Cum vede ambasadorul Rusiei brigada multinațională de la Craiova

Ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, a declarat, referindu-se la brigada multinaţională ce va fi găzduită la Craiova, că e vorba de un pretext folosit pentru a fi implementat echipament greu, pentru a fi făcute exerciţii militare complexe în apropierea graniţelor Rusiei.

Noi privim lucrurile acestea într-un cadru mai larg, într-un context mai amplu. Ştiţi că spre finalul anilor 90, secolul trecut, a fost un act fundamental semnat de Rusia şi NATO, care stipula că nu se mută trupe masive de luptă în ţările din vecinătatea Rusiei. Credem că orice construcţie de acest tip de forţe, care sunt deja în alte ţări şi de asemenea parţial şi în România, în anumite ţări sunt aduse noi unităţi de militari, iar nouă ni se spune să nu ne îngrijorăm pentru că sunt aduse prin rotaţie, personalul militar va sta acolo doar 6 luni şi apoi se rotesc trupele. Noi credem că nu este o diferenţă prea mare legat de bazele pe care aceste trupe sunt acolo, permanent sau prin rotaţie. Acesta este un pretext şi este deja un fapt că pretextul este folosit pentru a fi implementat echipament greu, pentru a fi făcute exerciţii militare complexe în apropierea graniţelor noastre. Noi credem că aceasta este diferenţa. Vedeţi, poate previn întrebarea următoare, că Rusia organizează exerciţii militare. Trebuie să ne amintim mereu că le organizăm pe teritoriul nostru naţional. În ceea ce priveşte forţele NATO, ele sunt aduse aici de la distanţe mari, uneori de dincolo de ocean”, a spus diplomatul întrebat într-un interviu pentru Digi 24 cum vede Rusia brigada multinaţională de la Craiova.

Ambasadorul Federației Ruse la București a apreciat totodată că o eventuală flotă NATO în Marea Neagră va aduce tensiuni în plus.

”Dacă aţi avea o astfel de flotă, noi nu credem într-o astfel de flotă atât timp cât este doar o presupunere. Şi nu este un secret, din câte îmi dau eu seama, că va fi o flotă NATO. Acest lucru va aduce tensiuni în plus, de care nu are nimeni nevoie în această regiune. Din mai multe motive, mai ales pentru că avem convenţii care limitează prezenţa străină în această regiune, de exemplu Convenţia de la Montreux, şi vedeţi, întreaga planetă a devenit destul de mică. Vedeţi că tensiunile dintr-o regiune pot influenţa alte regiuni, chiar şi îndepărtate. Dar aici, în această regiune destul de mică, evident o concentraţie în exces a forţelor navale nu credem că ar fi o dezvoltare pozitivă pentru regiune”, a declarat diplomatul rus.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat la finalul şedinţei CSAT din septembrie că brigada multinaţională convenită la summit-ul NATO de la Varşovia va funcţiona la Craiova.

În cursul anului 2017 va fi declarată capacitatea iniţială a brigăzii, ceea ce înseamnă că organizarea va începe, urmând ca în 2018 – în cel mai optimist scenariu – brigada să devină funcţională.

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, dezvăluia într-un interviu zilele trecute, referindu-se la Brigada multinațională pe care o va găzdui România, că țara noastră a obținut „deja un angajament din partea Germaniei, în privința participării, cel puțin pentru început, cu ofițeri de stat major” la aceasta.

Pentru constituirea acestei brigăzi și-au mai anunțat participarea până acum Polonia și Bulgaria.

„Știți foarte bine că am informat opinia publică despre, pe de o parte, angajarea reciprocă, de către România și Polonia, a câte unei companii. O companie pe care noi am identificat-o deja și pe care o menim pentru a intra în grupul de luptă din Polonia, care se află sub națiunea-cadru SUA. Respectiv, o companie poloneză, care este angajată pentru brigada multinanțională din România. Avem o angajare cu până la 400 de militari oferită și reconfirmată de Bulgaria”, a precizat Motoc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.