Cum sunt influențate microîntreprinderile de ultimele decizii ale Guvernului

Efectele pozitive asupra microîntreprinderilor prin diminuarea impozitelor sunt anulate de creşterea cheltuielilor cu salariile, susține analistul Iancu Guda, într-un studiu referitor la impactul măsurilor fiscale luate de Guvernul Grindeanu la finele săptămânii trecute asupra microîntreprinderilor. Guda susține că prin modificarea Codului Fiscal are loc o redistribuire a veniturilor orientate posibil către stimularea consumului, care nu are efecte benefice pe termen scurt asupra companiilor româneşti, deoarece consumul se orientează preponderant către importuri.

Noul Guvern a adoptat vineri, 6 ianuarie, o Ordonanţă de Urgenţă care aduce schimbări importante în ceea ce priveşte impozitarea microîntreprinderilor. Cele mai importante sunt:
• Se ridică pragul până la care o firmă este considerată microîntreprindere, de la 100.000 euro anterior la noul prag de 500.000 euro;
• A fost introdusă cota de impozitare de 1% din venituri pentru microîntreprinderile cu unul sau mai mulţi salariaţi, în timp ce cota de 3% pentru microîntreprinderile cu niciun salariat rămâne valabilă. Anterior, cota era cuprinsă între 1% şi 3%, în funcţie de numărul de salariaţi: un procent din venituri pentru microîntreprinderile cu cel puţin doi salariaţi, 2% pentru cele cu un singur salariat şi 3% pentru cele care nu au niciun angajat.
În plus, Guvernul a decis mărirea de la 1 februarie a salariului minim de la 1.250 lei la 1.450 lei pe lună.
„Cred că o măsură de reducere a costurilor fiscale pentru microîntreprinderi, condiţionată de reinvestirea economiilor generate astfel în investiţii pe termen lung pentru dezvoltarea afacerilor, ar fi avut un efect mult mai puternic în economie, prin reducerea fenomenului de polarizare şi creşterea păturii de mijloc în rândul firmelor româneşti“, a spus Guda.

Impactul fiscal al modificării cotei de impozitare

Din cele aproximativ 651.000 de companii care au depus declaraţiile financiare pentru anul 2015, doar 493.674 sunt active (înregistrează venituri). Din acestea, 90% reprezintă microîntreprinderi care urmează să fie afectate de noile reglementări fiscale, acestea din urmă consolidând împreună aproximativ 1,2 milioane salariaţi şi 10% din veniturile tuturor companiilor din România.
Pentru a putea calcula impactul noilor reglementări, Iancu Guda, care este Service Director al Coface, a considerat că rezultatele obţinute de către microîntreprinderi în anul 2015 şi 2016 sunt identice. În urma studiului de impact pentru microîntreprinderile cu venituri sub 100.000 euro, s-a observat că:
• Microîntreprinderile cu zero angajaţi vor înregistra acelaşi nivel de impozitare, având posibilitatea să plătească între cota de impozit de 3% asupra veniturilor sau impozitul de 16% asupra profitului. Având în vedere preferinţa pentru minimizarea impozitului total, microîntreprinderile care au înregistrat pierderi sau un profit brut mai mic de 18,75% vor opta pentru a plăti impozitul de 16% pe profit. Companiile care au înregistrat un profit brut mai mare de 18,75% vor opta pentru a plăti impozitul de 3% pe venit. În orice caz, nivelul mediu ponderat de impozitare a venitului pentru aceste companii pe parcursul anului 2017, având în vedere selecţia probabilă de mai sus, va fi de 1,82%;
• În mod identic, pentru microîntreprinderile care înregistrează 2 sau mai mulţi salariaţi, Ordonanţa de Urgenţă adoptată vineri nu aduce nicio schimbare, acestea având opţiunea să plătească între cota de impozit de 1% asupra veniturilor sau impozitul de 16% asupra profitului. În mod normal, microîntreprinderile care estimează că vor înregistra pierderi, sau un profit brut mai mic de 6,25%, vor opta pentru a plăti impozitul de 16% pe profit, în timp ce firmele care au înregistrat un profit brut mai mare de 6,25% vor opta pentru a plăti impozitul de 1% pe venit. Pentru aceste microîntreprinderi, nivelul mediu ponderat de impozitare a venitului pe parcursul anului 2017, având în vedere preferinţa de optimizare a impozitului total, va fi de 0,56%;
• În schimb, microîntreprinderile care înregistrează un singur angajat vor plăti taxe mai mici cu 62 milioane de lei pe parcursul anului 2017 comparativ cu anul anterior, în contextul în care acestea au de ales între a plăti cota de impozit de 1% asupra veniturilor (comparativ cu 2% pe vechiul cod) sau impozitul de 16% asupra profitului. Pentru aceste microîntreprinderi, nivelul mediu ponderat de impozitare a venitului pe parcursul anului 2017, având în vedere preferinţa de optimizare a impozitului total, va fi de 0,69%.
În urma studiului de impact pentru microîntreprinderile cu venituri între 100.000 şi 500.000 euro, se observă faptul că toate microîntreprinderile, indiferent de numărul de angajaţi, vor înregistra o optimizare fiscală pe parcursul anului 2017. Această optimizare se va înregistra deoarece aceste companii plăteau pe parcursul anului trecut impozitul de 16% aplicat profitului brut impozabil, în timp ce pentru anul 2017, conform noilor reglementări fiscale, vor avea opţiunea să plătească între impozitul pe profit şi impozitul pe venit (cota de 1% pentru microîntreprinderile care înregistrează cel puţin un salariat sau 3% pentru cele care nu au niciun salariat).
Astfel, conform calculelor realizate în urma studiului de impact, microîntreprinderile în această categorie vor înregistra o diminuare a taxelor plătite cu aproximativ 893 milioane de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.