Cumpănaşu l-a făcut pe Vasile Puşcaş „brigand”, adică „tîlhar la drumul mare”

În ultima sa emisiune de la Realitatea TV, Alexandru Cumpănaşu s-a făcut de rîs, folosind un franţuzism al cărui sens îi este complet necunoscut, generînd o expresie jignitoare la adresa fostului ambasador Vasile Puşcaş. În aceeaşi emisiune, tot Cumpănaşu l-a descris pe Donald Trump, candidatul la preşedinţia SUA, ca fiind un „bişniţar”!

Alexandru Cumpănaşu este un patriotard român care se bate cu cărămida în piept, neînţelegînd că a fi „patriot” înseamnă, în primul rînd, să cunoşti bine limba ţării tale! Altfel, în loc să fii patriot, devii un bufon care nu face altceva decît să provoace rîsul între ascultători, fără să-ţi dai seama că tu însuţi eşti pretextul hazului celor din jur.

La începutul emisiunii sale, Alexandru Cumpănaşu l-a anunţat pe fostul ambasador Vasile Puşcaş ca fiind „una dintre minţile cele mai BRIGANDE ale României”! Ar fi vrut, probabil, să spună „una dintre minţile cele mai BRILIANTE”, adică „strălucitoare”, „sclipitoare”, dar, ca o Chiriţă de tip nou, a folosit cuvîntul BRIGAND, a cărui definiţie este cît se poate de clară: „tîlhar de drumul mare”, „hoț”, adică, în sens figurat, „om necinstit”! Cuvîntul „BRIGAND” este preluat din limba franceză, dicţionarele definindu-l astfel: „Homme qui vole et pille à main armée, qui commet des exactions sur une vaste échelle”, adică „Omul care fură și prăduieşte prin jaf armat, care comite atrocități pe scară largă”! Un sinonim al cuvîntului „BRIGAND” este cuvîntul „BANDIT”!

În contextul emisiunii, este limpede că Alexandru Cumpănaşu n-a vrut să spună că Vasile Puşcaş este un bandit sau un tîlhar la drumul mare, numai că aerele sale, generate de faptul că importante instituţii de forţă ale ţării îl susţin financiar de ani de zile, au făcut ca, în încercarea de a deveni un „preţios ridicol”, să ajungă de la o laudă dorită, la o adevărată înjurătură la adresa lui Vasile Puşcaş! Poate că exact acesta este motivul pentru care Vasile Puşcaş nu a mai vrut să intre în emisiune nici măcar prin telefon!

Dar, Alexandru Cumpănaşu nu este primul care s-a lovit de cuvîntul BRIGAND! Însuşi Nicolae Manolescu, chiar în cartea sa de căpătîi, „Istoria critică a literaturii române” (p. 157), citîndu-l pe Jean Jacques ROUSSEAU, scrie că Saint Preux, eroul din „La Nouvelle Heloïse”, ar fi vorbit despre „les hautes et BRIGANDES cascades”, cînd, în realitate, este vorba despre „les hautes et bruyantes cascades”! Iată facsimilul din cartea lui Nicolae Manolescu, unde întîlnim „brigandele cascade”, adică „banditele cascade”:

Şi, iată şi textul lui Jean Jacques ROUSSEAU, unde este vorba despre „zgomotoasele cascade”, ceea ce înseamnă cu totul altceva decît a înţeles Manolescu:

Este foarte probabil ca lui Alexandru Cumpănaşu să-i fi căzut în mînă „Istoria…” lui Nicolae Manolescu, i-a plăcut cum sună expresia „brigantele cascade” şi a crezut că „BRIGAND” este ceva care ţine de frumuseţea unei cascade! Şi, uite-aşa, Vasile Puşcaş a auzit la Realitatea TV că este un „tîlhar la drumul mare”, motiv pentru care n-a mai vrut să dialogheze cu cel care îl jignea în acest fel!

Trebuie spus că, imediat după ce, fără voie, l-a făcut pe Vasile Puşcaş „tîlhar la drumul mare”, Alexandru Cumpănaşu a adăugat: „Eu sînt patriot şi îmi iubesc ţara, iar dacă nu am în spate (în platou, n.n.) drapelul României, îl am în piept, la butonieră”! Cineva ar putea să-i spună lui Cumpănaşu că patriotul îşi iubeşte, într-adevăr, ţara, dar cunoaşte şi limba în care vorbesc oamenii acesteia!

