Cum vor Ponta și Dragnea să cosmetizeze PSD-ul

Liderii PSD Victor Ponta și Liviu Dragnea vor să-i lase pe președinții de Consilii Județene ai partidului fără funcții politice, în speranța că partidul va scăpa de eticheta de baroni.

În opinia lui Liviu Dragnea, un președinte de Consiliu Județean nu trebuie să mai fie concomitent și președinte de organizație județeană a partidului. Dragnea vrea de asemenea ca președintele de CJ să nu mai fie ordonator de credite, iar mandatele primarilor să fie limitate la două.

Ideea separării funcției administrative de cea politică, exprimată public de Dragnea săptămâna aceasta, a încins deja spiritele printre baronii partidului, însă parlamentarii PSD o susțin, potrivit purtătoarei de cuvânt a partidului Gabriela Vrânceanu Firea.

Firea a anunțat vineri că „toți parlamentarii PSD sunt alături de conducerea partidului, alături de Victor Ponta și Liviu Dragnea, în aplicarea proiectului de modernizare a PSD”. „Ideea de a separa funcțiile administrative de cele de partid este una bună, care va contribui la eliminarea din imaginarul public a percepției de baron. Nu discutăm despre ce este corect în această percepție, ci despre modul în care ea influențează relația cu alegătorii. Susținem ducerea până la capăt a acestui proiect de modernizare”, afirmă Firea într-o declarație de presă.

Purtătoarea de cuvânt a PSD nu precizează în declarația sa dacă este vorba doar de separarea funcțiilor la nivel local sau și la nivel central, care să vizeze și funcția de premier sau vicepremier pe care Victor Ponta și Liviu Dragnea le dețin acum.

Oprișan către Ponta și Dragnea: Vă retrageți și voi

Propunerea liderilor PSD a stârnit deja reacții adverse în partid.

Președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, a declarat, joi seară la România TV, referindu-se la propunerea lui Liviu Dragnea, că „principiul complet” este ca separarea funcţiilor administrative de cele politice să se facă până la vârful partidului, astfel încât și premierul şi vicepremierul să-și piardă funcțiile din PSD.

„Principiul complet este ca de la nivel judeţean, unde preşedintele de consiliu judeţean nu mai poate fi preşedinte de partid, să se meargă la nivel naţional: nici miniştrii să nu mai fie vicepreşedinţi la partid, nici vicepremierul să nu mai fie preşedinte executiv şi nici premierul să nu mai fie preşedintele partidului. Dacă vorbim de acest principiu pe echilibru nu putem vorbi doar de unii. Acest principiu trebuie să funcţioneze de jos până sus”, a declarat Marian Oprişan.

Cătălin Ivan: Nu facem decât să ne acoperim de penibil

Președintele PSD Sector 1, europarlamentarul Cătălin Ivan, a apreciat la rândul său vineri că propunerea lui Liviu Dragnea reprezintă o idee care acoperă PSD „de penibil”.

„Înțeleg de la domnul Dragnea că mai întâi am pierdut alegerile din cauza lui Ion Iliescu, apoi că Facebook-ul ne-a jucat feste și de-asta nu am luat noi mai multe like-uri decât Iohannis și am pierdut în turul 2. Acum înțeleg că președinții de Consilii Județene, sau președinții de organizații sunt problema, nu mi-e foarte clar. Eu cred că, din păcate, în loc să privim cu demnitate rezultatul alegerilor, să tragem concluziile și să construim mai departe, nu facem decât să ne acoperim de penibil. Nu președintii de Consilii Județene au fost problema, nici pe departe. S-au făcut greseli foarte mari, greșeli individuale în echipa strategică din jurul lui Victor Ponta și acolo ar trebui să căutăm vinovații, nu în alta parte. Deși nu am fost de-a lungul timpul de acord cu Oprișan, se pare că acum nu am cum să nu fiu de acord, pentru că este foarte logic ce a spus. Dacă tot vorbim de un principiu, cred că trebuie să vorbim de același principiu pentru toți membrii partidului, deci nici domnul Liviu Dragnea n-ar avea cum să fie, conform logicii sale, și vicepremier și președinte executiv la partid”, a declarat Cătălin Ivan pentru stiripesurse.ro.

Ponta marșează

În ofensiva de recâștigare a imaginii, liderul PSD Victor Ponta și-a însușit vineri și propunerea lui Dragnea de limitare a mandatelor primarilor, extinzând-o însă și la parlamentari.

Victor Ponta a declarat vineri că una dintre prioritățile coaliției de guvernare anul viitor va fi impunerea unei limite de mandate pentru aleșii locali și parlamentari, care s-ar putea reduce pentru aceștia la două mandate consecutive.

”Așa cum președintele României poate ocupa doar de două ori funcția de președinte, putem să gândim în viitor ca și la nivel local și parlamentar, această limită de două mandate consecutive să fie regula”, a afirmat Victor Ponta.



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.