Cum un politician poate deveni brusc obscurantist, retrograd şi negaţionist

Nicolas Sarkozy, candidat pentru prezidenţialele din 2017 la alegerile primare din partidul Republicanilor, susţine că “nu omul este singurul responsabil” pentru schimbările climatice. “Facem o conferinţă despre climă. Vorbim mult despre dereglările climatice, este interesant, însă clima s-a schimbat de multe ori în 4,5 miliarde de ani. Omul nu este singurul responsabil pentru această schimbare”, a spus fostul preşedinte al Franţei pentru AFP.

“Aş vrea să vorbim despre un subiect mult mai important: şocul demografic. Franţa trebuie să organizeze o conferinţă despre demografie. Niciodată Pământul nu a mai avut un şoc ca acela pe care îl va cunoaşte, pentru că în câţiva ani vom ajunge la 11 miliarde de oameni. Pentru asta omul este direct responsabil. Şi nimeni nu vorbeşte despre asta”.

Aceste declaraţii au fost imediat criticate de stânga şi de oamenii de ştiinţă. Sarkozy a fost acuzat de negaţionism climatic.

“Este halucinant. Sarkozy ne aruncă cu 15 ani in urma. E Donald Trump. A nega efectele încălzirii climatice este un semn al obscurantismului. Este dincolo de indecenţă. A vota pentru Nicolas Sarkozy înseamnă să ne punem în pericol sănătatea francezilor şi să punem în pericol generaţiile viitoare”, a spus ministrul francez al Locuinţelor, fostă lideră al Verzilor europeni, Emmanuelle Cosse.

“Sarkozy a spus fără argumente că omul nu este responsabil pentru încălzirea climei. Din acest punct de vedere, Sarkozy este ca o giruetă. Cantitatea de gaze cu efect de seră a crescut sub ochii noştri, temperatura a crescut, încălzirea o vedem şi este în mare parte din cauza acţiunilor omului”, spune climatologul Jean Jouzel, citat de Les Echos. “Sarkozy îşi adaptează discursul în funcţie de public. Ne jucăm cu focul şi suntem împotriva istoriei”, a spus Jouzel.

În guvernul francez există un secretariat de stat pentru Biodiversitate, condus acum de Barbara Pompili. Aceasta spune că Sarkozy este “retrograd şi regresiv”. “De săptămâni bune încearcă să distrugă toată munca pentru protecţia mediului din ţara noastră. Are un program absolut halucinant. Azi dreapta, prin vocea lui Sarkozy, vrea să pună în pericol ţara noastră”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.