Cuplul Liviu Dragnea – Gabriela Firea Pandele, din ce în ce mai toxic pentru România

Un simplu exerciţiu de memorie ne poate aduce aminte că, imediat după alegeri, ambiţia lui Liviu Dragnea de a fi el Prim-ministru sau cel puţin o marionetă de-a sa a dus la o criză politică incredibilă, în ciuda rezultatului senzaţional obţinut de PSD la alegerile parlamentare! Nu vreau să trec drept profet (nici nu am astfel de abilităţi), dar nu am cum să nu amintesc ce scriam încă din 12 decembrie 2016, adică a doua zi după alegeri, în articolul intitulat „Liviu Dragnea riscă să facă praf şi pulbere rezultatul teribil al PSD:

Nu cred că Liviu Dragnea este atît de naiv încît să creadă că victoria PSD din aceste alegeri o va face pe Laura Codruţa Kövesi mai pesedistă şi mai îngăduitoare cu liderii partidului sau pe şefii serviciilor secrete să dea „delete” fişierelor adunate în ultimii ani cu informaţii despre aceştia. În opinia noastră, se va întîmpla exact invers! Adică, va urma, după o scurtă perioadă de linişte, o bătălie exacerbată pentru ca acest rezultat de la alegeri să treacă în plan secund. Sînt în stare să fac pariu cu oricine că încă înainte de apariţia ghioceilor vom asista la o ofensivă a „structurilor” împotriva PSD şi ALDE! Memoria populară, se ştie, este de scurtă durată şi, mai ales, nu este selectivă, aşa încît, exact ca la „Colectiv”, un grup bine organizat, de 30-40.000 de oameni, va putea oricînd să dea impresia că opinia publică a fost înşelată la aceste alegeri!

Şi, după cum bine ştim, cu mult timp înainte de apariţia ghioceilor, protestul #Rezist a scos în stradă sute de mii de oameni care au cerut demisia guvernului Grindeanu sub pretextul absurd al Ordonanţei 13.

Combustia acestui protest a fost însă generată, în realitate, de ezitările PSD de a numi rapid un Premier şi, mai exact, din ambiţia lui Liviu Dragnea de a obţine acest post prin forţarea legii! A urmat apoi ambiţia aceluiaşi personaj de a o numi de capul său pe Sevil Shaideh, dîndu-i astfel posibilitatea lui Klaus Iohannis să accentueze criza politică declanşată de Dragnea, iar, în final, numirea lui Sorin Grindeanu, adus de nicăieri în fruntea guvernului ca viitor pion de sacrificiu!

Şi, pentru că am început articolul cu un exerciţiu de memorie, să mai facem unul. Vă amintiţi momentul acela penibil de după alegerile locale de anul trecut, tot cu Liviu Dragnea în prim-plan, cînd s-a dus la partid cu trei trandafiri pe care, unul cîte unul, i-a oferit Gabrielei Firea Pandele, noua primăriţă a Bucureştiului? Cei doi au jucat atunci acea scenetă penibilă, cu accente liricoide (v. foto de mai sus), în care fiecare trandafir era urmat de o etichetă lingvistică ruptă din puţul gîndirii filosofului din Teleorman: „unul pentru curaj, unul pentru tenacitate și unul pentru responsabilitate”! Peste doar cîteva luni, Liviu Dragnea avea s-o pună pe listele parlamentare pe Alexandra Corina Bogaciu, sexy-nepoata lui Florentin Pandele, soţul celei care primise cei trei trandafiri metafizici:

Ceea ce se întîmplă acum, cînd s-a declanşat această criză politică absurdă are mare legătură cu cele două exerciţii de memorie la care v-am invitat să participaţi. Ele au scos la iveală două personaje care sînt în stare să ne scoată tuturor ochii că victoriile obţinute în alegeri de PSD li se datorează lor, numai lor! Cu alte cuvinte, întreaga populaţie trebuie să le fie nu numai recunoscătoare, ci ar trebui să le facă statui, pleoştindu-se în genunchi în faţa lor, ca în faţa zeilor!

