Cum va fi vremea de Paşte

Sâmbătă, în ţară, în vestul, sud-vestul şi centrul ţării, vremea se va răci, cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua. Izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate. În zona montană înaltă vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi trecător ninsoare. În restul teritoriului înnorările vor fi temporare, iar ploile se vor semnala pe arii restrânse, îndeosebi ziua. Vântul va avea intensificări temporare, cu precădere în jumătatea de est a teritoriului şi la munte.

Maximele se vor situa între 9-10 grade în Oltenia şi 19-20 de grade în Maramureş. minimele vor fi cuprinse între 2 şi 10 grade, cu cele mai coborâte valori în depresiuni.

În Muntenia, de Paşte temperaturile vor fi apropiate de mediile cu maxime de 19-20 de grade şi minime de 7-8 grade. Sunt posibile ploi pe arii relativ extinse, dar cantităţile de apă vor fi mai însemnate până sâmbătă noapte. În celelalte zile, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai redusă.

În Dobrogea, vremea se încălzeşte din 19 aprilie, media maximelor termice ajungând la 18 grade până pe 27 aprilie. Minimele nocturne vor fi în jur de 7 grade, crescând treptat până la medii de 9-10 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor se menţine ridicată, cu precădere între 15 şi 19 aprilie când, local, se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate.

În Moldova, până duminică, vremea e mai rece decât în mod obişnuit, pentru ca apoi valorile termice să se apropie de normele climatologice. Minimele nocturne vor oscila foarte puţin până pe 20 aprilie şi se vor situa în jurul unei medii de 4 grade, apoi vor creşte până la medii de 7-8 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor se menţine ridicată în fiecare zi.

În Transilvania, vremea va fi destul de rece pentru această perioadă. Mediile termice diurne se vor încadra între 8 şi 11 grade, revenind la nomalul termic al perioadei în weekend. Minimele se va menţine uşor pozitivă, între 1 şi 4 grade, iar diferenţele de la o noapte la alta sunt nesemnificative. Ploile vor fi semnalate pe arii relativ extinse, cantităţi mai mari de apă fiind aşteptate şi în zilele de 18 şi 22 aprilie.

În Oltenia, temperaturile vor fi cu 6-8 grade mai scăzute decât mediile climatologice specifice celei de-a doua decade a lunii aprilie. Valorile termice vor continua să crească uşor, ajungând până la valori medii de 20 de grade. Va ploua aproape zilnic.

În Maramureş, vremea se menţine uşor mai caldă decât normalul perioadei, cu temperaturi medii ce scad de la 4 grade pe 15 aprilie pănâ la 1 grad în 16 aprilie, apoi tendinţa va fi de creştere, spre temperaturi medii nocturne în jurul valorii de 6 grade.

În Banat, începând 18 aprilie temperaturile maxime vor creşte spre o medie de 20 de grade, iar noaptea, după o scădere bruscă la începutul intervalului, până 2-3 grade, vor reveni treptat la valori normale pentru a treia decadă a lunii aprilie, adică în jurul a 8 grade. Sunt posibile ploi slabe de scurtă durată. În perioada 16-19 aprilie, izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

În Crişana, începând cu 18 aprilie, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată. Astfel, valorile termice diurne se vor încadra, în medie, între 18 şi 21 de grade. Evoluţia mediei minimelor nocturne este asemănătoare: de la 5 grade în Săptămâna Mare urmează o scădere cu aproximativ 4 grade, apoi o creştere uşoară până la valori normale, adică 6-8 grade. În perioada 14 şi 22 aprilie va ploua, posibil mai însemnat cantitativ la începutul intervalului. În celelalte zile probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai redusă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.