„Cuminţenia Pământului nomadă”

Miercuri, 1 iunie 2016, începând cu ora 17.00 revine la Muzeul Naţional de Artă al României, în sala Brâncuşi a Galeriei Naţionale, lucrarea de artă performativă Cuminţenia Pământului nomadă semnată de Alexandra Pirici. Construcţia coregrafică operează cu relaţia dintre obiectul artistic şi conotaţiile politice ale sensurilor mai mult sau mai puţin arbitrare cu care specialişti reputaţi au încărcat lucrarea Cuminţenia Pământului realizată de Constantin Brâncuşi în 1907.

Cuminţenia Pământului nomadă este o lucrare imaterială care aduce sensuri noi sculpturii lui Brâncuşi. Lucrarea face parte din expoziţia Cuminţenia Pământului. Aceasta nu este o piatră, deschisă la parterul corpului Știrbei al MNAR. Curatoarea Valentina Iancu, împreună cu istoricii de artă Doina Lemny şi Alina Petrescu prezintă poveştile Cuminţeniei într-un info-point documentar. Info-point-ul este completat cu o expoziţie de artă contemporană, care aduce o dimensiune actuală artei brâncuşiene. Expun: Irina Botea, Mircea Cantor, Alexandra Croitoru, Vlad Nanca, Manuel Pelmuş, Dan Perjovschi şi Alexandra Pirici.

„Intervenţia performativă ia ca punct de referinţă sculptura Cuminţenia Pământului de Constantin Brâncuşi şi propune o extensie din esenţial, universal şi singular înspre multiplu, specific şi transistoric”, explică autoarea.

Alexandra Pirici este o artistă care lucrează interdisciplinar, între coregrafie, artă vizuală şi muzică. Lucrările sale au fost prezentate, printre altele, la Bienala de la Veneţia (Pavilionul României în 2013 împreună cu Manuel Pelmuş), Muzeul de Arta Modernă – Centrul Pompidou Paris, Manifesta 10 – Bienala de Artă Europeană, Van Abbemuseum Eindhoven, Nationalgalerie – Berlin, The 12th Swiss Sculpture Exhibition, Museum of Modern Art – Warsaw, Museum der Moderne Salzburg, Tate Liverpool, Museum M Leuven, Off Biennale Budapesta, Hebbel am Ufer – Berlin, Bass Museum of Art – Miami, Baltic Circle Helsinki. Lucrarea sa performativă pentru spaţiul public, Monument to Work, a fost achiziţionată de statul suedez prin PublicArtAgency.

Alexandra Pirici participă în 2016 la a noua ediţie a Bienalei de la Berlin, iar în 2017 este invitată în expoziţia internaţională decenală Skulptur Projekte Muenster.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.