De cîteva săptămîni, întreaga presă vorbeşte şi scrie despre intenţia lui Liviu Dragnea de a-l schimba pe Sorin Grindeanu, dar liderul PSD, cu zîmbetul său şmecheresc pe sub mustaţă, era în stare să jure că nici nu s-a gîndit la aşa ceva. A intrat apoi în scenă primăriţa Gabriela Firea Pandele, care a sărit la gîtul lui Grindeanu, dar Liviu Dragnea iar se jura că nu este nici cea mai mică urmă de adevăr în speculaţiile presei, cînd spunea zilnic că Primul-ministru este pe făraş. Şi, iată, brusc, aflăm că Liviu Dragnea a evaluat realizările guvernului şi îi cere demisia lui Grindeanu, sub ameninţarea unei moţiuni de cenzură!

Să fie clar, nu am nici cea mai mică preţuire pentru prestaţia actualului guvern care şi-a început activitatea cu pomenile electorale promise şi impuse de însuşi Dragnea. L-aş fi apreciat pe Grindeanu, de pildă, dacă s-ar fi împotrivit la subvenţiile pentru transportul gratuit al studenţilor, oriunde s-ar deplasa aceştia, dar n-a făcut-o tocmai pentru că l-a împiedicat slugarnicia.

Grindeanu se bucură acum de simpatia bruscă a celor care îi cereau demisia în urmă cu cîteva luni, însă nu va avea nimic de cîştigat din aceasta, căci simpatia asta este generată de speranţa acelora că scandalul din PSD va deschide uşa spre un alt „Guvern al Meu”. Curînd, din toată simpatia de azi, venită de la „haştag rezist”, nu va mai rămîne nimic, ci, cel mult, o boare ironică!

Dar, dacă în urma acestui scandal, Grindeanu, totuşi, va trebui să plece, mai grav este că Liviu Dragnea şi Gabriela Firea Pandele rămîn! Încă sub beţia puterii şi a sentimentului că ei au cîştigat alegerile locale şi parlamentare, cei doi vor continua să se poarte ca şi pînă acum: cu ipocrizia la vedere, avînd la îndemînă un populism din ce în ce mai agresiv, adresat unui electorat care pare dispus să creadă în toate vrăjitoarele hidoase travestite în zîne! Fiecare în parte crede cu putere că va fi viitorul Preşedinte al României în 2019, deşi pînă atunci vor fi în stare să se jure pe carne de porc că nici prin minte nu le trece aşa ceva.

De astăzi, România este oficial în criză politică pentru că aşa a vrut Liviu Dragnea şi armata lui de amazoane din PSD! O criză artificial creată, însă, tocmai de aceea, extrem de imprevizibilă: nu ştim nici cît va dura, şi nici ce va urma după ea. În acest timp, creşterea economică va fi suspendată, ca şi atragerea de fonduri europene, ceea ce înseamnă pierderi uriaşe la buget, cu consecinţe dramatice pentru întreaga populaţie a ţării, nu numai pentru pesedişti.

Dacă Liviu Drganea şi Gabriela Firea Pandele cred că va fi suficient să justifice aceste consecinţe prin punerea la zid a lui Sorin Grindeanu se înşeală amarnic. Vina este doar a lor, căci ei l-au desemnat pe Grindeanu să fie Prim-ministru şi tot ei l-au dat afară pentru incompetenţă.

Cu scuzele de rigoare, permiteţi-mi ca, în loc de final, să reamintesc titlul unui articol publicat în „Cotidianul” din 15 iunie 2016: „Dacă Dragnea rămîne şi acum la conducerea PSD, acest partid trebuie desfiinţat, în care spuneam: „Cu Liviu Dragnea în fruntea PSD, politica de la noi intră într-o văgăună întunecată, în care vederea nu mai este de folos. Drept urmare, încercînd să mergem înainte, toţi, nu numai pesediştii, vom simţi permanent teama că am putea să alunecăm pe neaşteptate într-o prăpastie din care să nu mai putem ieşi!” Gabriela Firea Pandele tocmai cîştigase primăria Capitalei şi urma să primească acei trei trandafiri de la Liviu Dragnea. Un cuplu din ce în ce mai toxic pentru România!

P.S. Mare greşeală a comis Călin Popescu Tăriceanu, alăturîndu-se lui Liviu Dragnea în această mascaradă sinucigaşă a PSD. O neutralitate era decizia mai potrivită pentru o bătaie mai lungă a puştii.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.