Curaj, domnule Cioloş! Altfel rămâneţi figurant

Proaspăt ales preşedinte al României, Klaus Iohannis a ţinut-o o vreme cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin, după care s-a luat cu scrisul mesajelor insipide pe Facebook, uitând complet de această problemă. Iar când Legea alegerilor locale a ajuns pe masa sa, domnul Iohannis a promulgat-o fără niciun comentariu. Nici de la pupitrul instalat la Palatul Cotroceni, nici pe reţelele de socializare. Asta se întâmpla pe la mijlocul anului trecut. Între timp, Strada, care l-a ajutat pe Klaus Iohannis să-şi facă guvern, a cerut alegeri în două tururi de scrutin, pentru a nu-i avantaja pe primarii aflaţi în funcţie şi pentru a le oferi şansa de a ajunge la vârful comunităţilor locale şi unor independenţi sau reprezentanţilor partidelor mici. Dar nu Strada-i mână-n luptă acum pe liberali, care cer revenirea la alegerea primarilor în două tururi, ci socotelile politice. Acestea arată că un Buşoi, de pildă, nu are nicio şansă să câştige din prima, fiind nevoie de un al doilea tur de scrutin, pentru a face înţelegeri cu formaţiunile politice rămase pe tuşă după primul tur.

PSD, partidul care are cei mai numeroşi primari, mulţi aduşi în partid de Ordonanţa 55, mai cunoscută sub numele de Ordonanţa migraţiei politice sau Ordonanţa Dragnea, ar avea cel mai mult de pierdut dacă alegerile s-ar desfăşura în două tururi. De aceea, social-democraţii nici nu vor să audă de modificarea Legii alegerilor locale. Referitor la solicitarea copreşedintelui PNL Alina Gorghiu de revenire la sistemul de vot în două tururi, vicepreşedintele PSD al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat pentru RFI: „Este o cerere neconstituţională. Doamna Gorghiu înainte de a spune ar trebui să vadă deciziile Curţii Constituţionale, care şi în 2012, dar şi acum un an a spus un lucru foarte clar: cu un an înainte de alegeri, fie că discutăm de alegeri locale sau parlamentare, legislaţia electorală nu poate fi modificată, în sensul avantajării unui anumit partid politic”. O fi avantajând sistemul în două tururi PNL, dar, aşa cum spuneam, ar avantaja şi partidele mici şi le-ar oferi şi independenţilor o şansă. Însă, în primul rând, alegerea şefilor de administraţii în două tururi i-ar avantaja pe locuitorii de la sate şi de la oraşe, care s-au săturat de aceleaşi figuri şi de aceeaşi lipsă de viziune a primarilor care s-au înfipt în scaune şi nu mai vor să le părăsească. Apoi, nu este normal ca o localitate, mică sau mare, să fie condusă de un primar care a primit o mână de voturi. Cu cât numărul candidaţilor va fi mai mare şi cu cât numărul participanţilor la vot va fi mai mic, cu atât primarul ales în primul tur va avea mai puţină reprezentativitate, acesta fiind ales cu un număr aproape nesemnificativ de voturi.

Partidele parlamentare, inclusiv PSD-ul, au spus că au înţeles semnalele Străzii care vrea schimbare. Or, cu aceiaşi primari, care la alegerile parlamentare vor trage pentru aceleaşi partide, nu se va schimba nimic.

PSD şi jurnaliştii şi analiştii de casă ai acestei formaţiuni politice spun că legislaţia electorală nu poate fi schimbată, pentru că s-ar opune Curtea Constituţională. Ia să emită Guvernul Cioloş o ordonanţă de urgenţă, să vedem dacă CCR-ul va decide că este ilegal să modifici Legea alegerilor locale cu câteva luni înainte de data alegerilor sau dacă va spune că „legislaţia electorală poate fi modificată şi cu mai puţin de un an înaintea alegerilor, dacă şi numai dacă scopul acestor modificări este de a lărgi, şi nu de a limita, drepturi electorale individuale sau colective”. Curaj, domnule Cioloş! Sau vă este frică de o moţiune de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului, pentru te miri ce?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.