Cum va arăta pământul peste 100 de ani. Un scenariu înspăimântător

Cum ar putea arăta Terra peste 100 de ani? Ei bine, unii cercetători nu sunt foarte optimişti şi au un scenariu care te pune pe gânduri.

Condiții climatice necunoscute vreodată de organismele vii se vor instala pe 12 până la 40% din suprafața planetei. Schimbările se vor produce atât de brusc, încât speciile (inclusiv oamenii) și ecosistemul nu se vor putea adapta. Acestea sunt previziunile a 22 de oameni de știință de la mari universități, care avertizează că degradarea pe care o provocăm mediului înconjurator este pe cale să atingă un prag de la care nu mai există cale de întoarcere. Studiul a fost publicat de revista Nature și citat de Le Monde, notează Jurnalul Naţional.

Terra a trecut până acum prin șapte crize planetare: „explozia din cambrian”, de acum circa 540 de milioane de ani, cinci extincții masive care au nimicit 90% din formele de viață și trecerea de la perioada glaciară la epoca noastră, în urmă cu 12.000 de ani. Toate acestea au avut cauze naturale, fie că a fost vorba de schimbarea compoziției oceanelor sau a intensității solare. Acum, presiunea asupra ecosistemului este pusă de cele 7 miliarde de oameni – care vor ajunge 9 miliarde, în 2050.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.