Cum va fi vremea după 1 iulie

În majoritatea regiunilor țării, începând cu 1 iulie, vremea se încălzește, potrivit evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 29 iunie-12 iulie,conform Administrației Naționale de Meteorologie.

După precipitații slabe cantitativ în majoritatea regiunilor țării la începutul intervalului, temperaturile vor crește depășind, în medie, 30 de grade Celsius.

În Banat, intervalul va debuta cu valori termice diurne apropiate de cele normale specifice perioadei, cu maxime în jurul a 27 de grade. Începând din 1 iulie, vremea se va încălzi, devenind călduroasă, cu medii regionale ale maximelor de 30 — 33 de grade, caniculară la câmpie după data de 8 iulie, când vor fi maxime, în medie, în jurul valorii de 34 de grade. Până în data de 4 iulie, minimele termice vor fi, în medie regională, de 14—15 grade. După această dată, vor crește până la valori medii de 18 — 19 grade. Manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala în primele trei zile ale intervalului și între 6 și 9 iulie, când vor fi averse, în general slabe cantitativ. În rest, probabilitatea pentru averse va fi redusă, informează ANM.

În Crișana, în primele două zile ale intervalului, valorile termice diurne vor fi apropiate de cele normale specifice perioadei, cu maxime în jurul a 26 de grade. După data de 1 iulie, vremea se va încălzi treptat devenind călduroasă spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză, când mediile regionale ale temperaturilor maxime vor urca la 30 — 32 de grade, iar după data de 8 iulie vor fi maxime, în medie regională, de 33 — 34 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 13 — 14 grade până în jurul datei de 4 iulie, apoi acestea vor marca o creștere până la valori de 17 — 18 grade. Averse, în general slabe cantitativ, se vor semnala în primele două zile ale intervalului, precum și în jurul datei de 7 iulie. În celelalte zile, probabilitatea de apariție a ploilor de scurtă durată va fi redusă.

În Transilvania, intervalul va debuta cu valori termice diurne apropiate de cele normale pentru sfârșitul lunii iunie, cu maxime în jurul a 24 de grade. După data de 1 iulie, valorile termice vor crește treptat, caracterizând o vreme călduroasă în a doua săptămână, când mediile temperaturilor maxime vor fi de 30 — 31 de grade. În prima săptămână, variațiile termice nocturne vor fi nesemnificative, media regională a temperaturilor minime fiind de 11 — 12 grade. În a doua săptămână va exista o ușoară creștere a valorilor termice nocturne, până la medii de 14 — 15 grade. Se vor semnala averse, în general slabe cantitativ, îndeosebi în intervalul 30 iunie — 3 iulie, dar și în jurul datei de 7 iulie, spun specialiștii în meteorologie.

Potrivit ANM, în primele două zile, în Maramureș maximele termice vor fi apropiate de cele normale specifice perioadei, situându-se în jurul a 24 de grade. După 1 iulie, valorile termice diurne vor crește treptat, caracterizând o vreme călduroasă în a doua săptămână de prognoză, când mediile regionale ale maximelor se vor situa în jurul a 32 de grade. Până la începutul celei de-a doua săptămâni vor fi ușoare variații termice nocturne, media regională a minimelor fiind de 11 — 12 grade. În a doua săptămână, va exista o ușoară creștere a valorilor termice nocturne, până la medii de 15 — 16 grade. Vor fi averse, în general slabe cantitativ, în intervalul 29 iunie — 2 iulie și în jurul datei de 7 iulie.

În Moldova, până în jurul datei de 4 iulie, valorile termice vor fi apropiate de normalul pentru această perioadă a anului, cu maxime ce vor oscila, în medie regională, între 25 și 28 de grade și minime între 13 și 16 grade.Apoi vremea se va încălzi, astfel că, în cea de-a doua săptămână, vremea va deveni călduroasă, izolat caniculară, cu medii regionale ale temperaturilor diurne de până la 33 de grade și a celor nocturne de până la 18 grade. Averse slabe pe arii restrânse pot apărea în intervalul 1 și 3 iulie și în jurul datei de 7 iulie, informează meteorologii.

În prima săptămână a intervalului, regimul termic va fi apropiat de cel normal, în Dobrogea, cu maxime ce se vor situa, în medie regională, în jurul valorii de 26 de grade și minime de 16 — 17 grade. Apoi, vremea se va încălzi, astfel încât temperaturile diurne vor ajunge în medie la 30 de grade, iar cele nocturne la 20 de grade. Averse slabe, cu caracter local pot apărea în perioada 2 — 4 iulie.

În Muntenia, până în jurul datei de 5 iulie, valorile termice vor fi apropiate de regimul termic normal, cu maxime ce se vor încadra, în medie regională, între 26 și 28 de grade și minime între 14 și 16 grade. Apoi, vremea se va încălzi, astfel că, în cea de-a doua săptămână, vremea va deveni călduroasă, local caniculară la câmpie, cu medii ale temperaturilor diurne de până la 34 de grade și a celor nocturne de până la 18 grade. O ușoară instabilitate atmosferică se va produce mai ales în prima săptămână a intervalului și se va caracteriza local și temporar prin averse slabe cantitativ, se arată în prognoza ANM.

În ceea ce privește Oltenia, în prima săptămână a intervalului, regimul termic va fi apropiat de cel normal, cu maxime ce se vor situa, în medie regională, între 25 și 28 de grade și minime între 14 și 16 grade. Apoi, vremea se va încălzi semnificativ, devenind călduroasă, local caniculară la câmpie, astfel încât temperaturile diurne vor ajunge în medie la 33 — 34 de grade, iar cele nocturne vor fi în jurul valorii de 19 grade. O ușoară instabilitate atmosferică se va produce în primele zile ale intervalului și se va caracteriza local și temporar prin averse slabe cantitativ, după care probabilitatea de apariție a ploilor de scurtă durată va fi redusă.

La munte, în prima săptămână a intervalului, regimul termic va fi caracterizat de temperaturi maxime, în medie regională, între 15 și 18 grade și minime între 7 și 10 grade. Apoi, vremea se va încălzi, temperaturile diurne vor urca, în medie regională, până la 24 de grade, iar minimele se vor situa între 12 și 14 grade. Vremea va fi în general instabilă în prima săptămână a intervalului, apoi probabilitatea de ploaie va scădea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.