Cuminţenia Pământului, la „Electric Castle”

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, vine joi, 14 iulie, la Electric Castle, pentru a conecta cultura alternativă şi Cuminţenia Pământului. Brâncuşi e viu.

“Mă bucur să merg la Electric Castle şi să beneficiez de sprijinul festivalului pentru Cuminţenia Pământului. Întâlnirea dintre un artist care a revoluţionat arta modernă — Brâncuşi — şi cultura alternativă, dintre cultură şi popcult, merită să aibă loc. Cuminţenia Pământului este o resursă fundamentală de creativitate a României şi, cu ajutorul vostru, va fi păstrată aici, în circuitul muzeal, accesibilă pentru toţi cei care îşi doresc să o privească şi să o cunoască. Ceea ce are ea de oferit este la fel de relevant azi ca în vremea în care a fost gândită de Brâncuşi” – a declarat Corina Șuteu, ministrul Culturii.

Cuminţenia Pământuluia fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907 şi aparţine patrimoniului cultural naţional, fiind încadrată în categoria Tezaur. Creată în acelaşi an în care Picasso transforma pictura prin lucrarea Domnişoarele din Avignon, Cuminţenia Pământului este cea care a schimbat sculptura modernă în Europa. Este singura lucrare asupra căreia Brâncuşi nu a revenit cu variante sau finisaje, considerând-o perfectă de la prima intervenţie creativă asupra blocului de piatră şi totodată ultima sculptură a artistului pe care statul român o mai poate recupera la ora actuală.

Electric Castle Festival a creat, în cei patru ani de existenţă, o comunitate puternică, unită de muzică, dar şi de dorinţa noastră de a conserva şi promova unul dintre cele mai frumoase obiective istorice din Transilvania. Suntem siguri că publicul se va regăsi şi în mesajul transmis de campania «Brâncuşi e al meu». E un moment perfect pentru ca ei să se implice şi să îşi poată aduce propria contribuţie” – a afirmat Mihai Păun, director executiv Electric Castle Festival.

Dacă, în urmă cu mai bine de un secol, România te chema să “Dai un leu pentru Ateneu!”, în 2016 vă rugăm să „Daţi acuşi pentru Brâncuşi!”.

Puteţi oricând să donaţi la Electric Castle cu ajutorul brăţării speciale primite de la organizatori în punctul special amenajat în festival. Mai multe informaţii găsiţi pe site-ul www.brancusiealmeu.ro.

În prezent, Cuminţenia Pământului este în proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911. În cazul în care statul român nu reuşeşte să recupereze această lucrare, ea va intra în posesia unuia dintre colecţionarii privaţi dispuşi să o cumpere, riscând să nu mai fie accesibilă publicului larg.

Electric Castle a intrat pentru a treia oară consecutiv în finala competiţiei European Festival Awards, la categoria Best Medium Sized Festival, ceea ce îl face unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Europa de Est.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.