Dar, „brigandul” Alexandru Cumpănaşu nu s-a oprit la „tîlharul” Vasile Puşcaş, ci s-a repezit şi la Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA, pe care l-a făcut „BIŞNIŢAR! În zadar a încercat Bogdan Chirieac, invitat în acea emisiune, să-l stăpînească pe Cumpănaşu, îndemnîndu-l să fie mai prudent, că „brigandul” Realităţii TV nu s-a lăsat, susţinînd că Trump a făcut banii din afacerile cu mafioţii ruşi şi că nu a produs nimic pentru americani. Deci, este BIŞNIŢAR! Am strania senzaţie că, dacă Trump devine preşedintele SUA, primul care-l va ridica în slăvi, la ordinul ambasadei SUA, va fi chiar „brigandul” Alexandru Cumpănaşu!

Despre afacerile „bişniţarului” (cuvînt folosit în accepţiunea strictă a „brigandului” de la Realitatea TV) Alexandru Cumpănaşu, cotidianul.ro a mai scris, aşa încît nu ne rămîne decît să adăugăm că personajul conduce acum Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR), care este formată din:

  1. Președinte – dl. Alexandru Cumpănașu
  2. Vicepreședinte – din partea Asociației Municipiilor din România – dl. Constantin Mitache
  3. Vicepreședinte – din partea Consiliului Național al Rectorilor – dl. Răzvan Teodorescu
  4. Vicepreședinte – din partea Camerei de Comerț și Industrie a României – dl. Mihai Daraban
  5. Vicepreședinte – din partea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ – dl. Simion Hancescu
  6. Vicepreședinte – din partea Confederației Națională „MERIDIAN” – dl. Ion Popescu
  7. Vicepreședinte – din partea Federației Naționale Sindicale „ALMA MATER” – dl. Anton Hadăr
  8. Vicepreședinte – din partea Asociației Române pentru Evaluare și Strategie (ARES) – dl. Dan Jurcan
  9. Vicepreședinte – din partea Federației Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” – dl. Marius Ovidiu Nistor

10. Vicepreședinte – din partea Centrului pentru Studii Politice, Strategii și Politici de Securitate – dna. Corina Dragotescu

11. Vicepreşedinte – din partea Consorţiului “Universitaria” – dl. Marilen Pirtea

12. Vicepreşedinte – din partea Patronatului Român din Cercetare şi Proiectare – dl. Ion Stănciulescu

13. Vicepreședinte – din partea Institutului pentru Politici Sociale – dl. Marius Ioniţă

14. Vicepreședinte – din partea Uniunii Naționale a Consiliilor Judeţene din România

15. Vicepreședinte – din partea Asociației Comunelor din România – Filiala Constanța – dna Mariana Gâju

16. Vicepreședinte din partea Inițiativei Ecologiste din România – dna Lavinia Șandru

17. Vicepreședinte – din partea Federației Naționale a Sindicatelor din România „SED LEX” – dl. Florin Vîlnei

18. Vicepreședinte – din partea Federației Patronatelor din Turism și Servicii – dna Irina Cîrciumaru

19. Vicepreședinte – din partea Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (SINDALIMENTA- FSIA) – dl. Dragoș Vasile Frumosu

20. Vicepreşedinte – din partea Institutului National pentru Managementul Conflictelor

21. Vicepreședinte – din partea Asociației „ Viața fără Violență”- dna Mihaela Olaru

22. Vicepreședinte – din partea Fundației Progres pentru Educație – dl. Stelian Fedorca

23. Vicepreședinte – din partea Asociației pentru Bună Guvernare – dl. Alexandru Ferariu

24. Vicepreședinte – din partea Asociației pentru Integritate Publică – dl. Cătălin Prisacariu

25. Vicepreședinte – din partea Academiei “Leaders4 Romania” – dra Cristina Oriță.

Şi ar mai fi ceva de spus: emisiunea lui Alexandru Cumpănaşu este realizată cu sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie a României! Parcă ar vrea cineva ca România să devină o ţară de „briganzi”, din moment ce tocmai „brigandului” Alexandru Cumpănaşu i s-a încredinţat „modernizarea României”!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.