Cum vor PSD și ALDE să-l lase pe Iohannis fără „Guvernul lui”

PSD și ALDE iau în calcul discuții cu UDMR pentru formarea unei majorități după alegerile parlamentare. Semnalul a venit în ultimele ore de la doi lideri ai celor două partide.

PSD îşi propune să facă o majoritate parlamentară împreună cu ALDE şi eventual cu UDMR, a declarat miercuri la RFI deputatul social-democrat Florin Iordache, care este președintele interimar al Camerei Deputaților. El respinge ideea unui eventual Guvern PSD-PNL şi spune că Liviu Dragnea ar fi cel mai potrivit pentru postul de premier.
„Haideţi să vedem rezultatele finale, dar din evaluările noastre, în acest moment, PSD-ul şi cu ALDE pot face peste 50% şi în aceste condiţii, iată, avem deja o majoritate în Parlament sau am avea o majoritate în Parlament. Noi ne propunem să obţinem un rezultat chiar mai bun de 41%-42%, cu o campanie foarte bună, cu nişte candidaţi care să prezinte o ofertă serioasă, noi considerăm că putem obţine un scor foarte bun”, a declarat Iordache.

Întrebat dacă ia în calcul un Guvern PSD-PNL, Florin Iordache a răspuns: „Eu nu cred că trebuie luat în calcul un astfel de Guvern. Noi ne propunem să avem o majoritate împreună cu colegii de la ALDE. În funcţie de rezultatul alegerilor parlamentare, putem discuta şi eventual cooptarea UDMR-ului în această coaliţie”.

Chestionat dacă l-ar sprijini PSD pe Dacian Cioloş în fruntea unui viitor Guvern, acesta a precizat: „Din câte ştiu eu, până în acest moment, Dacian Cioloş nu este membru PSD. PSD-ul în momentul în care câştigăm alegerile, clar că vom veni cu un reprezentant al partidului nostru, ăsta e şi scopul şi aceasta e şi raţiunea pentru a intra într-un proces electiv. Cum să mergem în alegeri cu un program de guvernare şi să avem premier independent? Eu cred că nu poate fi luat în calcul un Guvern în care PSD-ul să aibă majoritatea şi Dacian Cioloş să fie prim-ministru. În acest moment, din punctul meu de vedere, cel mai potrivit ar fi domnul Liviu Dragnea”.

Tăriceanu: Să facem o majoritate și mai largă, PSD-ALDE-UDMR

Co-președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat la rândul său marți seara că își dorește ca după alegerile parlamentare PSD și ALDE să facă o ofertă UDMR, astfel încât să se constituie „o majoritate mai largă”.

„S-ar putea ca alături de PSD-ALDE, din punctul meu de vedere, cred că ar fi oportun să facem o ofertă UDMR. O să discutăm la vremea respectivă (după alegeri- n.r. ). Există, în momentul de față, o disponibilitate potențială, sigur aceasta se va discuta după alegeri și cu UDMR. Eu aș dori să facem o discuție și cu UDMR să facem o majoritate și mai largă PSD-ALDE-UDMR. E punctul meu de vedere”, a spus Tăriceanu, marți seară, la B1 TV.

Potrivit acestuia, în prezent există „un trend care deocamdată conturează majoritatea PSD — ALDE”, dar „se poate întâmpla un accident major care să schimbe situația”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8493 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.