Cum te omoară un contract câștigat pe pile

Studentul Vlad Baici a murit în timpul furtunii din Banat din cauza unui contract dat pe sub mână. Misterioasa firmă Stareto SRL, cea care a renovat poarta simbolică de intrare în Timișoara, poartă ce l-a ucis în timpul furtunii pe studentul Vlad Baici, are patroni sârbi.

Societatea a primit contractul de modernizare a instalației prin atribuire directă, iar primăria Timișoarei a recepționat-o ca bună.

Radosna Ostoin (născută în 1968) și Liubomir Ostoin (1966) sunt vizați de ancheta procurorilor și polițiștilor timișoreni după ce instalația de oțel, tablă și beton pe care firma lor au modernizat-o cu 56.000 de euro a căzut peste studentul Vlad Baici (24 de ani), în timpul furtunii de duminică din Timișoara.

Cei doi români cu origini sârbești, născuți în Recaș, controlează (deși în acte doar Radosna este acum trecută ca unic acționar) societatea Stareto SRL, firma care a primit în anul 2015 de la Primăria Timișoara un contract de modernizare a instalației din metal și beton care marca simbolic intrarea auto în orașul Timișoara, dinspre Lugoj.

Ce simboliza această poartă? Instalația este chiar de pe vremea comuniștilor, fiind construită inițial prin 1980. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, s-a gândit să modernizeze instalația, „mai bine zis să o estetizeze“, pe 56.000 de euro dați fără licitație SRL-ului Stareto. Mai mult, instalația comunistă a fost schimbată cu o vopsea și alte îmbunătățiri într-un simbol al Revoluției din 1989. Așa că, pe poartă stătea scris „Timișoara, orașul declanșării revoluției române din Decembrie 1989“.

La bază, structura avea un stâlp din beton armat, de 120/40 cm, iar deasupra acestuia era pus beton aparent, un compozit care arată ca betonul, dar este mult mai ușor și mai flexibil, potrivit site-urilor de specialitate. Mai sus a fost pusă o placă din fibrociment.

Polițiștii dau vina pe natură

Reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Timiș au anunțat că, sub coordonarea procurorilor, s-au deschis dosare penale pentru ucidere din culpă în cazul celor cinci persoane decedate în urma furtunii din Timișoara și Buziaș.

Printre acestea, cazul cel mai cunoscut este al studentului Vlad Baici, care se afla la volanul unui autoturism ce a fost strivit de poarta de la intrarea în oraș, ridicată recent de Primăria Timișoara, cu suma de 56.000 de euro.

„În toate cazurile polițiștii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă, polițiștii efectuând cercetări“, a declarat Ancuța Morariu, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiș. Conform unor surse din ancheta, reprezentanții Stareto au declarat că firma lor a realizat corect operațiunile de întărire și vopsire a instalației care a căzut peste Baici, însă vântul a fost foarte puternic, motiv care a dus la tragedie. În timpul furtunii de duminică, vântul a atins și viteze de 100 km/h.

Primarul Robu dă vina pe comisia de recepție

Tânărul Vlad Baici avea 24 de ani și era student la Medicină. Poarta despre care vorbim a fost modernizată acum doi ani, la comanda Primăriei Timișoara. Trebuia să aibă la bază beton armat și beton simplu care să susțină instalația metalică.

În legătură cu acest incident, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a lăsat să se înțeleagă că vina pentru eventuale probleme ar aparține comisiei de recepție din instituția pe care o conduce, care nu a descoperit probleme la finalizarea lucrărilor din 2015. Primarul Timișoarei a citat ieri din caietul de sarcini pentru a se apăra. Astfel, intervențiile făcute au fost: desprindere litere volumetrice existente, desfacere ornamente existente, curățire rugină, grunduire și vopsire confecții metalice, reparații tencuieli la stâlpi, placare fețe văzute cu plăci fibrociment, refacere instalație electrică și priză de pământ, montare litere volumetrice, semnale luminoase, lucrări de organizare șantier și transport moloz.

Edilul-șef a ținut să precizeze că firma Stareto a fost aleasă conform legii pentru a face „estetizarea“, iar la recepție nu a fost găsită nicio problemă.

Stareto, abonată la banii lui Robu

De lucrările pentru modernizarea porții s-a ocupat firma Stareto SRL din Timișoara, care a mai avut și alte contracte cu municipalitatea. De exemplu, a modernizat Sala de Consiliu a Primăriei și a reabilitat și Clinica de Oftalmologie a Spitalului Municipal. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat, Protecția Copilului și Primăria Municipiului Timișoara au fost instituțiile publice care au acordat contracte către Stareto din anul 2015 până acum.

Lucrările la poarta de intrare în oraș de pe Calea Lugojului au fost efectuate în vara anului 2015 și au costat, potrivit primarului ­Nicolae Robu, 200.000 de lei fără TVA, adică peste 50.000 de euro cu tot cu TVA. Nu s-a organizat licitație publică, ci vorbim despre o încredințare directă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marian Pavalasc 11 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.