat dacă s-au obișnuit cu condițiile din pușcărie, unul dintre ei a răspuns:”Prima oară trebuie să ne obișnuim să nu mai furăm, ca să nu mai venim aici”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Cornea 1092 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.