Cum și-ar fi aprobat Isărescu bonusuri de performanță din trei monopoluri ale statului

Economistul și bancherul Lucian Isar continuă seria de materiale referitoare la Banca Națională a României (instituție care își are sediul pe Strada Doamnei, nr. 8) și guvernatorul Mugur Isărescu și susține că șeful Băncii Centrale și-a aprobat un bonus de performanță pentru prima dată în criză, suma ajungând la 28,4 milioane de euro (17 milioane de lei creştere de salarii în 2013 au fost acordate în vederea pensionării din 2014).

“Nu e încă public cât din suma asta a intrat la Isărescu în cont. Sursa bonusului sunt banii generaţi împotriva intereselor economiei româneşti din trei monopoluri ale Statului Român, gestionate de BNR!” Aceste monopoluri sunt: emisiune de monedă politică monetară, reglementarea şi supravegherea societăţilor financiare bancare. Monopolul al treilea nu stă peste tot în lume la Banca Centrală, susține Isar.

Conform acestuia, fiecare din aceste drepturi pentru care deţine o poziţie de monopol acordată de Statul Român vine şi cu posibilitatea de a genera bani ce alimentează bonusul de performanţă al lui Isărescu.

“În anii în care BNR a fost pe minus (adică în aproape toţi anii cu excepţia perioadei 2008-2016, mai puţin 2013), BNR a menţionat în rapoartele anuale de activitate că pierderea reprezintă costul pe care l-a înregistrat BNR în lupta cu inflaţia. Desigur, unii parlamentari s-au făcut că înghit găluşca şi nu au întrebat în 26 de ani dacă la pierderea în lupta cu inflaţia intră şi limuzinele Mercedes sau protocolul fără limită”, a scris Isar pe blogul său.

Mai departe, acest ia în parte fiecare dintre cele trei monopoluri:

Monopolul 1:

BNR creează monedă. Dacă în criză, celelalte bănci centrale au preferat să dea lichiditate cu împrumut la costuri, dobânzi cât mai mici pentru a ajuta economia, BNR a profitat de situaţie pentru bonus.

BNR a împrumutat sistemul bancar aflat în deficit de lichiditate la dobânzi mari e.g. 14,25% (costul leilor a fost transmis imediat în nivelul indicatorului Robor la care se stabilea dobânda creditelor pentru companii şi persoane fizice).

Dobânzile au fost transferate în costul creditelor penalizând companiile şi persoanele fizice. Profitul făcut din emisiunea de monedă şi creditarea la dobânzi mari de către BNR se regăseşte în bonusul lui Isărescu.

Monopolul 2:

BNR decide în privinţa politicii monetare şi implicit asupra nivelului rezervelor minime în lei şi valută şi, respectiv, asupra cursului de schimb.

Rezervele minime ridicate în criză au reprezentat o barieră suplimentară pentru economia română comparativ cu celelalte ţări europene.

BNR plăteşte puţin pe aceste rezerve trase de la bănci. Băncile transferă costul rezervei minime cerute de BNR pe depozitele constituite de companii şi populaţie.

BNR investeşte banii primiţi din rezervele băncilor în active generatoare de dobânzi.

Diferenţa dintre ce primeşte BNR din investirea sumelor din rezerva minimă a băncilor şi cât plăteşte la rezervele minime se regăseşte în bonusul lui Isărescu.

Cursul de schimb în România este manipulat/administrat de BNR.

Monopolul 3

de reglementare şi supraveghere bancară produce şi acesta un bonus pentru Isărescu, dar nu neapărat în acelaşi mod precum celelalte două.

Din exercitarea cu profesionalism şi nepărtinire a acestui monopol de supraveghere şi reglementare bancară iese profitul firmei MĂR SRL (aflată în proprietatea guvernatorului Isărescu și care are activități în viticultură și producerea vinului – n.r.), angajări şi intervenţii pentru credite.

În momentul în care a fost pusă în discuţie formarea ASF (Autorități de Supraveghere Financiară, n.r.) în România în 2012, în prima formă dezbătută Monopolul 3 de supraveghere şi reglementare bancară ar fi trebuit să treacă la ASF, aşa cum este în multe ţări europene.

Lobby-ul intens al unora din BNR a făcut ca această propunere să nu treacă şi acest Monopol să rămână la BNR.

Dacă trecea la ASF supravegherea bancară, Nu ar mai fi putut Isărescu să se mire condescendent cum de IMM-urile din România au pierdere când Măr SRL e pe profit.

În finalul textului, Isar concluzionează: “E uşor să fii monopolist! Atunci când activitatea BNR nu beneficiază de supraveghere reală din partea Parlamentului şi a Curţii de Conturi a României e uşor să îţi aprobi singur bonus de performanţă în criză, cum face Isărescu, fără ca performanţa să fie conformă cu statul BNR.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.