Manifestații anticorupție în Rusia, înăbușite în cătușe (Video)

Poliția rusă l-a reținut duminică, la Moscova, pe opozantul Alexei Navalnâi, în contextul desfășurării în mai multe orașe din Rusia a unor manifestații anticorupție, majoritatea neautorizate de către autorități, transmite Reuters. Poliţiştii l-au ridicat în timp ce participa la protestele anticorupţie de pe străzile Moscovei.

Update: Peste 700 de persoane au fost reținute duminică la Moscova, a anunțat organizația OVD-Info, specializată în monitorizarea manifestațiilor, potrivit AFP. După reținerea sa, liderul opozant a transmis pe Twitter: „Totul este în regulă cu mine. Sunt la poliție și vorbim cu polițiștii despre filmul cu Medvedev. Continuați-vă protestul pașnic, vremea e frumoasă”.

Update: Cel putin 130 de protestatari au fost reținuți Moscova. Conform AFP, Poliția a folosit gaze lacrimogene in centrul orașului, pentru a-i împrăștia pe manifestanți. Imagini difuzate din alte orașe ale Rusiei arată îmbrânceli ale Poliției cu demonstranții. Protestatari au împins câteva mașini în calea dubei în care Alexei Navalny a fost urcat de politiști.

Alexei Navalnâi a anunțat pe site-ul său că manifestații anticorupție erau prevăzute pentru duminică în 99 de orașe, însă în 72 dintre acestea autoritățile s-au opus desfășurării protestelor.

La Moscova Poliția a desfășurat importante efective de-a lungul traseului prevăzut al demonstranților.

Navalnâi a lansat un apel la organizarea acestor proteste după ce la luna aceasta a publicat un raport în care îl acuza pe premierul rus Dmitri Medvedev că deține controlul asupra unui imperiu imobiliar, prin intermediul unui ONG.

Înregistrarea publicată de opozantul rus pe YouTube, în care descrie tacticile la care ar fi recurs premierul rus, a fost vizionată de peste 11 milioane de ori, dar Medvedev nu a reacționat până în prezent.

De formație jurist, Alexei Navalnâi denunță de câțiva ani, pe blog, corupția la nivel înalt din Rusia și și-a anunțat deja intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2018 din Rusia.

Autorităţile ruse i-au interzis să candideze la alegerile prezidenţiale din 2018, după ce o instanţă l-a condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru furt de mijloace financiare de la compania Yves Rocher.

Navalnîi a respins toate acuzaţiile, explicând că este victima unui dosar politic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.