Cum te învață medicii să te ferești de diferențele de temperatură

„Una caldă, una rece“, aceasta ar putea fi zicala care să descrie perfect ceea ce se întâmplă în ultimele zile din punct de vedere meteorologic. Specialiștii spun că variațiile mari de temperatură, care pot depăși chiar și 10 grade, pot fi un adevărat pericol pentru imunitatea organismului.

Precipitațiile, umiditatea, presiunea atmosferică și variațiile meteorologice pot influența în mod negativ organismul, producând dureri de cap, migrene, tulburări de echilibru și apatie. În cazul persoanelor cu afecțiuni cronice, starea de sănătate se poate înrăutăți, acestea suferind de puls crescut, tahicardie ori stări de depresie, probleme de concentrare sau insomnii. Acestea din urmă pot fi cauzate de faptul că organismul trece printr-o adevărată provocare pentru a-și menține ritmul de odihnă și capacitatea de concentrare.

Probleme respiratorii

„Oscilațiile de temperatură nu îmbolnăvesc, în adevăratul sens al cuvântului, ci pot declanșa ori agrava anumite afecțiuni. Cum ar fi cele respiratorii. Schimbările meteorologice provoacă un dezechilibru în organism, la nivel de imunitate. Astfel apar virozele respiratorii sau chiar pneumoniile. Cei care se confruntă cu bronșite astmatiforme sau astm bronșic ar trebui să evite ieșirile atunci când este ceață sau aer rece și umed. Cei mai vulnerabili sunt copiii, bătrânii și cei cu probleme respiratorii cronice“, spune medicul imunolog Mihai Verian.

Afecțiuni cardiace

Pentru persoanele hipertensive, oscilațiile de temperatură sunt un adevărat test. „E vorba despre oscilații ale tensiunii arteriale, ale pulsului, ceea ce va duce, probabil, la agravarea tahicardiei. Când vremea se răcește brusc, acest lucru poate duce la creșterea indicelui tensiunii, în special dimineața, dar și la mărirea frecvenței crizelor anginoase, pentru cei care s-au confruntat cu angină pectorală și infarct miocardic. Aceste persoane sunt expuse și un atac de cord“, explică Nicoleta Tomescu, medic de familie.

Importanța alimentației adecvate

Persoanele alergice sunt expuse în această perioadă atacurilor bacteriilor și virusurilor. „Alimentația echilibrată este esențială pentru o imunitate bună și pentru rezistența organismului. Perioada aceasta este solicitantă și tot o alimentație sănătoasă este cea care ne ajută să trecem mai departe. Consumul de fructe și legume, hidratarea, orele de somn (cel puțin opt pe noapte) sunt foarte importante. La fel de importante ca și alegerea vestimentației pentru a ieși din casă în aceste zile“, spune Diana Manolache, nutriționist.

Influența asupra depresivilor

Peste 9 grade Celsius, o diferență de temperatură de la o zi la alta este chinuitoare pentru organism. Persoanele meteosensibile pot avea stări emoționale oscilante. „În încercarea lor de a se adapta acestor noi condiții, se pot confrunta cu stări de indispoziție și depresie. În plus, aceștia pot avea dificultăți de concentrare și insomnii, pentru că în aceste zile cu temperaturi oscilante organismul lor trece printr-o adevărată provocare, încercând să-și mențină ritmul de odihnă, capacitatea de concentrare. Ei se pot simți chiar slăbiți, amețiți sau irascibili“, conchide Nicoleta Tomescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.